En sejour på Haga Slott - | Konferensvärlden
Reportage > En sejour på Haga Slott

En sejour på Haga Slott

Några kilometer utanför Enköping ligger Sejour Haga Slott. Ofta förväxlat med Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels hem i Stockholm har detta Haga Slott dock en betydligt längre historia och stod klart år 1670. Sedan 1998 drivs det som konferensanläggning av Sejour.

Text: Matilda Andréasson

12 september 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

När jag letat mig av E18 och väg 55 öppnar sig en lång allé av blandad grönska. Jag är i området Haga utanför Enköping, ett område som är i stort sett bara är hemvist åt ett lantbruk, ett tegelbruk och mitt resmål för dagen: Sejour Haga Slott.
Jag möter VD:n Robert Eriksson uppe i slottet, och han visar mig runt på ägorna. Slottet ritades av arkitekten Nikodemus Tessin den äldre för adelsherren Natt och Dags räkning. Idag finns fyra flyglar på marken, döpta efter några av de kända ägarfamiljer slottet haft genom åren. Två av flyglarna har förlagor från 1600-talet, medan de två andra byggdes helt nya på 1980-talet. I flyglarna, och i stallet som också är byggt efter en ursprunglig förlaga, finns idag relaxavdelningen och alla logi- och konferensrum.
Vi går runt slottet till dess egentliga framsida mot Mälaren. Här finns en stor gräsplan för aktiviteter, och en badstig ner till vattnet. Många grupper reser hit med båt, och slottet erbjuder också aktiviteter på vattnet som till exempel en tur med RIB-båt.

Varsamt renoveratHaga Slott har en varierande historia bakom sig, och har inte alltid varit hem åt tjusiga adelsfamiljer. När Tessin byggde slottet åt Gustaf Persson Natt och Dag bodde denna redan i en medeltida borg på marken, som sedan byggdes över av det nya slottet. En trappa ner i slottet kan man idag besöka det som troligen är resterna av denna borg.
På 1920-talet slutade den i princip obrutna epoken av privatbostad på Haga, och slottet stod, med några få avbrott för olika verksamheter, tomt och förfallet. Under ett tjugotal år i mitten av 1900-talet var slottet ett hem för psykiskt utvecklingsstörda kvinnor och barn, men efter att detta stängde 1962 stod slottet återigen tomt tills byggbolaget Diös AB köpte det 1984. Då påbörjades en lång och varsam upprustning som var färdig 1990, då slottet för första gången öppnade som konferensanläggning. Inne i slottet finns fotografier från renoveringsarbetet, och man kan se hur det långsamt växte fram ett vackert slott ur det som blivit ett spökslott för Enköpingsborna. Sejour, dåvarande KonfereraGruppen, köpte slottet 1998 som sin andra anläggning efter Skeviks Gård, som funnits i gruppens ägo sedan 1982. Idag äger och driver Sejour fyra anläggningar med lite olika stuk men med samma fokus på personlig service. Robert berättar vad som är kärnan i just Haga Slotts konferenserbjudande:
– Här ska man vara fri från störande moment när man konfererar, och få full fokus på det man kom hit för.

Personalen är styrkanNågot som går igen i de olika byggnaderna är den konst och design som syns överallt. Många av väggarna domineras av vackra, nästan meditativa verk av konstnären John Wierth.
– Det är lite av vårt signum, och man känner igen sig när man kommer till våra olika anläggningar, säger Robert och berättar att grundaren Kjell Nilsson är väldigt intresserad av inredning och har sett till att mycket av det möblemang som funnits på Haga genom åren har återförts hit. Det händer också att släktingar till människor som bott här hör av sig och vill se till att deras arvegods kommer tillbaka till Haga.
Även i logirummen syns intresset för inredning, då varje rum har dekorerats med ett djur i stengods, skapat av den kända konstnärinnan Lisa Larsson vars verk också finns till försäljning i slottet.
Haga Slott har många återkommande konferensgrupper och jag undrar vilken deras styrka som anläggning är.
– Personalen får alltid väldigt bra utvärderingar, det är mycket ”bry sig om” här. Många i personalen har jobbat här väldigt länge och det är ju otroligt värdefullt för oss, säger Robert.

En mogen MadeiraJag följer Carina Tranberg, restaurangchef och dryckesansvarig på Haga Slott, ner i källaren. Höga trappsteg leder ner till rustika stenvalv där grupper kan sitta och mysa i vad som på borg-tiden lär ha varit en fängelsehåla.
Inne i vinkällaren visar Carina mig Haga Slotts egen champagne, den prisbelönta Cuvée des Dames från champagnehuset Grémille. Just denna dag finns även 24 andra sorters champagne i lager, och här finns också bland annat en flaska Madeira med runt 80 år på nacken som Carina lovar att bjuda mig på när den är som bäst – om sisådär ytterligare 70 år.
Tillsammans med köksmästaren Kent Sandin planerar Carina menyerna till slottsrestaurangen efter säsong och med mycket lokala råvaror. Och när det är dags för julbord är det verkligen full ruljans i köket:
– Julborden lever sitt eget liv, de har blivit väldigt populära. Vi skulle kunna servera det hur många dagar som helst, eller bygga ett slott till bara för julbord! säger Carina.

Säby Säteri nyöppnat efter brandenSejour äger och driver också Skokloster Wärdshus några mil från Uppsala, Skeviks Gård på Värmdö och Säby Säteri på Ingarö. I höstas förstördes stora delar av huvudbyggnaden på Säby Säteri i en brand, och sedan dess har arbetet pågått för att återställa anläggningen.
– Branden uppstod på vinden på grund av ett elfel. Vi hade gäster i herrgården då, som vi flyttade till Skeviks Gård där de valde att stanna och fortsätta sin konferens. Efter branden gick alla saker på sanering och sedan var det torkning i flera veckor, berättar platschefen Marcus Carlgren.
Vid återställandet av Säby Säteri har vissa förändringar gjorts. Till exempel har de två konferensutrymmena slagits ihop till en större lokal, några logirum har plockats bort för att ge plats åt ett litet antal minisviter, och anläggningen har fått tillskott av en vinterträdgård och ett lusthus.
– Vi har också valt att ta fram takbjälkarna i konferenslokalen, och har slagit ut en mindre vägg i matsalen på nedre våningen, säger Marcus.
I slutet av augusti nyinvigdes Säby Säteri, och Marcus berättar att bokningsläget ser väldigt bra ut inför hösten.
– Vi ser möjligheter med en nyöppning, och vill nu satsa ännu mer på mat och dryck bland annat.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.