Kreativitetens hjärta i Alby - | Konferensvärlden
Reportage > Kreativitetens hjärta i Alby

Kreativitetens hjärta i Alby

En kort bilresa söder om Stockholm ligger Subtopia, ett passande namn för en spännande och kulturell mötesplats i förorten. Här konfererar du i en avslappnad och kreativ miljö. Samtidigt som en reklamfilmspelning pågår i Hangaren, sitter kanske en fransk cirkusartist vid bordet bredvid ditt när du dricker eftermiddagskaffet.

Text: Anna Hansen

26 november 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

I en gammal experimentladugård, byggd i början av 1900-talet av telefonmagnaten Lars Magnus Ericsson för pengar han fick när han sålde sin telefonverksamhet, huserar idag ett sextiotal organisationer och företag. Och det är alltifrån cirkusartister och författare, till filmregissörer och cateringföretag som nu samsas i den gamla betongbyggnaden, där den kreative Ericsson bland annat experimenterade med hur man kunde få kor att mjölka jämt under hela året.

Idag handlar de kreativa projekten om betydligt mer än mjölk. Subtopia stödjer och utvecklar kultur och entreprenörskap såväl i närområdet i Botkyrka som genom internationella samarbeten med aktörer från hela världen. En lång rad kulturevenemang som festivaler, cirkusföreställningar, filminspelningar och konserter äger rum året om i någon av de nio möteslokalerna som tillhör Subtopia.

Luncha med cirkusartister
Sammanlagt förfogar man över en yta på drygt 14 000 kvadratmeter, och mycket av denna yta används även för konferenser och andra – större och mindre - event.

– Men vi är inte någon traditionell konferensanläggning och liknar nog inte riktigt något annat, konstaterar Kerstin Fagervall, konferens- och eventchef på Subtopia, när hon visar runt i de spännande lokalerna. När du kommer hit som konferensgäst kan du under lunchen hamna vid bordet bredvid en cirkusartist eller en filmregissör. Den här kreativa miljön skapar en känsla av att ingenting är omöjligt, och atmosfären som råder här är något som vi har insett att många företag uppskattar för sina konferenser.

Imponerande yta
En typisk konferens på Subtopia – om det finns typiska sådana här – kan börja med ett möte i någon av konferenslokalerna, fortsätta med en filminspelning eller en cirkusworkshop och avslutas med en sittande middag i en ruffig industrilokal. Här finns alltifrån det lilla intima, svarta kuddrummet Infernot med plats för åtta konferensgäster, till Hangarens imponerande yta på 2 200 kvadratmeter och med en takhöjd på 13 meter där hela 1 500 personer kan äta middag tillsammans.

Utifrån ser Hangaren, som är ett gammalt bygglager, inte mycket ut för världen, men innanför de nyrenoverade väggarna väntar en miljö som passar såväl en stor företagskonferens med påföljande sittande middag, kanske kryddad av en cirkushow, till mässor och bolagsstämmor. Hangaren hyrs också ut för olika typer av kulturella och kreativa aktiviteter: så spelades exempelvis delar av ”The girl with the dragoon tatoo” in här, liksom TV-serierna ”The Voice” och ”Helt magiskt”. Här hyr också artister som Eric Saade och After Dark in sig för att repetera inför kommande turnéer, och en lång rad reklamfilmer har genom åren spelats in i denna enorma byggnad.

– Förutom att akustiken är extremt bra här inne, är Hangaren ombyggd för att kunna hålla värmen, något som är viktigt när vi arrangerar cirkusföreställningar. Men den varma miljön kommer också väl till pass vid de julmiddagar som snart äger rum här, berättar Kerstin Fagervall med ett leende och låser porten till Subtopias stora multiarena.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.