Familjär och lantlig miljö på Lögnäs Gård - | Konferensvärlden
Reportage > Familjär och lantlig miljö på Lögnäs Gård

Familjär och lantlig miljö på Lögnäs Gård

Lögnäs Gård ligger mitt emellan Båstad och Laholm i den allra sydligaste delen av Halland. Bara några minuter från E6, men ändå mitt på landet, öppnade makarna Linda och Lars Andersson lanthotell på sin gård 2007, och sedan dess har verksamheten bara vuxit.

Text: Matilda Andréasson

20 april 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

– Det hela började med ett B&B i vårt gamla boningshus, och även sedan vi byggde hotellet har vi behållit det, eftersom vi har så många olika typer av gäster som behöver olika boendealternativ. Konferensgästerna vill ju bo i hotellet medan familjer gärna vill bo så billigt som möjligt, berättar Linda.
I lanthotellet finns 34 rum, alla med namn efter sitt tidigare användningsområde. Hotellet är nämligen byggt i en tidigare förfallen 1800-talsgård som utan renovering inte skulle ha kunnat användas. Här kan man bo i rum som Tjurahörnan, Kalvbädden eller Mjölkrummet, och till och med rumsnycklarna är utrustade med en lantlig detalj – en öronbricka som normalt används för att märka kor.
I hotellrummen har Lars och Linda velat behålla tidsandan från byggnadens ursprung, med takbjälkar, ekgolv och antika möbler köpta på olika auktioner. På ovanvåningen har alla rum balkong mot innergården och alla moderna bekvämligheter finns också, som platt-tv i varje rum. När det kommer till detaljerna skiljer sig dock rummen åt.
– Gästerna tycker att det är roligt att rummen är olika, och de brukar gå runt och titta hos varandra. Det är ingen lyx men hög standard med alla nödvändigheter, samtidigt som den lantliga miljön finns runt knuten, berättar Linda.

Lantliga tokerierLindas man Lars är sjunde generationen som vuxit upp på Lögnäs Gård, och han driver fortfarande lantbruk med mjölkproduktion som en heltidssysselsättning. Linda växte upp i turisttäta grannkommunen Båstad, och uttrycker det som att hon växte upp med turismbranschen och arbetade tidigt på restaurang, bar och hotell. Efter många resor runt om i världen träffade hon Lars och hamnade på hans lantgård.
– Det var kanske inte vad jag ville jobba med, plus att lantbruk inte är ett särskilt inkomstbringande arbete. Så vi tänkte att vi skulle utveckla gården på något sätt, och eftersom jag rest så mycket i världen tänkte jag att det var dags att världen kom hit. Vi ville bevara de gamla byggnader som fanns, och det hus vi byggde hotellet i hade vi i alla fall inte kunnat använda till djurhållning i det skick det var.
Många i Lindas närhet tyckte att det var en galen idé att starta en sådan verksamhet mitt ute på landet.
– Många tyckte att jag höll på med tokerier – ”en gård mitt på landet, varför skulle någon vilja komma dit” – men jag tycker att vi har ett kanonläge med närheten till kusten och E6. När det gäller konferenser är det ett jättebra läge för företag som vill ha något mitt emellan Malmö och Göteborg. Vi märker ofta att inom samma företag arbetar några konferensdeltagare i Göteborg och andra i Kristianstad eller Malmö, och så kan de samla alla gemensamt här.
Det senaste tillskottet på gården är en byggnad med spa. I spaavdelningen är det inte nödvändigtvis så tyst som krävs på många andra spa – här kan en konferensgrupp på upp till 30 personer ha området för sig själva och ta en öl eller ett glas vin och vara så högljudda de vill utan att störa någon annan. Linda och Lars köpte och renoverade den närmsta granngården för detta ändamål.
– Det var ett hus som stod oanvänt och förfallet sedan tio år tillbaka. Där byggde vi spa, ny festsal och konferenslokaler.

Guidade visningar av modernt lantbrukDet finns dock fortfarande utrymme kvar på Lögnäs Gård – just nu byggs det ett nytt boningshus med sex lägenheter för uthyrning. Det säger sig självt att Linda och Lars har fullt upp på gården, och faktum är att anläggningen aldrig har stängt.
– Vi tänkte från början att vi skulle stänga ibland, men på helgerna när vi inte har affärsresenärer och konferensgäster så har vi privata gäster. Nu när julloven tog slut och turisterna åkte hem kom ju konferensgästerna tillbaka, så det avlöser varandra hela tiden.
Att bo på samma gård som alla sina gäster är inte ett jobb för Linda, utan snarare en livsstil. Hon erkänner att hon inte får många lugna stunder med både lantbruk, lanthotell och dessutom små barn hemma.
– Det är ett effektivt sätt att jobba, att själv kunna hoppa in en timme direkt när det behövs istället för att ha personal under en hel kväll, men man är ju aldrig riktigt ledig. Man måste älska att jobba med det här.
Många av gästerna ställer intresserade frågor om uppbyggnaden och tanken bakom Lögnäs Gård, vilket lett till att Linda ofta håller föredrag för konferensgrupperna där hon berättar om sitt och Lars arbete. Hon håller också i guidade visningar av själva lantbruket. Bland barn brukar djuren bli populära attraktioner, medan vuxna gäster intresserat studerar de tekniska lösningarna i ladugården.
– Många har ju varit i en ladugård tidigare, men kanske inte på väldigt länge. Den tekniska utvecklingen har gått framåt väldigt mycket de senaste åren, och vi driver modern mjölkproduktion med robotmjölkning.

Ett personligt koncept som går hemMycket av maten som serveras kommer från den egna gården, och annars från gårdarna runtomkring. Matlagningskurs med gårdens kockar är en populär konferensaktivitet, liksom vin- eller ölprovning som också hålls på Lögnäs. Många andra aktiviteter sker i samarbete med andra aktörer i området, som ridning på Islandshästar på en granngård, även om Linda och Lars också har några egna hästar. I linje med det lantliga erbjuds också en lektion i linedance på logen.
Verksamheten har gått över förväntan, och Linda tror att det är den personliga servicen och tydliga konceptet som lockar.
– Många blir förvånade över att vi har så många rum, det är inte så vanligt ute på landet. Det finns ju fler som har liknande koncept med det lantliga, men jag tror att det är mindre vanligt att samtidigt ha så hög standard på allting som vi har. Och jag tror att det är det här genuina som folk vill ha. Stora, fina hotell är ju jättebra, men det är en person som checkar in en, en annan vid frukosten och så vidare. Här träffar gästerna mig och Lars på gården, och de får bra service för en bra peng.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.