Kontrasternas konferens - | Konferensvärlden
Reportage > Kontrasternas konferens

Kontrasternas konferens

Gäckande undervattensrev, förlista skepp och spöklika öar som dyker upp ur intet! Nej det är inte en recension av Pirates of the Carribean utan helt sanna berättelser från den mystiska lilla ön Nidingen i norra Hallands kustband.
Här konfererar ni i garanterad avskildhet, äter superb havsinspirerad mat och njuter av den oerhört personliga servicen.

27 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Det är bara den början av april ännu och även om de senaste dagarna har bjudit på solsken och över tio plusgrader är denna morgon råkall och regndropparna hänger i luften. Vi klär på oss det ena lagret kläder efter det andra. Nästan alla vill ha "rånarluva" under mössan och drar tacksamt på de vindtäta extrabyxorna.
Men trots att våren kommit av sig just denna morgon är stämningen på topp och förväntningarna stora. Och någonstans anar vi nog att solen kommer att titta fram senare under dagen. Vi står på kajen på Gottskär, cirka en halvtimmes bilfärd söderut från Göteborg. Lite ivriga tittar vi på när Annicka och Stefan Petterson, som driver Position Nidingen och Gottskärs Kurs och Konferens, lastar våra väskor och en massa god mat ombord på båten. Och det är inte vilken båt som helst utan en så kallad RIB-båt som med två starka motorer gör hela 45 knop. Med detta krutpaket ska vi ta oss ut till en riktig liten pärla utanför den halländska kusten – fyrön Nidingen.

Avskildhet och äventyrKonferensanläggningen på Nidingen tar som mest 16 personer. Här finns ett konferensrum med alla faciliteter och flera olika utrymmen för gruppdiskussioner, både inom- och utomhus. Det är helpension som gäller eftersom det inte finns några affärer eller liknande på den lilla ön. Nidingen är nämligen inte mer än cirka en kilometer lång och ungefär 300 meter bred.
Till Nidingen väljer man att åka för att uppleva lugnet, avskildheten och den unika havsmiljön, samtidigt som resan ut är ett riktigt äventyr. Är det fint väder är bad i det salta vattnet eller en kajaktur med sälsafari ett måste. På ön finns även en fågelstation och ornitologerna ser ofta spännande fåglar som rastar en stund. I fönstren på fyrarna häckar dessutom Sveriges enda koloni av tretåig mås och att sitta inne i fyren och stilla iaktta de nyfikna fåglarna är en fröjd i sig.
Och tro det eller ej – när vi kommit fram, har lastat ur båten och fått i oss en fantastiskt välsmakande och värmande köttsoppa så kommer faktiskt solen fram. I lä bakom ett av fyrtornen blir det riktigt varmt och med solen i ansiktet är det underbart att ta en kort middagslur medan måsarna cirkulerar ovanför huvudet.

SkeppskyrkogårdNidingen är Sveriges första fyrplats. Den har varit i svensk ägo sedan freden i Brömsebro år 1645 då Halland gavs till Sverige av Danmark och Norge. Det är också vad man vet den första platsen i världen där det byggdes permanenta dubbelfyrar som skulle särskilja Nidingen från till exempel Anholt.
Ön Nidingen har en mycket spännande historia. När vi i kvällningen sitter samlade högst uppe i det ena fyrtornet med utsikt över hela ön berättar Stefan inlevelsefullt om alla skepp som förlist grund på de luriga rev som omgärdar ön.
– Reven här brukar kallas Västerhavets skeppskyrkogård. Enligt beräkningar ska kanske så många som 700 fartyg gått på grund trots att det funnits fyrar här sedan början av 1600-talet. En särskilt dimmig dag år 1759 till exempel gick inte mindre än sju örlogsfartyg på grund samtidigt.

Fiskfondue på loftetEfter att man klarat av alla inplanerade möten finns möjlighet att koppla av och njuta av naturen, få en guidad tur i fyrtornen, paddla kajak eller kanske bada i den vedeldade badtunnan.
Middagen på kvällen är alltid en upplevelse och just i kväll är det dukat uppe på loftet i det vackra röda trähuset från 1930. Det är levande ljus överallt och kontrasterna mellan de rustika träväggarna och de välpressade vita dukarna får alla i god stämning. Fiskfonduen bestående av marulk, havskatt och pilgrimsmusslor får högsta betyg och tillsammans med ett gott glas vin blir det en härlig avslutning på en upplevelserik, men ändå effektiv konferensdag.Fakta Gottskärs Kurs och Konferens:Position Nidingen med konferenser och båtturer till ön Nidingen drivs via Gottskärs Kurs och Konferens. Företaget har också en anläggning på land, ett stenkast från hamnen där båtarna till ön avgår. Här finns ett flertal konferensrum och grupprum. I det största får det plats som mest 90 personer, beroende på typ av sittning. Vid ett fåtal tillfällen kan vädret ställa till det så att det inte går att ta sig ut till Nidingen med båt och då förläggs konferensen i stället hit.
På anläggningen finns också totalt hundra bäddar fördelade på hotellrum, lägenhetshotell och vandrarhem. Restaurangen med sin hängivna kökschef har plats för drygt 100 gäster och här lagas även all mat som serveras ute på Nidingen.

Fakta ön Nidingen:Huvudön är omringad av undervattensrev: Klockfotsrevet, Havrarevet, Grundabåde och Lillelandsrevet. Det sistnämnda lömskast av dem alla. Såväl fyrvaktare som sjöfarare har vittnat om hur Lillelandsrevet tidvis tycks kunna förflytta sig – ena dagen med ryggen blottad ovanför vattenytan, fullt synligt som en liten ö; nästa dag dold i vattnet på flera meters djup. Förr troddes grundet hemsökt av de förlista sjömännens andar, med kraft att flytta det. På Lillelandsrevet byggdes under stora vedermödor en fyr 1945.
De båda stenfyrarna som står på ön idag byggdes 1834. År 1946 moderniserades så Nidingens fyrplats och då restes det 24 meter höga fyrtorn som fortfarande används, och de två äldre fyrarna togs ur bruk. 1973 automatiserades fyrsignalen, och fyrvaktaren avskaffades.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.