Här är glaset den röda tråden - | Konferensvärlden
Kosta Boda Art Hotel
Kosta Boda Art Hotel
Kosta Boda Art Hotel
Reportage > Här är glaset den röda tråden

Här är glaset den röda tråden

Konferenspärlor Kosta Boda Art Hotel – ett färgsprakande designhotell inrett av Kosta Bodas glasformgivare. Här löper glaset och glasets historia som en röd tråd genom hela hotellet och är en hyllning till svensk glaskonst. En mötesplats mellan människor, glas, konst, arkitektur och gastronomi mitt i den djupa småländska skogen.

Text: Helena Wikström

13 april 2021,

Kosta Boda Art Hotel är resultatet av två idéer som kunde smältas samman till en. Det saknades ett riktigt bra hotell i Glasriket, samtidigt som man ville bygga en stor permanent glasutställning.

– Så då byggde man världens första konstglashotell och resultatet blev en explosion av färg, form och en hyllning till det svenska konstglaset, säger Marléne Bergzén, vd på Kosta Boda Art Hotel.

Glaset löper som en röd tråd genom hela hotellet. Från hur varje rum är inrett med unikt glas till hotellets spa-avdelning där man kan simma i en utsmyckad pool och beundra en glasutställning under vattnet.

– Hela hotellet är ett stort showroom för glasbruket och allt är till salu. Glasbruket i Kosta är idag Sveriges äldsta glasbruk som är i bruk, berättar Marléne.

Besök hyttan och blås eget glas

Bara ett stenkast från hotellet ligger glasbruket där det har blåsts glas sedan 1742. Alla är välkomna in i hyttan för att beskåda det genuina svenska hantverket, men också för att prova på att blåsa sitt egna glas.

– Det här är ett ställe där man verkligen kan uppleva glaset och glasets historia. Njuta av god mat, koppla av i hotellets unika spa- avdelning och prova en prisbelönt signumbehandling med uppvärmt glas. Dessutom har hotellet naturen runt hörnet, vilket skapar fantastiska chanser till avkopplande och trevliga utomhusaktiviteter, säger Marléne.

 Kosta Boda Art Hotel erbjuder utomhusaktiviteter som t ex. kräftfiske, kanotpaddling,  teambuildingaktiviteter,  vildmarkskamper och safari. Här finns härliga vandrings- och cykelleder i närområdet och runt sjöarna. Man kan också ha utomhuskonferens eller varför inte en vildmarkskonferens?

– Att vara mer utomhus har blivit väldigt aktuellt med tanke på pandemin, så fler utomhusupplevelser tillsammans med nya digitala lösningar har varit i fokus för oss, fortsätter hon.

Inte långt från hotellet ligger Kosta Safaripark. En 200 hektar stor park där man kan uppleva Europas största landlevande däggdjur i sin naturliga miljö. Här kan man, tryggt från bilen, se majestätiska älgar, ståtliga kronhjortar, visenter, dovhjortar, mufflonfår och skygga vildsvin.

Blå glasbar i unik miljö

Linnea Art Restaurant är hotellets huvudrestaurang, designad av Ulrika Hydman Vallien och innehållande många av hennes fantastiska verk. Här serveras en generös frukostbuffé varje dag, lunchmeny och på kvällen en à la cartemeny inspirerad av skogen, sjöarna och ängarna här i Småland.

– På hotellet finns också en glasbar som väger 3,5 ton och som blivit hotellets naturliga samlingspunkt. Kosta Bodas formgivare Kjell Engman har här skapat en unik undervattenmiljö med glasfiskar som simmar, bordslampor som stora flaskor och glasstalaktiter som hänger gnistrande ned från taket, berättar Marléne.

I Glasbaren slår du dig ner på en uppvärmd och belyst glasstol samtidigt som du njuter av en drink i ett vackert kristallglas och äter en bit mat från barmenyn.

Konferens med glastema

Det finns 10 konferenslokaler med plats för 4 till 200 personer. Lokalerna är uppkallade efter metaller som används för att färgsätta glasmassan. Här finns all nödvändig modern teknik och på väggarna hänger tavlor från produktionen i hyttan.

Som så många andra aktörer inom mötesbranschen har även hotellet drabbats av pandemin, med stort minskat antal konferensgäster som följd.

– Det är oerhört viktigt för oss att kunna arrangera trygga och säkra konferenser för våra gäster men också trygghet för all personal, förklarar Marléne och fortsätter:

– Samtidigt har den här tiden skapat ett nytänkande, då vi har varit tvungna att anpassa och utveckla vår verksamhet efter de nya förutsättningarna. Vi är övertygade om att konferensmarknaden kommer fortsätta men troligtvis se annorlunda ut och att vi behöver anpassa oss och vara förberedda.

Kreativitet och nya idéer

På hotellet och i Kosta sitter man inte och rullar tummarna och väntar på att pandemin ska ta slut. Istället planerar man nya säkra och trygga upplevelser att erbjuda sina gäster. Verksamheter som gynnar alla, inte bara hotellet.

– Situationen har skapat en enorm kreativitet som har resulterat i flera nysatsningar, några är genomförda och några som vi arbetar för. Den digitala satsningen är en del som har utvecklats här på hotellet, och vår fantastiska konstvandring på hotellet kan man numera göra digitalt och coronasäkert på egen hand. Vi jobbar också på att starta eget bryggeri, bränneri och en delikatess-butik med restaurang, berättar Marléne.

När det gäller hotellets privatgäster så tror hon att ”hemestern” som blev stor förra året, även kommer att bli stor i sommar.

– Här ser vi att efterfrågan av något unikt, upplevelser och utomhusaktiviteter är stor. För att stå redo planerar hotellet, tillsammans med övriga enheter i Kosta, för fler nya Utbyggnad av hotellets utespa-miljö, mountainbikebana och äventyrsgolf är några exempel. Vi vill vara redo och kunna presentera nya spännande upplevelser när det tar fart igen, avslutar hon.

Fakta:
Hotellet ligger i Kosta, mitt i Småland och det berömda glasriket. Kosta Boda Art Hotel är ett designhotel med glaset och glasets historia i centrum – hela hotellet är inrett som ett showroom för svensk glaskonst. Här konfererar du i 10 olika konferenslokaler där den största lokalen rymmer 200 personer. Hotellet har 102 rum med 204 bäddar, unik spa-avdelning och många utomhusaktiviteter.  I Kosta har svenskt glas tillverkats sedan 1742.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.