Hotellet mellan hav och stad - | Konferensvärlden
Reportage > Hotellet mellan hav och stad

Hotellet mellan hav och stad

Området Klippan i Göteborg ligger precis på gränsen mellan staden och havet. Här, i en av Göteborgs historiskt mest intressanta byggnader, ligger Novotel Göteborg. Modernt men med sitt spännande förflutna ständigt närvarande.

Text: Kristin Fridholm

17 januari 2012, uppdaterad: 28 maj 2013

En vacker, tung ekport pryder ingången till Novotels alldeles speciella öl- och porterprovningsrum, bestående av ett över hundra år gammalt porterfat. Vi går in och jag slås av den speciella doften och atmosfären där inne. Långt upp på de rundade väggarna kan man än i dag se hur långt portern en gång nådde inne i fatet, och på de nakna träväggarna finns färgglada väggmålningar som inte liknar någonting jag sett förut.

PortertillverkningAnledningen till att just porterprovning blivit en så populär aktivitet på Novotel i Göteborg är hotellets speciella historia. I den fantastiska röda tegelbyggnaden som ligger precis intill hamnkanten tillverkades nämligen ursprungligen socker och den mörka och kraftiga ölsorten Carnegie Porter. Idag finns här ingen ölproduktion längre och varumärket ägs numera av Carlsberg, men kärleken till drycken, som producerats i Sverige sedan 1836, lever ännu i väggarna.
Idag finns här en modern fyrstjärnig hotell- och konferensanläggning med 151 rum samt restaurang och festvåning. Andréas K:son Edman är säljchef på Novotel och han berättar inlevelsefullt om anläggningens inriktning och atmosfär.
– Vi har en fantastiskt spännande historia och då menar jag inte bara den om portern. Precis bakom hotellet finns fortfarande lämningar från gamla Älvsborgs fästning som byggdes under 1300-talet. Den användes under flera hundra år för att försvara hamnen och utloppet av Göta älv.
– Men historien är inte det enda som fascinerar här ute vid Klippan, fortsätter Andréas. Från restaurangen och från många av hotell- och konferensrummen har man utsikt över Älvsborgsbron och den livliga båttrafiken in i Göteborgs hamn. Och vill man ha sitt möte riktigt nära vattnet så bokar man Pråmen. Den brukar vi referera till som ”ett flytande äventyr!”

Ny relaxavdelningNär jag kommer in genom entrédörrarna på Novotel dras min blick automatiskt till den härliga öppna ytan i hotellets mitt. Här är öppet ända till taket, flera våningar upp, och på fjärde våningen finns en balkong där ett antal konferensgäster står och samtalar över en kopp kaffe. Intill receptionen porlar en stilla fontän i bohuslänsk granit.
Hotellet har under de senaste åren genomgått stora renoveringar av både hotell- och konferensrum samt korridorer. Det känns nytt och fräscht trots att byggnaden faktiskt är från tidigt 1800-tal.
– Just nu håller vi på att avsluta det sista på vår nya relaxavdelning som kommer att ligga på plan tre, berättar Andréas. När det är klart kommer vi att kunna erbjuda torr- och ångbastu, en stor jacuzzi, relaxrum och fitness center.

Sitta och titta på båtarnaMen min personliga favorit är ändå Restaurang Carnegie Kaj som ligger i samma byggnad som hotellet. Här släpper de stora fönstren in den fantastiska omgivningen och menyn är superb. Till lunch dukas en läcker buffé upp i mitten av lokalen.
Intill restaurangen ligger Baren, där det måste vara oerhört rofyllt att sitta med ett glas porter och se de stora färjorna sakta passera utanför, medan kvällsmörkret sänker sig över bron och landmärket Eriksbergskranen lyser upp på Hisingssidan. Så har säkert många hamnjobbare suttit och funderat genom tiderna.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.