Hotellveteran med perspektiv - | Konferensvärlden
Reportage > Hotellveteran med perspektiv

Hotellveteran med perspektiv

Hotell Ejnar Söder är smörgåsnissen som blev, och fortfarande är, en av landets största hotellprofiler. Han har varit verksam inom den svenska besöksnäringen i drygt 70 år (!), och som en sann entreprenör fortsätter han oförtrutet att lansera nya projekt. För KonferensVärlden berättar Ejnar Söder om sin näsa för detaljer, om hur han fick idén till det nyskapande The Winery Hotel och om vikten av det personliga mötet.

Text: Mia Bornberger

15 mars 2018,

Vi träffas i lobbyn på The Winery Hotel i Solna, hotellnestorn Ejnar Söders senaste satsning som han äger och driver tillsammans med vinmakarfamiljen Ruhne. Samtalet kommer genast in på hotellets industriella stil, de röda tegelväggarna, den makalösa takhöjden. Ejnar Söder stannar till vid en av de nötbruna skinnfåtöljerna och vänder blicken mot receptionsdisken där personalen möter upp en större grupp ankommande gäster.

– Detaljerna är oerhört viktiga. Som ung gick jag i servitörskola i Luzern i Schweiz, och där var det extremt noga med allt. Bord och stolar placerades ut med millimeterprecision efter uppspända snören, besticken skulle torkas och glida ner på bordet direkt ur handduken. Den grundinställningen till service har jag fått med mig därifrån. Jag lägger mig i allting, och är känd som Hets-Ejnar hos personalen, säger han och skrattar.

– Samtidigt är jag vän med alla, pratar med alla. Här på The Winery har vi lagt bort alla epitet, det tycker jag är bra – här är vi kort och gott vinarbetare.

Ejnar Söder är onekligen en unik profil inom den svenska besöksnäringen. Yrkeskarriären inledde han direkt efter realexamen från Kungsholms Läroverk i Stockholm, då han fick sommarjobb som smörgåsnisse på Hotell Elfverson i skånska Mölle. Det blev starten på den närmare sju decennier långa karriären inom hotell-, flyg och restaurangbranschen, som bland annat innefattade ansvaret för oljejätten Essos stora motellsatsning på 1960-talet, det egna konceptet Star Hotels och uppförandet av designhotellen Nordic Light och Nordic Sea i Stockholm, som numera ingår i hotellmogulen Petter Stordalens imperium.

– Jag har hela tiden sålt av mina hotell allt eftersom jag utvecklat nya, som mest ägde jag sex av Star-hotellen samtidigt. Att jag gjorde mig av med de fantastiska Nordic-hotellen är jag dock fortfarande lite kluven till.

”Fick en ingivelse”

För Ejnar Söder är The Winery Hotel, som öppnade i januari 2016, kronan på verket i hotellkarriären. Men det var på vippen att det aldrig blev av.

– Vi hade ett nytt projekt på gång i Stockholm tillsammans med Fabege, men det gick av olika skäl i stöpet. Jag fick då tips om den här tomten och åkte ut för att titta, men tyckte den var hemsk. Där stod jag mitt i en leråker, regnet öste ner, bilarna dånande förbi och dessutom fanns det redan flertalet hotell runt omkring. Vad skulle vi där att göra? Men mitt i eländet fick jag plötsligt en ingivelse: bygg ett vinhotell. Och så blev det, berättar Ejnar Söder.

Försöker trappa ner

I år fyller han aktningsvärda 86 år, och med ålderns rätt försöker han växla ner, säger han, med betoning på försöker. För även om ryggen värker och vill vila, så vill varken kreativiteten eller uppslagen det.

– Jag ser en potential i allt runt omkring mig. Jag kan gå förbi en kiosk som säljer något och direkt komma på hur man skulle kunna göra det mycket bättre. Och det är säkert prövande för min omgivning, men det är sådan jag är, säger Ejnar Söder, vars senaste vision är en Stockholmsbaserad motsvarighet till Grythyttan, en helt ny hotell- och restaurangutbildning på högskolenivå. Projektet ligger redan på ritbordet.

– Att hitta duktig personal är svårt i dag, det vet alla. En yrkeshögskola skulle bli ett stort lyft för hela branschen. Problemet är att få med politikerna på tåget, och då pratar vi ändå om en bransch som omsätter 300 miljarder om året och som generar jobb för mängder med människor. Tänk så mycket roligt det skulle gå att göra med ett sådant hus, en levande plats med fokus på allt spännande inom vår sektor. Jag hoppas innerligt att det inte fastnar i någon byråkratisk långbänk, det har jag inte tid med. Men kanske kommer jag behöva mobilisera några riktiga höjdare för att förverkliga det här.

Vad är viktigast för att lyckas som hotelldirektör?

– Ledarskapet måste vara centralt – som chef är jag synlig, vänlig och krävande. Det har varit mina tre ledord under alla år i branschen. Slarva aldrig med någonting och se till att ruljangsen fungerar bakom kulisserna. Ta pulsen på din egen verksamhet genom att göra nedslag i verkligheten när ingen förväntar sig det – gå till hotellet en lördagskväll och småprata med personal och gäster, det är både givande och uppskattat. Och man har inte råd med några byggnadsmässiga misstag, det är en läxa jag lärt mig. Jag brukar på skoj hävda att det svåraste med att driva hotell är att hålla krukväxterna vid liv, det faller alltid mellan stolarna.

Hur har branschen förändrats under din karriär?

– Den har inte förändrats särskilt mycket. Hotellnäringen har sett likadan ut i alla tider. Se på härbärget, det var en säng och ett handfat, du tog hand om en människa som skulle bo hos dig. Visst, det är avsevärt modernare i dag, men konceptet är detsamma. Däremot gillar jag inte att det personliga mötet håller på att rationaliseras bort. I dag kan man boka, betala, checka in och checka ut utan att träffa en enda människa. Det är urtråkigt och man tappar hela grejen med ett hotell. Jag vill att personalen möter gästerna med blicken, hälsar, och frågar om de kan vara till hjälp. Det är så mycket som går förlorat om man hoppar över det mänskliga mötet.

Vår intervju lider mot sitt slut, det har börjat skymma utanför och vi lämnar Ejnar Söders favoritbord i hotellrestaurangen, det han alltid väljer att sitta vid. Innan vi skiljs åt lutar han sig fram, ler och säger med låg röst:

– Vet du vad jag ska göra nu? Jag ska på ett möte om ett helt nytt projekt vid (hemligt, red anm), men säg det inte till någon.

Ejnar Söder

Ålder: Fyller 86 i år.
Familj: Hustru, tre barn, åtta barnbarn och ett barnbarns barn.
Bor: Sollentuna, uppvuxen på Kungsholmen i Stockholm.
Gör: Hotellveteran, har ägt 14 hotell. Äger och driver The Winery Hotel i Solna tillsammans med familjen Ruhne. 
Senast lästa bok: ”Omgiven av idioter” av Thomas Erikson. ”Jag läser inte så mycket böcker, men ska bli bättre.”
Motto: Ingenting är omöjligt. Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.