Fredliga möten på klostergrund - | Konferensvärlden
Reportage > Fredliga möten på klostergrund

Fredliga möten på klostergrund

Fyrahundra år har passerat sedan den första gästgivaren kom till Gripsholms Värdshus i Mariefred. Sedan dess har både nära och långväga gäster sovit och ätit gott på värdshuset. Men platsens historia stäcker sig längre tillbaka än så. I vinkällaren under anläggningen finns rester av en gammal klostergrund från 1400-talet. Där anordnas vinprovningar i en medeltida miljö. Och visst känns det lite speciellt att konferera med snirklande takmålningar ovanför huvudet.

27 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Granne med Gripsholms Slott och Mälaren, i hjärtat av Mariefred ligger en konferensanläggning med kungliga anor. Gripsholms Värdshus fick sina värdshusprivilegier redan år 1609, under Karl IX: s tid. Kungen vistades ofta på slottet juletid och hans hov behövde någonstans att bo. Susanne Siiberg är marknads- och försäljningschef på Gripsholms Värdshus. Hon kan allt som är värt att veta om anläggningen och lotsar mig vant mellan de olika delarna av värdshuset.
- Vi har ett stående skämt om att en gäst som checkade in här -96 inte hittat ut ännu, säger hon.

Medeltida mötenDet är något visst med städer där tiden tycks ha stannat. Så är det i Mariefred. Trots att Gripsholms Värdshus har en lite annorlunda skepnad nu än då det byggdes i början av 1600-talet vilar ett slags historiskt lugn över platsen. Under en omfattande renovering på 80-talet hittade man grundmurarna till Kartusianerklostret Pax Mariae, vilket betyder Marias fred. Därav stadsnamnet Mariefred.
- Kartusianermunkarna hade avlagt ett tysthetslöfte som bara fick brytas vid söndagarnas högmässa, berättar Susanne.
Det är inte svårt att förstå varför munkarna valde just Mariefreds strand till sitt kloster. Stillheten här känns naturligt. Tystnaden bryts bara av Mälarens sjungande is som drar en sista suck i vårsolen. Men enligt Susanne ska jag inte låta mig luras av dagens stiltje.
– På sommaren myllrar det av aktiviteter. Utanför fönstren tuffar det gamla ångloket förbi och båtar lägger till vid kajen framför uteserveringen. Sedan 1903 trafikerar S/S Mariefred sträckan Stockholm-Mariefred. Sommartid går båten dagligen, säger hon och pekar ut mot hamnen som ligger för tillfället har gått i ide.

Nya konferensrumLagom till värdshusets 400-års jubileum invigs två helt nya konferensrum i Jugendhuset mitt emot. Susanne beskriver konferenslokalerna som ”mjuka rum” där kreativitet kan flöda utan stress.

– Grupper som vill konferera i enskildhet kan hyra hela våningen. Det går också att bara boka styrelserummet för 14 personer eller den stora lokalen med plats för 42 personer i skolsittning. I våningen finns kök, grupprum och sällskapsrum där man kan avsluta dagen med en virtuell bowlingrunda eller tävla mot varandra i Sing Star, säger Susanne.

I huvudbyggnaden finns sedan tidigare sju konferensrum för grupper mellan 2 och 60 personer. Ingen lokal är den andra lik. Alla rum har en särskilt stil i form av personliga väggmålningar och möblemang. Loftet med sitt charmiga snedtak skiljer sig mycket från det pampiga Jaktrummet med väggmålningar och kakelugn.

Bo som en kung Värdshuset har tre lite lyxigare sviter, de så kallade kungasviterna. För att behålla den äldre charmen i rummen har man använt sig av smarta lösningar som att placera tv: n i en lucka i kakelugnen. Det skulle utan problem gå att spela in ett påkostat kostymdrama i samtliga av rummen.

– Det som skiljer kungasvit från juniorsvit är framförallt storleken. Den har en stor salong, sovrum och ett stort badrum med jacuzzi. Två av sviterna har kakelugn i badrummet och den tredje en magnifik öppen spis i salongen. Samtliga har utsikt mot Gripsholms Slott och gästhamnen, säger Susanne.

En trappa upp från markplan ligger den Gustavianska festvåningen där det finns möjlighet att ha både konferenssittning och dans. Utsikten över vattnet och slottet i bakgrunden gör den extra lämpad för festligheter.

– Ett annat alternativ om man vill ha en mer avslappnad miljö är vår pub som är öppen för allmänheten på fredagskvällar.

Historisk vinkällareI vinkällaren finns värdshusets äldsta delar. Där har man bevarat över 500 år gamla detaljer från det gamla klostret, bland annat ett kvarnhjul och två lyckobrunnar. Dov musik studsar mellan de välvda tegelväggarna och luften är sval. Som tur är ligger källaren ligger i direkt anslutning till bastudelen, så det finns alla möjligeter att värma upp sig. Det sägs vara i vinkällaren som värdshusets spöken härjar som bäst. Men med tanke på den lugna atmosfären är det nog bara fredliga, och vid det här laget ganska vinkunniga, spöken som bor där.

– Vinkällaren består av tre olika klimatanläggningar för rött vin, vitt vin och champagne. Här anordnar vi vinprovningar för upp till tolv personer. Konferensgästerna får dessutom alltid göra ett litet avbrott i middagen och komma ner hit för att hämta ostbrickan, säger Helen Edbladh, restaurangchef på anläggningen som tillsammans med sommelieren Jennie Tjäder sköter vinprovningar och vinlista.

Susanne är extra stolt över värdshusets rymliga arbetskök där kocklandslaget tränat i många år. Nu anordnar de populära matlagningsaktiviteter för företagsgrupper i köket.

– Eftersom vi är ett stort namn på gastronomihimlen gäller det att leva upp till förväntningarna. Nyligen inledde vi ett samarbete med Ulrika Brydling, ledare för Juniorkocklandslaget, för att ytterligare utveckla vårt kök, säger Susanne.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.