En konferens på kakslottet - | Konferensvärlden
Reportage > En konferens på kakslottet

En konferens på kakslottet

När jag berättar för mina kollegor att jag ska besöka Taxinge slott får de något drömskt i blicken och utbrister: ”Åh, du ska till kakslottet!” Och efter att ha smakat på den fantastiska buffén av kakor, tårtor och andra små himmelska bakelser på Taxinge slott är det lätt att förstå varför det fått sitt smeknamn.

22 september 2010, uppdaterad: 28 maj 2013

Text: Astrid Feldreich

Redan i tamburen sprider sig doften av nybakat från bageriet. Till och med i konferensrummen en trappa upp letar sig en svag arom av bullar genom golvspringorna som en påminnelse om det dignande bordet en trappa ner.
Bäst av allt; alla konferensgäster får äta fritt från de dignande kakfaten till eftermiddagsfikat!
– Allt görs för hand utan essenser, berättar ägaren Anne-Marie Fimmerstad, som blev intresserad av att baka eftersom hennes moster var konditor.

Ett levande slott

När Anne-Marie och hennes man tog över verksamheten på Taxinge, som ägs av kommunen, var slottet nedgånget och slitet. Mycket jobb, tid, pengar och kärlek har lagts ner på att rusta upp det. I dag är slottet ett välkänt turist- och konferensmål med ett fullbokat schema året om. Julmarknad, trädgårdsmässa och ett levande jordbruk gör att det alltid händer något på slottet.
– Jag började med att bjuda på hembakta bullar och kakor på Taxinge slott redan 1979. Då hade vi inga planer på att bli så stora som vi är i dag. I slutet av 80-talet började vi med dagkonferenser och har många återkommande kunder. Jag tycker att vi måste utveckla oss hela tiden. För någon vecka sedan var SVT här och filmade ”Sångarna på slottet”, säger Anne-Marie.
I princip hela familjen Fimmerstad är involverade i verksamheten och tillsammans driver de både jordbruk, aktivitetsbolaget och anläggningen Baslägret samt Taxinge slotts konferens- och festverksamhet. Närheten till Södertälje gör att stora företag där väljer att lägga sina dagkonferenser på slottet. 2008 satsade familjen stort och byggde om den gamla ladan till en stor festvåning för upp till 400 personer. Nu kan företagsgrupper och festdeltagare dansa på en nyrenoverad höskulle.
– Eftersom vi har en så pass stor lokal på ett våningsplan kan vi ta emot upp till 350 personer som får plats att mingla, äta middag och dansa utan att behöva förflytta sig mellan olika hus eller lokaler, säger Anne-Marie och visar oss den luftiga våningen en trappa upp, i det som brukade vara ett stall.

Baslägret för aktiviteter

Taxinge slott ligger inbäddat i grönska med Mälaren i ryggen. Genom att ta en stig 300 meter från slottet kan gruppen komma närmare både naturen och varandra på Baslägret Taxinge. Fredrik Kimerius är ansvarig instruktör på Baslägret, som funnits sedan 1994. Där kan företagsgrupper ägna sig åt lagstärkande aktiviteter som mångkamp eller höghöjdsbana, och eventuellt jobba bort lite kalorier från kakbuffén.
– Utmaningen ligger i att hitta rätt aktivitet till gruppen. Vi har ett 30-tal olika stationer och aktiviteter att erbjuda. Vissa är fysiska, andra mer mentalt utmanande. Ibland sover deltagarna över i vår kåta, som är isolerad och vinterbonad, andra gånger kanske de bara testar höghöjdsbanan eller kör en femkamp som en del i konferensen på slottet, berättar Fredrik.
Alla aktiviteter går att anpassa efter önskemål, ålder, kön och storlek på gruppen. Det viktiga tycker Fredrik är att alla får vara delaktiga.
– Jag har märkt att trenden mer gått från att det ska vara tävlingsinriktat och värre och värre till att mer umgås och stärka gemenskapen på ett trevligt sätt, säger han.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.