”Jag är den som driver loket framåt” - | Konferensvärlden
Karl Fredrik
Karl Fredrik
Reportage > ”Jag är den som driver loket framåt”

”Jag är den som driver loket framåt”

Nöje Trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson har med orden ”fluff, fluff, fluff” gått rakt igenom tv-rutan och många är de tittare som följt hans liv och leverne på den romantiska 1600-talsgården Eklaholm. Bland citronträd, blommor i all världens färger och nyanser, färgsprakande grönsaker och allt som hör en trädgård till så guidar han med stor charm besökarna genom sitt paradis på Österlen.
– Under högsäsong har vi cirka 1 500 besökare per dag, då arbetar vi sju dagar i veckan – och jag älskar det!

Text: Mia Bornberger

15 november 2023,

För många behöver Karl Fredrik Gustafsson nog ingen närmare presentation. De flesta känner honom som ”Karl Fredrik på Österlen” från TV4-succén med samma namn. Cirka en halv miljon svenskar har bänkat sig varje gång Karl Fredrik ihop med sambon Petter Kjellén tipsat och inspirerat om hem och trädgård. Programmet spelas in på gården Eklaholm där Karl Fredrik och Petter har bott och verkat sedan 2015. Här bor de tillsammans med prins Hamlet, en gammeldansk hönshund och katterna Leopold och Jan Conny, alias JC.

– Skåne har det mest gynnsamma klimatet för odling i Sverige och Eklaholm ligger mitt emellan Ystad och Simrishamn, nästan så långt söderut i Sverige man kan komma. Här kan man njuta av både fikonträd och olivträd och rosorna börjar blomma i slutet av maj och håller på till november. Det är fantastiskt, säger den entusiastiske Karl Fredrik. 

I skrivande stund har dock det folkkära ”Karl Fredrik på Österlen” satts på paus, liksom flera andra populära TV4-produktioner. Enligt kanalen beror det på besparingar och att man behöver effektivisera verksamheten. Men som den mångsysslare han är så öppnar det istället upp för andra projekt som kan sättas i verket.

– Det är tråkigt att det pausats, men förhoppningsvis kommer vi igång igen framöver. Hur som helst så är vi långt ifrån sysslolösa. Ruljangsen på gården ska skötas och just nu är jag mitt uppe i mitt andra bokprojekt. Boken släpps i januari, berättar Karl Fredrik samtidigt som han omsorgsfullt sätter samman en bukett i makalöst vackra skira rosa och duvblå toner.

Karl Fredrik växte upp i Örebro och i Närkes Kil, halvannan mil norr om stan, och intresset för trädgård började tidigt. 

– Som liten var jag ofta hos min gammelfarmor på hennes gård, men även hos min farmor och farfar som också var självförsörjande på frukt och grönt. Jag hämtade potatis, lök och morötter från jordkällaren, plockade buketter, var med och sådde. Jag hjälpte farfar att dra plogen och var med under skörden. Mat och blommor har alltid varit viktigt i mitt liv, säger Karl Fredrik, som trots att han bara är 37 år fyllda säger sig känna att han levt betydligt längre. På ett positivt sätt.

Och inte undra på, för han har hunnit med en del. Han startade sin första handelsträdgård redan som 18-åring, han är utbildad florist och trädgårdsmästare och har tagit sig halvvägs igenom en landskapsarkitektutbildning. Han har totalrenoverat en bedagad gård i Skåne och gjort tv-succé. Och den första boken ”Karl Fredrik: mitt blomsterår på Österlen” trycktes i hela 27 000 exemplar och blev därmed den mest sålda blomster- och trädgårdsboken 2022. 

Du har också arbetat som kunglig hovleverantör i Norge. Hur kom det sig?

– Min lärare på floristutbildningen var från Norge och hon tog helt enkelt med mig dit. Det var oerhört lärorikt och jag arbetade för en välrenommerad blomsterhandel som levererade till restauranger, operan, teatern, kungahuset och till hotellentreprenören Petter Stordalen, så honom har jag träffat många gånger. Det året gav mig så mycket kunskaper och kontakter samt att det var väldigt roligt, både företagsmässigt och hantverksmässigt.

Och intresset för Eklaholm ser bara ut att växa. Hit vallfärdar besökare i tusental under högsäsong för att botanisera bland inredningsdetaljer, blommor och ätbart.

– Tv-programmet förändrade allt och öppnade så många dörrar. Vi blev bokstavligen kända över en natt när det hade premiär för tre år sedan. Nu har vi cirka 1500 besökare per dag på gården under högsäsong och då arbetar vi sju dagar i veckan.

Ditt första företag startade du som väldigt ung. Är det viktigt för dig att vara din egen?

– Det är en förmån att vara anställd och det ska man förvalta och vara rädd om. En entreprenörssjäl ser dock ofta möjligheter och annat som kanske inte alltid faller i god jord hos en arbetsgivare, man börjar då hungra efter något mer. Samtidigt är det tufft att driva eget och det är långt ifrån självklart att man lyckas. Man går på ständiga nitar och sliter sitt hår – men sedan hoppar man upp på hästen igen. I alla fall jag, haha.

Hur hinner du med allt?

– Många säger till mig att jag måste tänka på balansen, att vågskålarna ska stå lika och man ska följa någon viss modell. Men det tycker jag är tråkigt. För mig är det tvärtom viktigt att kunna vara flexibel, ibland är det mycket företagande och mindre av något annat och jag måste kunna köra på när det behövs, vara den som driver loket framåt. Och finna en harmoni i det, en glädje, vilket jag verkligen gör. Det är ”min” balans i livet.

Är verksamheten igång på gården även under lågsäsong?

– Ja självklart, men vi har stängt vissa dagar och då passar jag på att hämta andan och pyssla med lite annat. Jag och Petter tittar på film, tar långpromenader och varvar ner och under hösten brukar vi också resa till rivieran någon vecka eller två med hela vår personal. Vi har nära vänner där och tillsammans lagar vi god mat, besöker vingårdar och dricker champagne varje dag. Som Eartha Kitt säger – «c›est si bon». 

Tre snabba med Karl Fredrik

Att plantera under hösten
Lök, knölväxter och perenner.

Favoritblommor
Ranunkler och pioner men framför allt rosor. Det finns så många olika sorters rosor, för både kruka och rabatt. Sedan får man inte glömma alla vackra vilda växter i våra hagar och marker. En bukett vitsippor på våren blir alla glada av att se. 

Enkelt att odla 
Örter, kryddor och tomat. Färska örter är en fröjd i matlagningen och perfekt både för balkongen och i trädgården. Odlar du rätt sorts tomater så kan du med relativt liten insats få en ganska stor skörd.

Fakta:
Karl Fredrik Gustafsson
Ålder: 37 år.
Bor: Löderup.
Familj: Fästmannen Petter Kjellén, hund, två katter samt guldfiskar.
Aktuell med: Driver gården Eklaholm på Österlen, gårdsbutik och odlingar. Ger i januari 2024 ut sin andra bok ”Karl Fredrik. Vårkänslor och trädgårdsmagi”, förlag Bonnier Fakta. Huvudkaraktär i publiksuccén ”Karl Fredrik på Österlen” på TV4.
Bevingade ord i tv-rutan: ”Fluff, fluff, fluff”.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.