Ett magiskt liv - | Konferensvärlden
Caroline Ravn
Foto: Addemotion 2.0
Caroline Ravn
Foto: Mia Wibacke Bornberger
Caroline Ravn
Foto: Mia Wibacke Bornberger
Caroline Ravn
Foto: Mia Wibacke Bornberger
Reportage > Ett magiskt liv

Ett magiskt liv

Nöje Som liten avgudade hon sin hobbytrollande farfar. I dag är Caroline Ravn själv ett fullblodsproffs på den magiska scenen och har tagit både den svenska och internationella publiken med storm.

Text och foto: Mia Wibacke Bornberger

26 mars 2020,

En av de vanligaste frågorna Caroline Ravn får lyder: Vad gör du på riktigt då? Jag är magiker, svarar hon, det är mitt jobb. Och det har hon varit med den äran sedan 2014, då hon som 23-åring bestämde sig för att lämna teologistudierna, som nästan var klara, för att gå all in och bli trollkarl. I år fyller Caroline 30 och det tänker hon fira med en storstilad fest på MGM Grand Hotel i favoritstaden Las Vegas. Trolleribranschen är relativt liten, även internationellt sett, och en av de inbjudna till det stundande partyt är superstjärnan David Copperfield. Med det förstår man vilken status Caroline Ravn hunnit skaffa sig under åren som professionellt aktiv.

– Hoppas han kommer, skrattar hon och börjar lekande lätt kupera sin egendesignade kortlek med en hand.

Caroline fortsätter:

– Jag är ett med mitt jobb och har verkligen hamnat på rätt plats. Jag kan inte tänka mig att göra något annat, jo det skulle vara att leda Eurovision Song Contest någon gång, det vore coolt.

Fascinationen för magi har funnits med sedan Caroline var tre äpplen hög. För hemma hos farfar och hans katt Sigge i skånska Höganäs hände det underliga ting som fick Caroline att gapa av värme, förvåning och förtjusning. Mynt trollades fram bakom örat, saker bytte plats eller bytte färg, spelkort försvann och dök upp i någons sko. Det var en värld fri från mobbarna på skolgården som aldrig tröttnade på att förpesta Carolines tillvaro. Hos farfar kunde hon också vila en stund från en ibland kaotisk familjesituation där allt inte gick som på räls.

– Jag älskade när farfar trollade för mig. Tyvärr fick jag inte så många år med honom för han dog tidigt. När han försvann var det som om någon slet bort marken under mina fötter. Han var en sådan enorm trygghet i mitt liv.

Men hon för arvet från farfar vidare. På scen blandar Caroline gärna komedi och så kallad close-up magic, det vill säga trick med händerna där traditionella attribut som mynt, kort och snören används. Hon bjuder på sig själv, sin kärlek till magin och skalar skickligt upp och ner mellan komiskt och finstämt vackert, där orden har en egen innebörd bortom showen. Förutom alla företagsgig och föreläsningar håller Caroline som bäst på att förbereda ett helt nytt och avancerat trick inför VM nästa år, och allt rörande upplägget är top secret. En magiker vårdar sina yrkeskunskaper.

Med högsta betyg

Hennes egendesignade, sinnrika och prisbelönta spelkort bär asaguden Odens korpar Hugin och Munin som symboler. Artistnamnet Ravn uttalas på engelska som raven, det vill säga korp. På asken är Ravn utformat som ett ambigram – det ser alltså likadant ut även om du håller asken upp och ner.

Caroline har alltid gått sin egen väg och blev tidigt kyrkligt aktiv. Inte för att hon var övertygat troende, utan delvis för att det blev en fristad från mobbarna. Hon gick ut grundskolan med högsta betyg i så gott som samtliga ämnen. Studierna fortsatte sedan på samhällsprogrammet på gymnasiet och därefter teologistudier på universitetet.

– Det fanns inte så mycket annat att göra än att plugga, jag hade ju inga kompisar. Det blev lite bättre på gymnasiet, men inte mycket. Sista terminen skulle samtliga elever skriva ett tacktal som sedan skulle läsas upp inför klassen. Jag tackade mig själv för all ”skit” jag tagit emot från klasskamraterna under alla år och det rörde, minst sagt, om i grytan. Dagen efter var det några av dem som sökte upp mig och ville prata, så budskapet gick uppenbarligen fram.

Trolleri för hela slanten

Just det faktum att Caroline var ensam och utanför som barn kan ha bidragit till hennes längtan efter en egen fantasivärld, menar hon. En värld där allt var möjligt med magi. Men det var inte förrän vid ett besök på Magic Bar i Stockholm 2013 som det tog fart på allvar. Där kom hon i kontakt med mannen som skulle komma att bli hennes mentor och vän, magikern Tom Stone.

– Två månader senare bestämde jag mig för att börja trolla på heltid, jag sade upp mig från studier, jobb, allt, säger Caroline, som i början körde på enligt ”fake it till you make it”-modellen. I marknadsföringen var hon betydligt vassare än i verkligheten. Men det gick hem. Plötsligt skrevs det om henne i pressen och snart började hon kamma hem priser för sina fingerfärdigheter. Sedan har karriären gått från klarhet till klarhet.

– Jag var inte riktigt beredd på genomslaget. Plötsligt var jag lite halvkändis, i alla fall i den ”magiska” världen. En del muttrade om att jag fick uppmärksamheten bara på grund av att jag var kvinna i en totalt mansdominerad värld. Kanske det var så då, men jag har faktiskt stannat kvar på toppen, och det är det svåraste som finns. Det gör man bara om man kan sin sak, oavsett om man är kvinna eller man.

Vad gör du om ett trick går snett?

– Det händer, men väldigt sällan som tur är. En sak jag lärt mig är att alltid ha med en extra uppsättning kläder. Vid en föreställning på ett utsålt Lisebergsteatern i början av min karriär skulle jag trolla fram ett ägg ur handen. Det slutade med att ägget exploderade i min hand och hamnade över hela min kavaj. Där fick jag stå med äggkavajen på under hela showen. Inte mycket att göra, föreställningen måste fortsätta. Efteråt kom folk ändå fram och sa: ”Wow, vilken bra show! Men det där med ägget fattade vi inte riktigt.” Haha, jag kom kanske undan med det ändå och räddade upp situationen.

Caroline Ravn

Ålder: 29 år.
Familj: Pojkvännen Andreas.
Bor: Stockholm.
Gör: Magiker och föreläsare.
Aktuell med: Shower över hela världen inklusive Sverigeturné hösten 2020. Löpande information via www.carolineravn.com.

Taggar/Etiketter
Konst  Musik & underhållning  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.