En business resort mitt i Istanbul - | Konferensvärlden
Reportage > En business resort mitt i Istanbul

En business resort mitt i Istanbul

Utland Marriott Hotel Asia är ett utpräglat affärshotell, eller snarare en business resort för här finns det mesta man kan önska sig för effektivitet i arbetet och avkoppling däremellan.

Text: Malin Svensson

6 september 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Under vistelsen i Istanbul bodde jag på femstjärniga Marriott Hotel Asia som är ett av få lyxhotell på den asiatiska sidan. Det invigdes för fem år sedan och var då det första internationella affärshotellet som öppnades där, i ett taktiskt läge mellan två motorvägar som leder till flygplatsen.

Högst upp på våning 22 ligger hotellets executive lounge med magnifik utsikt över Bosporen och de nio öarna Princes’ Islands som är populära utflyktsmål. Här kan man sitta och arbeta från morgon till kväll om man vill. Börja med en kontinental frukost, ta för dig av drycker, kakor och färsk frukt under dagen och runda av med en happy hour-buffé framåt kvällen. Väljer man executive-paketet med fast pris och full service, kan man bo i en 70 kvadratmeter stor svit fördelat på ett sovrum, ett vardagsrum och ett badrum som liknar ett mindre spa. Hög komfort och väldesignat med inslag från både öst och väst.

Möten vid poolen
Intill loungen ligger två av hotellets mötesrum som har strålande utsikt över staden. Längre ner finns två luftiga utställningshallar som går att sätta samman eller dela av i mindre sektioner. Man kan också välja att konferera i anslutning till ett av hotellets två poolområden. Lokalerna passar för alla möjliga möten och tillställningar, även för sådant som tar mycket plats, som stora dekorer eller bilar eftersom det går en frakthiss dit. Ungefär hälften av alla arrangemang har internationell anknytning.

– Vi är de enda i hela Istanbul som kan erbjuda den här typen av eventytor, säger Nurperi Bölükbas som är marknadsansvarig på hotellet.

Avkopplande hamam-spa
I hotellet ligger Palestra Fitness Center, ett gym med 2 000 medlemmar som också är öppet för hotellgästerna. Det enda som skiljer det från ett svenskt nytt gym är den inhemska popmusiken, något fler höftrörelser och glädjetjut på dansklasserna – och den lyxiga spa-avdelningen som bland annat ger turkiska hamam-behandlingar.

Det är en välbehövlig avkoppling att få lägga sig ner på en varm kaklad bädd och bli skrubbad med skummande tvål som landar som lenaste sammet mot huden. Återhämtningen från detta meditativa tillstånd sker i ett vilorum bredvid med spegelfönster mot poolområdet. När jag är där pågår samtidigt ett bröllop utanför med hundratals uppklädda gäster som anlänt. En intressant vilostund.

– Bröllop är den viktigaste festen för oss turkar och om det bara är en gång i livet så vill man gärna slå på stort, säger Nurperi som arrangerar närmare 100 bröllop om året på hotellet.

Lokala delikatesser
Inom Marriott finns en klassisk meny som gäster alltid kan känna igen sig i men i övrigt bestäms allt lokalt. Peter Reischl som är ny vd och fostrad av Restaurangskolan i Alingsås, var tidigare stationerad vid Algarvekusten. Han har tagit med sig det bästa av det portugisiska köket med skaldjur och sockrade bakverk. Så med influenser från Medelhavet, Turkiet, Portugal och kanske till och med en omedveten skvätt svensk husman så är man hemma i Marriott Hotel Asias meny. Vi bjuds på en turkisk huvudrätt av mörad oxfilé, lamm och kebab som serveras på en lång planka tillsammans med ett 15-tal små mezerätter. Ett snyggt och mycket gott val.

– Vi har en kulinarisk kalender som planeras sex månader framåt och som innebär att delar av menyn byts ut varje månad. Det blir också en variation genom att vi använder råvaror efter säsong och tar hänsyn till högtider och händelser som sker runt omkring oss, säger köksmästaren.

Innan jag reser hem igen så passar jag på att lägga mig vid poolen med min dator och ett glas färskpressad apelsinjuice. Solen gassar och på vägen ner i det svalkande vattnet så är känslan tillbaka – det här är verkligen som att vara på en resortanläggning, långt ifrån stressande deadlines.

Fakta Marriott Hotel Asia
• 238 rum
• 12 mötesrum, varav 3 större hallar för upp till 1 000 personer
• Poolområde för event och galamiddagar upp till 700 personer
• 24 h fitnessklubb med spa
• Konferenspris: Från 44 €/person, allt inkluderat.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.