Hemligheten bakom den professionella kongressen: ”Utnyttja kraften i din organisation!” - | Konferensvärlden
Reportage > Hemligheten bakom den professionella kongressen: ”Utnyttja kraften i din organisation!”

Hemligheten bakom den professionella kongressen: ”Utnyttja kraften i din organisation!”

Stora möten Han har nyss blivit utsedd till Årets eventskåning 2012. I över 20 år har Ola Björgell arbetat med stora möten och kongresser i Malmö med omnejd. Här tipsar han om hur du blir ett riktigt kongressproffs.

Text: Kristin Fridholm

9 april 2013, uppdaterad: 17 juni 2013

Ola Björgell är regionöverläkare i Region Skåne och överläkare på Bild- och Funktionsmedicin i Malmö, med en docentur i medicinsk radiologi vid Lunds universitet. Ola är därtill en idéspruta och inspiratör av rang. Priset fick han för sitt mötesengagemang som varje år lockar tusentals besökare till Skåne. Ett av de stora evenemangen är kongressen Framtidens specialistläkare som sedan 2008 har arrangerats i Malmö.

– Framtidens specialistläkare, förkortat FSL, arrangeras vartannat år och kongressen har blivit en självklar och återkommande mötesplats för över tusen läkare från hela landet. Att jag nu utnämnts till Årets eventskåning är naturligtvis väldigt roligt för egen del, men det är också ett bevis på att det arbete som vi gör har ett värde för hela regionen, kommenterar Ola Björgell.

Fick chansen att utvecklas
När Ola själv var en ung och nyutexaminerad läkare kom han till röntgenavdelningen på Malmö allmänna sjukhus. Där fann han en anda av utvecklingslust och en stark tro på att ständig utbildning skapade mer motiverade medarbetare som i slutänden gav en bättre vård till patienterna. Han fick chansen att följa med på både nationella och internationella konferenser – och fick mersmak.

Intresset för, och tron på, att låta människor utbilda sig och knyta kontakter öga mot öga har han sedan burit med sig. Det har genom åren resulterat i en lång rad stora och små arrangemang och ledde även till att han under 2012 startade Region Skånes kurs- och kongressakademi. Där får unga läkare chansen att, i likhet med Ola själv, tidigt i karriären få lära sig mer om hur man arrangerar professionella kongresser. Redan efter ett år har två dussin unga läkare inkluderats i kongressakademien. Förhoppningen är sedan att de själva ska starta nya utbildningar, kurser och kongresser på hemmaplan.

Gammal i stan
I vår är det dessutom premiär för Olas senaste storsatsning, kongressen Senior i Centrum. Den är avsedd att bli Nordens största kongress inom geriatrik och palliativ medicin och ska erbjuda professionell utbildning till många yrkesgrupper som på olika sätt kommer i kontakt med äldre personer i samhället. Arrangemanget är ett samarbete mellan Region Skåne, Södra Regionvårdsnämnden och Malmö stad.

– De äldre utgör en allt större grupp i samhället och vi står inför en utmaning i hur vi ska ta hand om dem på bästa sätt – både de sjuka och de friska. Med Senior i Centrum vill vi engagera alla; läkare, sjuksköterskor och alla andra specialister inom äldrevård, likväl som kommersiella bolag och pensionärsorganisationer. Det kommer att bli jättestort och något som ingen gjort tidigare, beskriver han entusiastiskt.

Transparent verksamhet
Kongressen planeras ha två spår – ett professionellt och ett publikt. Arrangemangen kommer att hållas på Malmö Arena och på MalmöMässan. Det hela kommer sedan att avslutas med en stor gala ledd av Lill Lindfors där både lokala och nationella artister kommer att uppträda. Framöver kommer Senior i Centrum att hållas vartannat år och varvas med Framtidens Specialistläkare. De båda kongresserna kommer locka tusentals personer till Skåne varje år.

– Att anordna kongresser har fördelar både för regionen, som lockar till sig många nya besökare, för kongressdeltagarna som kan knyta nya kontakter och får mycket ny kunskap, och för dig som arrangör som får ett brett kontaktnät och ett mycket roligt jobb.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.