Expolaris – Norrlands största mötesplats - | Konferensvärlden
Reportage > Expolaris – Norrlands största mötesplats

Expolaris – Norrlands största mötesplats

Prisvärt, avskilt och nära till storslagna naturupplevelser. Norrland har många fördelar som mötesplats. KonferensVärlden har pratat med Åsa Karlsson, hotellchef på Scandic Skellefteå, som driver Norrlands största mötesplats.

Text: Astrid Feldreich

15 april 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Åsa Karlsson har jobbat på Scandic Skellefteå i snart tio år. Hon började som hotellreceptionist, gick vidare till konferensen och arbetar numera som hotellchef. Tidigare ägde kommunen den stora kongress- och mässanläggningen Expolaris som finns i samma byggnad som hotellet. 2009 tog Scandic över Expolaris Kongresscenter och kan numera kalla sig Norrlands största mötesplats.
– I dag har vi 17 konferenslokaler och erbjuder såväl kongress och konferens som större mässor med upp till 1 200 mötesdeltagare. Vi arrangerar mest konferenser i olika konstellationer, och genomför omkring 2-4 kongresser och ett par större mässor per år. I höst ska vi till exempel stå värd för en internationell konferens, Chemical summit som är ett samarbete med tillväxtkontoret. I maj blir det en miljökonferens med 200 deltagare, säger Åsa som menar att deras styrka är att de är en komplett anläggning, med både hotell, restaurang och konferenslokaler under ett tak.

Vildmarksliv för stressade själarFör tre år sedan startade kommunen ett nytt destinationsbolag i Skellefteå, och Åsa berättar att hon har ett väldigt gott samarbete med dem samt att destinationsbolaget är deras främsta ingång när det gäller att locka till sig större kongresser.
– Destinationsbolaget ska medvetandegöra att Skellefteå finns på kartan, och när de i sin tur behöver en anläggning är vi med och presenterar orten med dem.
Enligt Åsa är fördelarna med Norrland många. Företagsgrupper får mer för pengarna och hon påminner om att det faktiskt bara är en timme från Stockholm samt att flygplatsen har bra anslutningsflyg och växer; nu under våren kommer även Ryanair börja flyga från Skellefteå.
– Sedan har vi ju naturen som en stor tillgång. Våra konferensaktiviteter kretsar ofta kring friluftsliv med upplevelser som hundspann, middagar i vildmarken och övernattningar i stugor eller kåtor i skogen. Människan är så pass stressad i dag att jag tror vi behöver känna lugnet ibland, säger Åsa.
Grupper från närområdet som är vana vid att vara i den norrländska naturen brukar ofta vilja äta, umgås och ha någon form av underhållning. På samma sätt anpassar Åsa och hennes team maten efter sällskapet.
– Gäster som kommer från södra Sverige brukar efterfråga norrländska specialiteter som ren eller röding medan de som kommer härifrån kan få italiensk buffé i stället.

Norrlandskusten på frammarschDet byggs mycket nya arenor och kongressanläggningar i Sverige nu, känner ni av någon ökad konkurrens?
– Nej, inte att konkurrensen har ökat, däremot har det skett en förändring på så vis att i dag är det ofta en bokningsbyrå som har direktkontakt med kunden och fungerar som en mellanhand, något som vi är vana vid att göra själva. Företagen tecknar ett avtal med någon som levererar ett färdigt paket. Då gäller det att vara en god samarbetspartner till boknings- och eventbolagen. Annars är det inte någon större förändring, vår utmaning är snarare att synas och visa vad Skellefteå kan erbjuda.
Åsa tror även att regionen kommer att växa som mötesdestination i framtiden.
– Jag tror att Norrlands framtid är ljus och Sverige kan inte bara växa i storstäderna. Framför allt Norrlandskusten kommer att växa allt eftersom vi får bättre kommunikationer och fler företag får upp ögonen för att vi finns.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.