Håbo Buss kör för en grön framtid - | Konferensvärlden
Reportage > Håbo Buss kör för en grön framtid

Håbo Buss kör för en grön framtid

Hållbarhet & Miljö Fossilfri diesel, egen solenergipark och arbetskläder av återvunnet material. Det är några av åtgärderna som Håbo Buss tar till för att göra företaget så klimatneutralt det bara går.
– Jag brinner verkligen för det här och om man förespråkar en grön omställning måste man leva som man lär, säger företagets vd Joakim Mattsson.

Text: Mia Bornberger

21 april 2022,

Med sina vita bussar med marinblå logo-typ är Håbo Buss ett välkänt namn runt Mälardalen. Men även om det mesta av trafiken sker i och runt Stockholm arrangerar och skräddarsyr Håbo Buss resor till hela Sverige, både för privatkunder och företag. Det kan handla om allt från resan med arbetskollegorna till konferensen till fjällsemestern med släkten.

Företaget har sitt säte strax utanför Bålsta och kör, förutom turist- och charterbuss, också skolbuss i Upplands-Bro och Enköping. Det senare blev räddningen när pandemin slog undan benen för stora delar av turistnäringen. 

– Jag har hela tiden varit en obotlig optimist som tänkt att ”nu är det snart över”, men det har jag fått äta upp några gånger. Nu ser vi ett ökat tryck på bokningarna igen, och den här gången håller vi tummarna för att det håller i sig, säger Håbo Buss vd Joakim Mattsson. 

Vagnpark med 30 bussar

Men inget ont som inte för något gott med sig. Pandemin blev också startskottet för den omställning som Håbo Buss nu befinner sig i, där målet är att minimera företagets klimatavtryck så långt det bara är möjligt. 

– För två år sedan gick jag en kurs i hållbart företagande. Föreläsaren lyfte tidigt vikten av att definiera vad hållbarhet är för ett företag och det var oerhört lärorikt. Under det senaste året har vi försökt implementera det här på ett mycket seriöst sätt, säger Joakim Mattsson.

Håbo Buss grundades 1990 av Joakim Mattssons föräldrar då de som komplement till familjens lantbruk började köra skolbuss i kommunen. Företaget expanderade snabbt och har sedan dess vuxit stadigt, bland annat genom uppköp av andra bolag i branschen, däribland Knivsta Buss, Julita Buss och och researrangören Resekompa-niet. Vagnparken består idag av cirka 30 bussar i olika storlekar vilka körs av ett femtiotal chaufförer.

När det gäller miljöengagemang och bränsle så tog Håbo Buss ställning redan för fem år sedan då man helt gick över till fossilfri diesel. Det är dyrare än traditionell diesel men eftersom det minskar utsläppen med hundratals ton per år så var det en självklarhet, och trots den nu oroliga marknaden står företaget fast vid sitt ställningstagande, menar Joakim Mattsson.

Att köra klimatsmart är också en viktig del av miljötänket och företaget jobbar kontinuerligt med fortbildning av chaufförerna i ecodriving. Genom många till synes små åtgärder – som att hålla 90 km/h istället för 100 km/h på vägen ut till Arlanda – sparar man in på både bränsle och utsläpp, och tidsförlusten är närmast obefintlig.

Egen solenergipark

Men hållbarhet handlar om så mycket mer än bara bränsle och avgaser, det måste genomsyra hela verksamheten, från det lilla till det stora, menar Joakim Mattsson. En del åtgärder är synliga och direkt kopplade till själva åkupplevelsen, som exempelvis bussens kaffemuggar och soppåsar som är gjorda av ett nedbrytbart material. Medan andra åtgärder, som de nya arbetskläderna av återvunnen polyester, inte är lika tydliga för passagerarna. 

– Företaget klimatkompenserar även genom att avsätta pengar i en fond som så småningom ska finansiera en egen solenergipark. Vi äger en lantbruksfastighet där planen är att odla och förädla gran för att på så sätt kunna bidra till att binda mer koldioxid, vi försöker vara en del i ett kretslopp i allt vi gör, säger Joakim Mattsson.

Taggar/Etiketter
Transport  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.