Hållbart och genomtänkt i Ytterjärna - | Konferensvärlden
Reportage > Hållbart och genomtänkt i Ytterjärna

Hållbart och genomtänkt i Ytterjärna

På Kulturhuset i Ytterjärna är allt från konferensaktiviteter till menyer skapade för ett hållbart samhälle. I slutet av april öppnade nya Hotell Kulturhuset Ytterjärna där rummen går i olika färgskalor.

Text: Astrid Feldreich

24 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Efter att ha svängt av från E4:an vid Järna och kört ett par kilometer dyker Kulturhusets ljuslila fasad upp på andra sidan av en stor åker. Områdets speciella arkitektur med välvda tak, färgglada väggar och annorlunda rumsformer ger känslan av att befinna sig i en annan värld, där människor verkar ha lite mer tid för eftertanke och kreativitet. Men Kulturhuset är bara en del av allt som finns att upptäcka i Ytterjärna. Kulturforum som driver verksamheten ägs av Antroposoferna. I Ytterjärna ryms bland annat restaurang, Waldorfskola, eurytmisalar, bibliotek, rosenträdgård, biodynamisk odling, vattenrening, gårdsbutik, lantbruk och ett nytt hotell.

Hälsosamma konferensaktiviteterNytillsatta hotellchefen Anita Carlman tar emot i Kulturhusets stora entré. För tre år sedan läste hon i lokaltidningen om planerna att bygga ett hotell bredvid Kulturhuset. Hon bestämde sig för att en dag skulle hon bli chef där.
– Här finns en unik kompetens inom ämnen som surdegsbakning, matlagning, vinprovning, odling, rytmik, konst, meditativa yogaformer, jordbruk och vattenåtervinning. Jag har själv arbetat med friskvård i 30 år och vill kunna erbjuda konferensgrupper allt från yoga till afrikansk dans, säger Anita som tilltalas av Antroposofernas filosofi att se hela människan. Kulturhuset i Ytterjärna har nio ljusa konferenslokaler för upp till 400 personer. I den stora salen spelas minst en musik–, dans– eller teaterföreställning i veckan.
– Tidigare har vi mest haft dagkonferenser, så det känns väldigt roligt att våra gäster äntligen kan få bo kvar. Även för privatgäster som kommer och tittar på något kulturevenemang är det bra att kunna äta en god middag och sova över på hotellet, säger Anita.

Färg och formMellan 15 maj och 2 oktober öppnar en helt ny utställning av James Turell. Besökarna kommer att få delta i olika färgexperiment och utställningen har flera stationer i området.
– Det blir mängder av aktiviteter och arrangemang på temat färg, säger Anita.
Färgtemat går även igen i de 34 nyöppnade hotellrummen. Där har Bengt Ahlin, som arbetar med färgsättning i sitt företag Färgrum, skapat fyra olika typer av hotellrum som färgsatts med blått, rött, gult eller grönt tillsammans med Marius Grahn.
– Möblerna är svensktillverkade och allt i rummet är fairtrade-märkt och tillverkat utan gifter. Vi använder inte några icke-nedbrytbara rengöringsprodukter. Tanken är att allt ska vara hållbart och miljövänligt, förklarar Anita. Vi fortsätter vår rundtur ner till Nibble trädgård och gårdsbutik som ägs av stiftelsen Biodynamiska Produkter. I affären säljs frukt, kött, mejeriprodukter, grönsaker samt en hel del annat nyttigt till skafferihyllan och hushållet.
– Allt är ekologiskt och biodynamiskt odlat. Även Kulturhuset i Ytterjärnas restaurang och kafé serverar närodlade rätter.

Äkta varaEfter att ha gått runt i de olika byggnaderna är det tydligt att ingenting lämnats åt slumpen. Väggarna i stora salen är handkarvade, tepåsarna på rummen biodynamiskt odlade och mattorna på hotellrummen specialbeställda. Hela verksamheten drivs av eldsjälar som brinner för att allt ska vara äkta och genomtänkt – från bomullen i handdukarna till mjölken i kaffet. På vägen tillbaka till Stockholm fastnar jag i en milslång bilkö och det slår det mig att det finns fler stressade stadsbor som skulle må bra av att besöka Kulturhuset i Ytterjärna.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.