Historisk herrgårdsdröm - | Konferensvärlden
Ronnums Herrgård
Ronnums Herrgård
Ronnums Herrgård
Reportage > Historisk herrgårdsdröm

Historisk herrgårdsdröm

Slott & Herrgårdar Koppla av i herrgårdsmiljö vid Vänerns rand. På Ronnums Herrgård läggs fokus på god mat, välmående i unikt vackra omgivningar och konfererande i en miljö med anor från 1300-talet.

Text: Mia Bornberger

1 mars 2018,

I utkanten av det lilla samhället Vargön strax söder om Vänern, där Göta älv börjar sin färd mot Göteborg, ligger det ståtliga Ronnums Herrgård. Gården, som är klädd i gul träpanel, breda vita knutar och spröjsade fönster, för tankarna till svunna tider och det goda livet medlinnedukar, kristallkronor och champagne-picknick i gröngräset. Och här  nns precis allt det, plus mycket mer.

En allé leder fram till entrén och den nyligen renoverade huvudbyggnaden där samtliga rum har fått nya badrum, ytskikt och exklusiva Carpe Diem-sängar. Stilen går i allmoge och sekelski e med bröstpanel, gardiner och tapeter i naturnära färgval som grönt och gult. 

Från den halvmåneformade gym- och relaxavdelningen öppnar sig en panoramavy över pilar, hundraåriga ekar och den sju hektar stora parken som omger gården. Omgivningarna är som gjorda för givande samtal, möten och rekreation.

– Vi vill erbjuda en upplevelse med en personlig touch, det lilla extra, säger Magnus Ramm, som är verksamhetschef på Ronnums Herrgård.

Magnifika rum

Herrgården uppfördes 1847, men har anor så långt tillbaka som till 1300-talet, ungefär samtidigt som området kring det intillliggande naturreservatet Hunneberg blev kunglig jaktmark.

Förutom den magni ka huvudbyggnaden består gården av ytterligare tio separata byggnader,  yglar och annex som i dag har olika ändamål. Några hyrs ut som privatbostäder, fem av husen är inredda som hotellrum, varav två är sviter. Totalt rymmer anläggningen 61 rum och 135 bäddar.

Ägorna har tidigare varit nära knutna till Wargöns pappersbruk (sedermera Holmen) och utgjort kontor och bostäder för de anställda vid bruket. På 1980-talet stöptes herrgården om till hotell- och restaurangverksamhet och sedan 2009 ingår Ronnums Herrgård i Ligula Hospitality Group.

Naturnära sevärdheter

Den omkringliggande bygden är naturskön och lättillgänglig. För golfentusiasten finns tre närliggande klubbar och några kilometer norrut, vid Vänern, hittar man den populära badplatsen Nordkroken med sin lena sand, lutande tallar och klara vatten. I öster reser sig två platåknallarna Hunneberg och Halleberg med dramatiska rasbranter, skogsgläntor och små sjöar som gjorda för avkopplande  ske. 

– Hunneberg är verkligen värt ett besök. Utsikten där uppifrån ut över västgötaslätten är makalös, säger Magnus Ramm. Mer jordnära mystik hittar man vid bergets fot och de grottor vars gångar och schakt letar sig långt in under det 90 meter höga berget. Det populära turistmålet är en rest från tiden då lokalbefolkningen bröt schiffer för kalkutvinning.

Äkta herrgårdsmiddag

På Ronnums Herrgård har mat och dryck en central plats, köksmästaren komponerar sin meny med råvaror av högsta kvalitet, ofta hämtade direkt från närområdet.

De omtalade ”herrgårdsmiddagarna” kan exempelvis bestå av Ronnums hummersoppa med skaldjursroyal, eller hjort lé med krämig pepparsås och bagarpotatis. Och vill du som konferensgäst vara med och tycka till om vilka rätter som ska serveras så går det alldeles utmärkt. Flexibilitet är ett ledord på Ronnum.

Med utgångspunkt från den välfyllda vinkällaren arrangeras olika typer av vinprovningar, mat och dryckestipspromenader, matlagningskvällar och grillkvällar.

– Målet är att bli så ekologiska vi kan, på alla plan. Inom hotellnäringen är det på väg att bli en självklarhet snarare än ett extra plus, och det går helt i linje med hur vi arbetar och tänker på gården, säger Magnus Ramm.

Fakta

Ronnums Herrgård erbjuder effektiva möten i historiskt vackra miljöer. Herrgården ligger cirka en timme från Göteborg och i omedelbar närhet till Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla. Anläggningen rymmer 61 rum och 135 bäddar, samt åtta konferensrum på mellan 10–100 kvm för upp till 90 personer. Här finns också en härlig relaxavdelning, en utomhusjacuzzi som är uppvärmd till 37 grader året om och ett gym.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.