Krakow – Europas nya mötesstad - | Konferensvärlden
Reportage > Krakow – Europas nya mötesstad

Krakow – Europas nya mötesstad

Utland Affärsmöte i en gnistrande vacker saltgruva hundra meter under jorden? Eller varför inte på en av stadens anrika gamla teatrar? I Krakow är det möjligt – att åka på konferensresa till Polens främsta kulturstad innebär oväntade miljöer, delikat mat och genuin stämning.

Text: Fanny Westin

28 januari 2013, uppdaterad: 17 juni 2013

Det faktum att polackerna hade det kärvt under kommunisttiden har tvingat fram en kreativ och problemlösningsorienterad mentalitet, så sägs det i alla fall. Och av det breda och varierade utbudet av mötes- och konferensanläggningar i Krakow att döma verkar det stämma. I stort sätt alla teatrar, museer – ja till och med det gamla kungliga slottet – erbjuder större och mindre konferensarrangemang.

Och hela Krakowregionen satsar nu stort. 2014 ska den toppmoderna kongresshallen ICE stå klar, redo att ta emot dryga 2 000 deltagare i den största av tre hörsalar. Förhoppningen är att satsningen ska placera Krakow på kartan bland Europas främsta destinationer för konferens och event.

Polsk mötesindustri på tillväxt
Ur ett internationellt perspektiv har Krakow, ja Polen överlag, kanske inte i första hand förknippats med den här typen av arrangemang – men den polska mötes- och turistindustrin är på uppgång. En stor bidragande faktor stavas fotbolls-EM och de omfattande investeringar som gjordes på hotell inför evenemanget.

Utöver hotell i olika prisklasser, från de största internationella kedjorna till lågbudgetvarianter, och möteslokaler erbjuder Krakow mycket att upptäcka och uppleva. Staden ligger i Malopolska, en region som är känd för sina kulinariska specialiteter, sitt rika kulturliv och sina bildsköna alpmiljöer. Det finns fler anledningar att åka dit:

– Prisläget är mycket bättre än i många andra europeiska städer. Om man kan organisera en konferensresa till Krakow för samma kostnad som exempelvis i Stockholm, varför då inte åka hit och uppleva något nytt? Man får mycket för pengarna och man kan utan problem fylla ett femdagarsprogram. Dessutom gör våren entré tidigare och vintern dröjer längre, berättar Jadwiga Gajdek från den polska kongressarrangören Jordan.

Gammal stad – ung atmosfär
Krakow är en kontrasternas stad belägen i hjärtat av Europa. Att säga att gammalt möter nytt är en underdrift – här finns allt man kan förvänta sig av en modern stad i fråga om märkesshopping och trendiga restauranger men här finns också hela kvarter och pampig arkitektur med anor från medeltiden och renässansen. Eftersom Krakow turligt nog blev relativt skonad från de brutala bombningarna under andra världskriget är den gamla stadskärnan välbevarad. Några som däremot inte undkom detta 1900-talets mörka kapitel var den judiska delen av befolkningen i Kazimierz, stadens judiska kvarter.

Idag spirar stadsdelen dock av liv igen. Här kan man strosa runt i gränderna, insupa den gemytliga atmosfären och kanske slinka in på något av de alla caféer, barer eller jazzklubbar som finns här. Många av dem har livemusik varje kväll. Eftersom stadskärnan är så kompakt tar man sig lätt till fots mellan Kazimierz och ”gamla stan”, i annat fall hyr man med fördel en cykel. Bilen gör man dock bäst i att parkera utanför själva stadskärnan.

En tidsresa till kommunismens dagar
Ett måste för att känna in stadens puls är ett besök på någon av stadens mjölkbarer, eller ”bar mleczny” som de heter på polska. Det här lever kvar från kommunisttiden och namnet till trots serverar de såväl mat som vodka. På mjölkbarerna samlas människor från alla samhällsskikt som vill få sig en ordentlig måltid för en blygsam penning, en tvårätters kostar ungefär tre Euro. Vänta dig ingen elegans men däremot robust polsk mat och genuin stämning.

På tal om nostalgi och flörtande med den svunna kommunisteran kan det vara på sin plats att tipsa om ett besök i stadsdelen Nowa Huta med dess strikta stadsplanering och strama arkitektur, som uppfördes som mönsterstad under kommunisttiden. Hit arrangeras ”kommunisttidsutflykter” i tidsenlig Trabant och för den som inte fått nog erbjuds också ett besök i en intakt och autentisk 70-talslägenhet. Järnridån må ha fallit, och tur är väl det, men nostalgin lever vidare. I alla fall i Krakow.

OM KRAKOW:
• Krakow är en studentstad och här finns ett av Europas äldsta universitet. Av Krakows 800 000 invånare utgörs en fjärdedel av studenter.
• Krakow är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Upplev
• Slottet Wawel och dom­kyrkan.
• Torget Rynek Glówny, lär vara Europas största medeltida torg.
• Några mil söder om Krakow, mot den slovakiska gränsen, sträcker sig den taggiga bergskedjan Tatrabergen och här finns också Polens högsta berg. Perfekt för en dagsutflykt eller längre vandring. Äta och dricka
• Krakow sägs vara en av världens mest restaurang- och bartäta städer.
• Den traditionella rödbetssopan barszcz är ett måste, liksom piroger med kött, ost eller vitkål på exempelvis restaurangen ”Arka Noego” i Kazimierz. Var ska man hålla konferensen?
• I Krakow finns såväl traditionella konferensanläggningar som mer spektakulära sådana. Varför inte anordna affärsmötet hundra meter under marken i den gamla saltgruvan Wieliczka? Eller i det anrika slottet Wawel?
• Kongresshallen ICE räknas bli en av Europas modernaste med kapacitet att ta emot 2 100 deltagare i den största av tre hörsalar.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.