Med guldkant i Bergslagen - | Konferensvärlden
Färna Herrgård
Färna Herrgård
Färna Herrgård
Färna Herrgård
Reportage > Med guldkant i Bergslagen

Med guldkant i Bergslagen

Slott & Herrgårdar Roa dig kungligt, må som en prins men framför allt: ät sagolikt gott. På vackra Färna Herrgård i Västmanland står det goda livet i centrum, med fokus på kökets prisbelönta kulinariska delikatesser.

Text: Mia Bornberger

28 februari 2018, uppdaterad: 28 februari 2018

”Biffen är så mjäll att den smälter i munnen och rockar fint med tryffelspräckt kalvfond och spetskål. Herrgårdsnära äpplen i varianter avslutar trilogin. Hungrig på mer? Far till Färna.”

Så lyder en del av recensionen när White Guide betygsätter Färna Herrgård, som i fjol togs in som en av 80 nykomlingar i den prestigefyllda restaurangguiden. Kanske är det inte helt förvånande. Färna har genom åren arbetat med själ och hjärta för att placera sitt numera berömda kök på kartan. Och de konferensgäster som sätter sig till bords kan se fram emot läckerheter som ramslöksröra med vitlök och västerbottenost eller tuppbröst med citrussås, potatisstomp och fänkålssallad. Färnas kockar har förmåga att förse gästerna med smakupplevelser av yppersta klass och både kökschefen Inga-Lena Eriksson och souschefen Emma Eijre har prisats för sin kokkonst.

– Maten är slowfood-inspirerad. En del hämtar vi direkt från vår egen köksträdgård, som kål, ätbara blommor, kryddor,örter och sallad. I övrigt köper vi våra råvaror från närliggande och småskaliga mejerier, bondgårdar och odlare som vi samarbetar med. Men trots att vi lever och andas traditionell herrgårdsmiljö försöker vi ha en modern touch på menyn. Det ska kännas nyskapande, säger marknadschefen Sofie Andersson.

Känn historiens vingslag

Den historiska atmosfären böljar som en skir slöja över Färna Herrgård. Det är gediget, ombonat och personligt. Herrgården ligger i hjärtat av Bergslagen, cirka 45 minuter nordväst om Västerås, och utgör en väsentlig del av den lilla bruksorten med samma namn. Herrgården stod klar 1776, uppförd på uppdrag av den dåvarande godsherren Jacob Ramsell, som också fått ge namn åt hotellets största svit.

– Storleksmässigt lämpar sig Färna Herrgård för den mindre konferensgruppen på 10–30 personer. Vi har nio mötesrum i olika storlekar som vi försett med den senaste tekniken och vill man lyxa till det kan man abonnera hela herrgården. Då kan gruppen vara på upp till 120 personer. Och att hyra hela herrgården kan faktiskt vara ekonomiskt fördelaktigt, konstaterar Sofie Andersson.

Totalt 60 rum och drygt 100 bäddar finns för övernattning. Rummen delas in i kategorierna enkel, dubbel, twin, gemak och svit. Enkelrummen hittar man i huvudbyggnaden, övriga i kringliggande flyglar och byggnader, med bekvämt gångavstånd till herrgården och spa-anläggningen.

– Och vi har gudomligt sköna sängar. Här kan man verkligen unna sig en god nattsömn, säger Sofie Andersson.

En paus i vardagen

På spa-anläggningen finns tillgång till pool, aroma-, infra- och torrbastu och varm källa utomhus. Här kan du också njuta av exklusiva behandlingar som hotstonemassage, ansiktsbehandling och helkroppspeeling. Den som saknar storstadens shopping kan titta in i Färna Herrgårdsbod, som är långt mycket större än namnet antyder. Där kan man hitta allt från kvalitetsprodukter av skandinaviska designers till inredning och presentartiklar och lokalt hantverk. Du kan också prova att smida din egen flasköppnare tillsammans med en riktig smed.

– Vi har mängder av aktiviteter. Själv slår jag ett slag för våra måltidsrelaterade arrangemang, till exempel dryckesprovningar med vin, champagne och whisky samt närproducerad öl, cider och äppelmust. Att prova must kan man till exempel göra under en 25-minuters paus mitt i mötet, säger Sofie Andersson.

– Hos oss tankar man välbehövlig energi som stannar kvar efter hemkomsten.

Fakta

Färna Herrgård har totalt 60 rum och 101 bäddar. Lokaler och paket finns för alla typer av möten och i det stora stallet finns 400 kvm utställningsyta. Restaurangen är utvald av White Guide och Chaine de Rottisseur. 

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.