”Jag älskar frilanslivet, det är så mycket jag” - | Konferensvärlden
Sofia Wistam
Sofias änglar
Sofia Wistam smycken
Reportage > ”Jag älskar frilanslivet, det är så mycket jag”

”Jag älskar frilanslivet, det är så mycket jag”

Nöje Hon är kläddesignern och fotografen som sedan många år figurerar framför kameran istället för bakom, i rollen som tv-profil. Numera driver Sofia Wistam också en av landets mest populära poddar och hon har även skapat en egen smyckeskollektion. KonferensVärlden har träffat programledaren och mångsysslaren, vars kreativitet aldrig tycks sina.

Text: Mia Bornberger

20 april 2022,

För tio år sedan kände Sofia Wistam en stark längtan, ett behov, efter något nytt på jobbfronten. Hon hade då varit verksam som programledare sedan mitten av 1990-talet och upplevde sig som skör i sitt tv-skapande. Självförtroendet vacklade och stressen över att när som helst bli utbytt blev allt mer påtaglig. Sofia behövde fast mark under fötterna, ett stabilt ben i verksamheten som hon styrde själv. Det var då fröet till det som kom att bli ”Wahlgren & Wistam” började gro. I dag är podden med sina cirka 200 000 lyssnare en av landets största.

– Jag ville ha något att luta mig mot och ur det föddes idén om en podd där jag skulle samtala med någon. Helst en kvinna som liksom jag hade levt lite och vågade bjuda på sig själv. Denna ”någon” fann jag i suveräna Pernilla Wahlgren och från dag ett har vi inte missat en enda vecka under sju års tid, det är helt galet, säger Sofia entusiastiskt och fortsätter:

– Kanske är det för att vi kompletterar varandra så bra. Uppdelningen är följande, jag är motor, manus och struktur och utan mig hade det nog inte blivit någon podd – men utan henne hade det definitivt inte blivit en så rolig podd! Pernilla är den hon är fullt ut och det är en jäkligt skön attityd till livet.

Sofia minns ett poddavsnitt där hon nämnde Elon Musk varpå Pernilla utan omsvep sa att hon inte hade en aning om vem det var. Efteråt frågade Sofia om de skulle klippa bort den episoden men Pernillas svar kom direkt ”nej, varför då, det kan vara kvar”.

– Hennes ärlighet är en av hennes stora tillgångar. Det sitter ju tusentals människor och lyssnar som inte heller vet vem den där Elon är, många känner igen sig i Pernilla.

Sofia utstrålar lugn och energi i samma andetag och hennes mörkbruna ögon inger klokskap. Men där finns också något annat, en äventyrlig sida, och med tanke på att hon stått i strålkastarljuset under hela sitt vuxna liv, så förstår man att hon inte räds utmaningar.

För att göra en lång historia kort så började hennes bana inom nöje, tv och radio med popgruppen Freestyles genombrott i början av 1980-talet. Sofia var nämligen bästa kompis med bandets ena sångerska, Gigi Hamilton, och fick frågan om hon kunde designa bandets scenkläder. Jobbet gav mersmak och nu kom även fotograferandet in i bilden vilket ledde till samarbeten med artister som Carola, Agnetha Fältskog och Orup (som hon även var gift med åren 1989–1996). Så småningom hamnade Sofia på TV4 och sedan dess har uppdragen som programledare avlöst varandra. I dag är det sannolikt det Kristallen-belönade ”Sofias änglar” på Kanal 5 som de flesta förknippar med namnet Sofia Wistam.

I programmet följer tittarna familjer som får hjälp med renovering av sin bostad efter att deras liv vänts upp och ner, ofta på grund av sorg och förlust av ett barn eller annan nära anhörig. Sofia möter deltagarna i det svåra och hon menar att det för många är läkande att tala om det som hänt.

