Lyx på naturens och djurens villkor
Ängavallen är konferensanläggningen för den som värnar om att våra lantbruksdjur ska ha det bra och som vill ha ekologisk och närproducerad mat. Här, två mil söder om Malmö, är nämligen nästintill allt som serveras odlat, uppfött och producerat på gården och djurhållningen sker enligt etologins alla regler – läran om djurs beteenden.
Text: Kristin Fridholm
9 april 2013, uppdaterad: 17 juni 2013
– Djuren på Ängavallen ska alltid ha det så bra de bara kan. Vi har valt att satsa på gamla svenska lantraser som skogsfår, rödkullakor och linderödsgrisar som alla får växa upp i lugn och ro och med mycket utrymme, berättar Niclas Nordström, försäljningsansvarig för restaurang, hotell och konferens samt son till grundaren Rolf Axel Nordström.
Allt görs på gården
Av mjölken från gårdens kor produceras alla mejeriprodukter som används i restaurangen och som säljs i gårdsbutiken. Till skillnad från många andra mjölkgårdar har Ängavallen som policy att alltid låta kalven vara kvar hos sin mamma och dia från henne, så länge den själv vill. För att ändå kunna få mjölk till produktionen hålls ko och kalv skilda åt på natten så att kon kan mjölkas på morgonen – men de är aldrig på längre avstånd än att de kan se och höra varandra.
– Man skulle kunna tro att detta är stressande för djuren, men vi ser att kalvarna leker med varandra som om de vore på kalvdagis och korna vilar lugnt och verkar tycka att det är ganska skönt att få några timmars lugn och ro, säger Niclas.
Gårdens prickiga och ludna grisar går ute hela året. De har stora utrymmen att böka omkring i och föds upp på helt vegetariskt foder. Slakten sker i det egna gårdsslakteriet och är alltid helt stressfri, hävdar Niclas. Även allt bröd som serveras på Ängavallen kommer från eget bageri. Det bakas på mjöl från den egna kvarnen, som malts av den egenodlade ekologiska spannmålen.
– Vi är idag ett helt slutet system. Endast sådant som vin, te och kaffe köper vi in utifrån, säger Niclas.
Nyrenoverad herrgård
Hotelldelen på Ängavallen har 54 bäddar. Rummen håller högsta standard och sängarna bäddas med lakan av ekologiskt odlad bomull. Det senaste tillskottet i konferensdelen är den nyrenoverade 1800-talsherrgården som stod klar att ta emot sina första gäster i slutet av förra året.
– På Herrgården får mötesdeltagarna vara helt för sig själva. Både konferens och måltider sker i enskildhet med egen servitör.
Mycket fokus läggs naturligtvis på maten och Niclas rekommenderar exempelvis att prova sexrättersmenyn med ekologisk vinmeny.
– Vi vill att alla våra gäster ska få en hög kulinarisk upplevelse oavsett om de kommer i en grupp på 140 personer eller bara är två.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Stockholm Waterfront Congress Centre Uppland
Den spektakulära fasaden har sedan byggnaden uppfördes 2011 blivit ett självklart inslag i Stockholms stadsbild. Hotell- och konferenskomplexet Stockholm Waterfront är stort – men inte för stort – här möts alla av samma flexibilitet och servicefilosofi som är grunden för lyckade möten.
Centralhuset Konferens Bohuslän
Mötestrender På Göteborgs Centralstation, med omedelbar närhet till tåg, flygbussar, linjebussar och spårvagnar, hittar du Centralhuset Konferens. En effektiv mötesplats som erbjuder 8 moderna och dynamiska lokaler för upp till 85 personer. Hotell, restaurang och bar ligger vägg i vägg med anläggningen.
Münchenbryggeriet Event & Konferens Uppland
Stora möten Münchenbryggeriets imponerande byggnad är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden. I den vackra tegelbyggnaden från sent 1800-tal tillverkades öl i över 100 år. Idag hittar du en av Stockholms största konferensanläggningar med en total kapacitet på 2 500 deltagare.