Malmös nya mäss- och konferensmecka - | Konferensvärlden
Reportage > Malmös nya mäss- och konferensmecka

Malmös nya mäss- och konferensmecka

Efter ett par år av tillfälliga lösningar har Malmö nu åter en egen mässanläggning, som även har anpassade konferensmöjligheter för stora grupper. Det gamla namnet MalmöMässan hänger med även till denna nya byggnad, som enligt de ansvariga byggdes på rekordtid. KonferensVärlden besökte mässan i samband med invigningen i februari.

Text: Matilda Andréasson Foto: Karin Gershagen och Matilda Andréasson

21 mars 2012, uppdaterad: 28 maj 2013

MalmöMässan ligger i den framväxande stadsdelen Hyllie, där också Malmö Arena finns, och där det spektakulära köpcentret Emporia kommer att öppna i höst. Området fick också ett välkommet tillskott i kollektivtrafiken när Citytunneln blev färdig i december 2010 och bland annat öppnade en ny station i Hyllie, några hundra meter från mässan.
Obekant med området är jag rådvill när jag kliver av tåget från Malmö C på invigningskvällen, och när jag ser mig omkring verkar den ena byggnaden nyare än den andra. Vilken är MalmöMässan? Jag får snart svar när jag höjer blicken och ser den mörka vinterhimlen lysas upp av två strålkastare av typen som brukar betyda ”titta hit, här är det fest”.
Och visst är det fest. Lobbyn är redan full av uppklädda människor när jag stiger in i värmen, och garderobiärerna har fullt upp. Precis innanför entrén sitter en orkester från Malmö Kulturskola och spelar, och det välfyllda blombordet vittnar om att det är många som vill gratulera MalmöMässan ikväll. Här och var i myllret bjuds det på mousserande vin och snittar, och stämningen är förväntansfull och uppsluppen.

Rekordstor premiärmässaUnder kvällens första timme vandrar vi runt och tittar på lokalerna. I den stora hallen på markplan är tre mässor redan uppbyggda, i regi av easyFairs: Elmässan, Skydd & Säkerhet och Fastighetsmässan. Enligt vad vi senare under kvällen får höra är dessa mässor tillsammans de största som arrangören någonsin haft, med 280 utställande företag.
En trappa upp ligger konferensavdelningen, där lokalerna går på Shakespeare-tema med namn som Romeo, Julia och Ofelia. Det som ännu inte blivit helt färdigt i byggnaden är restaurangerna Cloud och Forest, som ska drivas av Mässrestauranger. Forest kommer i sin inredning att vara inspirerad av de skånska bokskogarna, och inredas med mycket trä och gröna färger.
Genom en sidodörr från konferenssalen Romeo kommer jag ut på en balkong med utsikt över den delen av mässhallen där kvällens senare festligheter ska hålla till. Ansvariga för kvällens show är företaget Informationsteknik, som inte sparat på krutet. På ena väggen sitter gigantiska skärmar som under kvällen visar vad som händer på scenen mitt i rummet, och strålkastarna som visade mig vägen till mässan framstår som ficklampor i jämförelse med de mångfärgade spotar som trängs om utrymmet härinne.

Högtflygande kommunalrådTillbaka nere i entrélobbyn gör en ny grupp från kulturskolan ett försök att överrösta sorlet, denna gång med hjälp av medryckande musik från slagverk i olika storlekar. De bildar ett tåg som trummar sig fram genom folkmassan för att slutligen leda gästerna in i hallen där buffén dukats upp. Innan det är dags för musikunderhållning hålls det tal, av fyra olika män i kostym. Först ut är Malmömässans VD Lasse Larsson, som tackar alla som bidragit till en fantastisk kväll. Han berättar också kort om några av mässans kommande evenemang. Ett 20-tal finns i kalendariet för 2012, och 2013 börjar nu fyllas på, konstaterar en nöjd VD.
Näste man upp på scen är MalmöMässans ägare Artexis styrelseordförande Eric Everard från Belgien, som bland annat berättar att Sverige är Artexis största marknad utanför Belgien. Dotterbolaget easyFairs har sitt säte i Göteborg, och nu äger Artexis anläggningar i både Malmö och Stockholm, i och med köpet av Kistamässan i november. Everard hyllar också Lasse Larsson för hans arbete med att få en så modern mässanläggning färdig på rekordtiden 258 dagar.
Magnus Skiöld, VD i Midroc Property Development, utnämner MalmöMässan till världens vackraste och mest moderna mässbyggnad. Med bergvärmeanläggning under och sedumtak är anläggningen också modern ur miljösynpunkt.
Vi i publiken får oss också något estetiskt tilltalande till livs, genom luftakrobaterna Jimmy och Anna. Med en, för oss vanliga dödliga, ofattbar styrka och kroppskontroll genomför de sina konster flera meter upp i luften, för att sedan återvända till marken för att hämta upp sin hemliga gäst: den fjärde mannen i kostym, Malmös kommunstyrelses ordförande Ilmar Reepalu. Ackompanjerad av publikens jubel hissas han upp i taket tillsammans med Jimmy och Anna där han till slut klipper ett band och förklarar mässan som invigd.
Efter kaffe och avec fortsätter kvällen med underhållning av duon Stefan & Kim tillsammans med kulturskolans elever, och MalmöMässan kan känna sig ordentligt invigd när gästerna åter kliver på tåget mot stan.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.