Från pilsner till powerpoint - | Konferensvärlden
Reportage > Från pilsner till powerpoint

Från pilsner till powerpoint

I en bevarad del av det gamla Hamburgerbryggeriet i centrala Stockholm finns numera en annorlunda mötes- och eventlokal. Bryggarsalen har många vackra detaljer kvar från sitt ursprung, men har förvandlats till en förstklassig mötesplats för både konferens, konsert och fest.

Text: Matilda Andréasson

21 mars 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

År 1914 byggdes Hamburgerbryggeriet över ett helt kvarter i Vasastan i Stockholm. Här tillverkade bryggerigruppen AB Stockholms Bryggerier öl fram till 1970, de sista åren under Pripps flagg. I mitten av 70-talet revs delar av området och ersattes med moderna bostadshus, och de byggnader som blev kvar har i långa perioder stått tomma. Ett av de tre hus som blev kvar är Brygghuset, som mellan åren 2008 och 2010 genomgick en stor men varsam renovering. Här ligger bland annat Bryggarsalen, som har återuppstått som musikscen och möteslokal.

– Huset är K-märkt, och den här salen lär nu vara det enda ställe där det originalkakel som fanns på alla bryggerier i Stockholm på den här tiden finns kvar, berättar Cecilia Lind, platschef på Bryggarsalen.

Ny konferenssatsning
Bryggarsalen är den största av de två lokalerna som kan användas för konferens. Utöver det vackra kaklet är det de enorma fönstren som tar uppmärksamheten i rummet. Salen har en takhöjd på åtta meter, och fönstren är nästan lika höga. Den som mot förmodan vill dölja dem kan dra för de guldfärgade mörkläggningsgardinerna. Som sig bör i en gammal bryggerilokal finns här två barer, nybyggda men stilmässigt överensstämmande med resten av rummet.

Öltraditionen lever också vidare, bland annat genom ölprovningar i regi av restaurangchefen Ulf Cronheim och köksmästaren Martin Orchidéen. Ulf har lång erfarenhet av konsertverksamhet, och många kända artister har uppträtt på Bryggarsalen sedan starten: Soundtrack of Our Lives, Weeping Willows, och Arlo Guthrie. Den speciella och lite råa miljön skapar förutsättningar för intima spelningar. När verksamheten öppnade hösten 2010 var siktet främst inställt på event- och konsertverksamhet, men sedan dess har också en konferenssatsning växt fram.

– Jag började här 1 december i fjol, för att lyfta in konferensdelen som vårt tredje och viktigaste ben. Jag som har jobbat utanför stan förut vet vilket omättligt behov det finns av vackra lokaler för dagkonferenser i stan, säger Cecilia, som tidigare varit marknads- och försäljningsansvarig på Bergendal Meetings i Sollentuna.

Stort aktivitetsutbud
Förutom den 300 kvadratmeter stora Bryggarsalen med tillhörande entresol en trappa upp finns också den mindre lokalen Bryggmästaren. Maten serveras där det passar bäst för kunden.

– Eftersom de oftast bokar hela stället exklusivt så behöver det inte bli så standardiserat. Det går dock att hyra Bryggmästaren separat eftersom det finns en egen ingång, säger Cecilia.

En annan hyresgäst i Brygghuset är Studiefrämjandet, som har både kursverksamhet och kontor några trappor upp, och ett samarbete mellan de båda aktörerna gör att det finns ett stort utbud av aktiviteter som passar mellan konferenspassen.

– Vi har stor glädje av alla duktiga lärare på Studiefrämjandet. Det finns många musikkunniga människor i huset, och våra grupper kan till exempel prova på att spela in musik i studio eller spela i band som aktivitet. Vi kan också fixa olika sorters dans eller måleri.

Cecilia berättar att de bara har fått positiv respons från människor som bor i området runtomkring, och att många nyfikna har kommit in från gatan för att se vad som hänt med det gamla brygghuset.

– Det har inte funnits något liknande i det här området förut, och jag tror att vi kan bli ett bra komplement på marknaden.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.