”Jag älskar möten” - | Konferensvärlden
Reportage > ”Jag älskar möten”

”Jag älskar möten”

Jobbsmart Hon är fastighetsmäklaren som sadlade om till samtalsexpert. I dag är Pernilla Warberg en av landets mest rutinerade moderatorer, som tryggt får människor att sjunga ut på scen.

29 mars 2019,

– Samtal är som musik, det behövs tempoväxlingar och överraskningar för att det ska bli intressant, säger hon.

Pernilla Warberg har lett EU-konferenser, konsertevenemang mot cancer och megamässan Donsö Shipping Meet. 2019 ägnar hon bland annat åt att agera programsamordnare åt den klimatinnovativa mötesplatsen Dome of Visions i Göteborg. Att Pernilla led av scenskräck som ung har hon som vuxen tagit igen med råge och kärleken till uppdraget tycks aldrig sina.

– Som liten var jag väldigt nervös i den typen av sammanhang, men av någon anledning så antog jag ändå konstant utmaningarna jag mötte.  Och det är väl så människan funkar: man behöver utsätta sig själv för prövningar för att växa. Numera är det tvärtom, när jag kliver av scenen är jag hög på glädje, oavsett om jag modererat eller sjungit, för det är så häftigt att möta en publik. Det är det här jag lever för, även privat, säger Pernilla Warberg med en entusiasm och glädje som sprider sig genom hela rummet. 

En sångfågel tar ton

Musik och sång har alltid legat Pernilla varmt om hjärtat. Hennes mamma skrev barnvisor och Pernilla medverkade tidigt på skivinspelningar. I dag är hon gästsolist i ett flertal storjazzband, sjunger vid bröllop, jubileumsfester och begravningar. Bland annat. Och ja, hon tar också gärna ton även som moderator och konferencier.

– Ett föredrag kan mycket väl börja eller sluta med att jag sjunger – lite som en överraskning – om arrangören vill det. Det är roligt men krävande, för det är två helt olika sätt att förhålla sig till ett uppdrag. Men jag ser det som en otrolig förmån att få göra båda.

Sina yrkesmässiga rötter har Pernilla i marknadsföring och kommunikation, hon har bland annat varit Göteborgsoperans marknadschef. Den allra första professionen var som fastighetsmäklare och sedan dess har hon mer eller mindre alltid jobbat med att få människor att mötas på ett eller annat sätt. 

Svårpratade kontra pratglada

Pernilla berättar att man som moderator snabbt bör kunna agera kameleont och ställa om när situationen kräver det. Det gäller att ”kunna ta folk”, helt enkelt, utan att tappa eller slå knut på sig själv.  

– Ett av mina viktigaste uppdrag är att få människor att känna sig bekväma på scenen. Det är då man får ut mest av ett samtal – det blir personligt och spännande. En del människor är svårpratade, vilket ofta grundar sig i att de är stressade och då måste man gå varsamt fram. Andra är väldigt pratglada och vill gärna synas och rör det sig då om en paneldebatt till exempel måste man på ett smidigt sätt framföra att det är fler som vill komma till tals. 

En av de största utmaningarna, enligt Pernilla Warberg, är att hålla sig till ämnet och i de bästa av världar lockar samtalet fram någon extra godbit, en detalj eller tidigare okänd anekdot. Om intervjupersonen dessutom själv blir förvånad över vart samtalet leder är det en extra bonus. 

Men för att få en dialog att leva är det mycket som måste falla på plats.

– Det handlar om tempo, dynamik i samtalet, rösten. Att pausa på rätt ställen, eller driva på lite om det går trögt. Samtal är som musik på många sätt, det behövs tempoväxlingar och överraskningar för att det ska bli intressant. En malande monoton röst blir fort rätt trist att lyssna på. 

Ha alltid en reservplan redo

Att föra ett samtal mellan fyra ögon och mellan fyra väggar är en sak, att göra det i ett vidöppet rum inför ett fullsatt auditorium – där allt kan hända – är en annan: ljudet kan försvinna, intervjupersonen kan bli försenad med mera. Så i arbetet ingår också ett gediget förarbete, framför allt i kontakten med de personer som ska medverka, men också när det gäller att konstruera en reservplan om något går på tok.

– Det händer att folk får tunghäfta och inte kan svara på en enda fråga och då måste man försöka komma runt det – till exempel med hjälp av humor. Om jag utstrålar trygghet så sprider det sig.  

Är du aldrig nervös själv? 

– Jo, men snarare på så sätt att jag är på tårna. Jag blir fokuserad, koncentrerad och vill leverera på topp. Den extra nerven är bara positiv.

 

 Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.