– Om du har förlorat ett barn och ingen pratar om det så blir det ju som om ditt barn aldrig funnits. Att istället berätta om sonen Emil – vem han var, det gör den du älskar synlig både för dig själv och andra. Det gäller ju alla som förlorat någon, barn som vuxen, sorgen är monumental. De familjer som sökt sig till änglarna har kommit fram till att de vill prata om det här, och hur knasigt det än kan låta så skrattar vi minst lika mycket som vi gråter. Det blir också ett sätt att pausa i sorgen, om så för ett ögonblick.

”Sofias änglar” är även den indirekta anledningen till att Sofia sedan fyra år tillbaka driver ett smyckesföretag under eget namn. Detta gör hon tillsammans med sin make, näringslivsprofilen Magnus Wistam, som tidigare bland annat varit vd för Efva Attling.

– Jag ville göra ett ”styrkesmycke” till dem jag träffade, och det blev i form av ett hjärtslag. Till en början designade och producerade jag 200 exemplar som visades upp på Instagram och det sa bara poff, så var de borta. De första åren stod vi och packade allt själva nere i källaren. I dag har vi tolv kollektioner och företaget har vuxit till något jag aldrig kunnat föreställa mig, det är helt fantastiskt, säger Sofia. 

Egenföretagare blev Sofia redan som 16-åring och den enskilda firman är sedan länge omvandlad till ett aktiebolag. Hon har alltid värnat om frilanstillvaron och beskriver uppdragen som kreativa isflak som flyter runt på ett tomt hav.

– Jag älskar frilanslivet, det är så mycket jag. Även om det ibland kan vara som att hoppa runt på svajiga isflak långt ute till havs. Ibland trillar man i och blir blöt, men då kommer det något rackarns litet jobb flytande och man tar sig upp på nästa flak.

I er podd gjorde du och Pernilla ett lögndetektortest. Du fick frågan om du var lycklig och svarade ja. Var du ärlig?

– Ja, absolut. Det är visserligen en väldigt bred fråga, men jag känner mig genuint lycklig. Däremot åkte jag dit på frågan om jag var nöjd med mitt utseende. Jag är nöjd, men tvekade och tänkte på att jag samma dag stått och beklagat mig över att jag såg gammal ut, sådär som man kan göra på morgonen framför spegeln. Apparaten tolkade det som lögn, haha. Annars är jag en sådan som sällan klagar.

Sofia häller upp lite kaffe i en vit kopp med grönlaserade blommor samtidigt som hon beskriver sitt yrkesliv som en tårta, där den största biten handlar om tv. Men med på meritlistan finns också otaliga uppdrag som konferencier och moderator, en gren som bryskt sågades av när pandemin kom. 

– Folk höjer lite på ögonbrynen när jag berättar om min passion för just den delen av min verksamhet. Man tänker kanske att det ska vara tråkigt jämfört med de ”glammiga” tv-jobben, vilket inte kunde vara mer fel. Jag älskar att sätta mig in i en verksamhet och grotta ner mig i logistik, läsa resultatrapporter och diskutera marknadsföring, det är otroligt spännande. Jag går igång på alla cylindrar.

Hur ser du på framtiden?

– Det viktigaste av de här benen jag står på är självfallet min familj, mina fyra barn och Magnus som jag varit tillsammans med i 20 år. Vi är på väg in i ett nytt kapitel nu. Tonåringarna är sällan hemma och det ekar allt oftare tomt i huset. Den dagen de inte bor hemma längre vill jag flytta in till stan, jag har aldrig varit någon husmänniska. Men en sak i sänder, just nu är jag på en väldigt fin plats i livet.

Sofia Wistam
Ålder: 55 år.
Bor: Lidingö.
Familj: Gift med Magnus Wistam, två gemensamma barn plus en son och en dotter från tidigare förhållanden.
Gör: Programledare, företagare, fotograf, konferencier.
Aktuell med: Programmet «Naked Attraction Sverige». Där singlar dejtar nakna. Sänds i maj/juni på Discovery +.
Favoritsmycke ur den egna kollektionen: ”Minnen”.
Motto: Säg hellre ja än nej.
Läs mer: www.bysofiawistam.comSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.