Midnattssol och samisk inspiration på Nordkalotten - | Konferensvärlden
Reportage > Midnattssol och samisk inspiration på Nordkalotten

Midnattssol och samisk inspiration på Nordkalotten

Stor internationell kongress eller litet ledningsgruppsmöte – på Nordkalotten finns lokaler och logi för alla grupper. Vid en liten sjö mitt i skogen strax utanför Luleå hittar ni en mysig anläggning med stor kapacitet.

Text: Matilda Andréasson

20 april 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Mitt i skogen några kilometer utanför Luleås stadskärna ligger hotell- och konferensanläggningen Nordkalotten. Att resa hit från Arlanda tar mindre än två timmar, och redan utanför flygplatsbyggnaden kan äventyret börja för den som bokat hästtransfer. Nordsvenska hästar hämtar upp grupper på åtta personer åt gången för en annorlunda färd de två kilometrarna genom skogen till Nordkalotten.
Anläggningen byggdes 1979 av finsk tusenårig torrfura – ett trä som skapas genom en kemisk process i en tall när den dör och torkar – med design inspirerad av den samiska kulturen. Till exempel är en av restaurangerna åttakantig för att symbolisera samernas åtta årstider, som förutom våra fyra vanliga är vårvinter, försommar, sensommar och förvinter.
Namnet Nordkalotten är också det geografiska namnet på området i Sverige, Norge och Finland som ligger vid eller norr om norra polcirkeln, och tanken var att anläggningen skulle bli en mötesplats för människor från detta område. I dag har anläggningen gäster från hela världen, med konferenser och kongresser i alla storlekar.
– Vår styrka är storleken. Vi har 34 konferenslokaler för upp till 700 personer, och även stor logi- och restaurangkapacitet. Internationellt sett får vi många gäster som också kommer hit för midnattssolen och skärgården, säger Jenny Edfeldt som är hotellchef på Nordkalotten, men också Hotell Bodensia i Boden och Best Western Arctic Hotel Luleå som ingår i samma grupp.

Lunch över öppen eldLogidelen består av 360 bäddar fördelat på 172 rum, varav 64 är minisviter med egen bastu för två. För övriga finns två stora bastur i källarens relaxavdelning, där det också finns en pool och öppen spis.
För den mindre gruppen som söker ett mer exklusivt boende erbjuds Jaktvillan, som liksom restaurangen är en åttakantig byggnad. Villan är rustikt inredd med björnskinn på väggen och mycket trä, och på husets 200 m² finns tre dubbelrum och ett allrum, med utsikt över sjön Höträsket. Även här finns privat bastu, liksom eget kök där anläggningens kockar håller matlagningsaktivitet med gruppen, eller lagar en middag på plats. Jaktvillan kan också användas till möten för en grupp på upp till 15 personer.
Utanför hotellet finns två tältkåtor som kan användas som annorlunda möteslokal, eller plats för lunch för upp till 175 personer. Maten lagas över den öppna eld som också håller värmen i kåtan som på så vis även kan användas på vintern. Vid träbord runt elden intas sedan måltiden på miljövänliga trätallrikar, som efteråt kan användas läggas som ved i elden.

Bryt isen och överlev en nedkylningMaten på Nordkalotten består till stor del av lokala råvaror, med visst fokus på det norrbottniska köket. I Restaurang Åtta Årstider kan ni exempelvis beställa Kungamiddag; en trerättersmeny bestående av Bottenviksgazpacho med inkokt strömming, renytterfilé med kantarellcreme och stekt Piteåpalt, samt åkerbärssoppa till efterrätt. Den största restaurangen är Lappkåtan, som också har dansgolv och rymmer 220 personer.
Nordkalotten står ofta värd för möten i den större skalan, som politiska kongresser och EU-möten. I den 400 m² stora utställningslokalen Kallaxsalen hålls också produktlanseringar såväl som event och mindre mässor. Salen går också att möbleras för olika typer av konferenssittningar, eller bankett för upp till 550 personer.
Bland vinteraktiviteterna på Nordkalotten finns hundspannsturer, skoterkörning och gratis utlåning av längdskidor. Den som vill ha det lite hetare och utmana sig själv ordentligt erbjuds också glödvandring med certifierad instruktör. En av de allra populäraste aktiviteterna, särskilt för utländska grupper, är en åktur med den isbrytare som finns i anläggningen ägo. Efter en tur i skärgården ges möjlighet att ta ett dopp i det iskalla vattnet bakom båten, iklädd överlevnadsdräkt som skyddar mot nedkylningen. Under sommarhalvåret njuter gästerna av en skärgården helt utan risk för nedkylning.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.