Ljusa idéer för framtidens mötesrum - | Konferensvärlden
Reportage > Ljusa idéer för framtidens mötesrum

Ljusa idéer för framtidens mötesrum

Mötesmiljön är viktig för kvalitén i mötets innehåll. Tiden då det räckte med ett konferensbord och några stolar för att inreda ett mötesrum är förbi. Enligt Torbjörn Blomqvist, vd på Svensk Inredning, är det nytänkande ljussättning som krävs för att locka framtidens konferensgäster.

Text: Astrid Feldreich

31 januari 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Sedan i höstas huserar Svensk Inredning i det gamla nöjespalatset Skeppets lokaler i Värtahamnen. Det gula trähuset där Hasse och Tage hade sina revyer en gång i tiden är förvandlat till ett stilrent kontor. Då Svensk Inredning är en av de största aktörerna i norra Europa inom hotell och restaurang och jag vill veta vad vd:n Torbjörn Blomqvist tror om framtidens mötestrender. Han har över 25 års erfarenhet från hotellbranschen och jobbar dagligen med att tänka ut nya lösningar för både stora och små hotell- och konferensanläggningar.

Svensk Inredning vann Svenska Ljuspriset 2007 och 2008. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Och just ljussättning är något som Torbjörn tror starkt på när det gäller konferensrum.
– Ljus sätter en stämning och påverkar våra sinnen. Bar 101 på Scandic Anglais är ett bra exempel på hur det går att förändra känslan bara genom att ändra ljussättningen i ett rum. Tack vare en flexibel ljussättning med olika färger har de haft allt från firmafester till begravningar i baren. En lokal måste kunna anpassas efter tillfället och ljussättningen ett oslagbart sätt att göra det på, menar han.

Mötesmiljö som växlarI två års tid har Svensk Inredning arbetat med ett av Tysklands största hotell, Berlin Berlin – som naturligtvis ligger i staden med samma namn.
– När vi fick uppdraget var det ett rätt nedgånget gammalt konferenshotell. Vi fick förtroendet att utforma miljön fritt och nu skulle jag säga att det är ett av landets häftigaste hotell som är ledande inom mötesmiljöer.

För att lyckas göra en större anläggning intressant för olika typer av konferensgrupper är det enligt Torbjörn viktigt att ha en mötesmiljö som växlar, så att ett och samma mötesrum går att förändra på ett enkelt sätt.
– En grupp ska kunna komma tillbaka till samma mötesrum och ändå uppleva att det hänt något nytt sedan sist. Det måste finnas lite spänning och kännas annorlunda än vår vardagliga arbetsmiljö, säger han.

För att lyckas skapa något nytt bör det gå att belysa konferensrummet i olika färger med hjälp av LED-belysning. Kunden ska även kunna växla mellan klassisk konferenssittning runt ett bord och sköna miljöer med soffor, sittpuffar eller pallar.

Användarvänlig teknikUtöver nytänkande ljussättning tror Torbjörn att vi kommer att få se mycket mer glas i konferensrummen framöver. Samt att det kommer bli lättare att använda den inbyggda tekniken.
– I framtiden kommer vi att ha mer glas både i whiteboards och som ljuslådor av olika slag i inredningen. Dessutom tror jag att tekniken blir mer användarvänlig. Ett exempel på pedagogisk teknik finns på Crown Plaza i Bryssel. Där sitter en karta vid väggen i varje rum och varje lampa och annan teknisk utrustning i rummet finns utritad. På så vis blir det tydligt vilken knapp som leder till vad, förklarar han.

Torbjörn berättar att Svensk inredning arbetar med att göra Hässelby slott och Rosersberg slott till två framstående konferensdestinationer i Storstockholm med helt olika profiler. Just nu är Hässelby Slott aktuell i en tv-serie på Tv3 där ett antal kända stjärnor inom musikgenren får inreda ett eget hotellrum. Från och med mitten av januari kan den som vill bo i Dregen eller Thomas di Levas rum på det nya ”musikslottet”. Rosersbergs slott är Sveriges enda kungliga slott där du kan bo och äta som privatgäst. Därför ska känslan där spegla det kungliga arvet, berättar Torbjörn som menar att det är viktigt att våga gå hela vägen med en idé eller ett koncept.
– Alldeles för många anläggningar vill att vi ska tänka gränslöst, men sedan vågar de inte fullfölja idéerna i praktiken. Små anläggningar måste hitta sin nisch och vara personliga medan större anläggningar som attraherar en större målgrupp bör satsa på ett bredare utbud, säger han.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.