Mingel, möten och multiytor på nya Waterfront - | Konferensvärlden
Reportage > Mingel, möten och multiytor på nya Waterfront

Mingel, möten och multiytor på nya Waterfront

Det har pratats mycket i branschen om nya Stockholm Waterfront Congress Centre vid Centralstationen i Stockholm, en byggnad som rymmer hotell, konferens, kongress och kontor. Nu har anläggningen äntligen öppnat, och KonferensVärlden har gått husesyn.

Text: Astrid Feldreich

12 april 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Det är en torsdagsförmiddag i slutet av januari och bara en vecka sedan Stockholm Waterfront Congress Centre och Radisson Blu Waterfront Hotel slog upp portarna. Affärsmänniskor med portfölj och sökande blickar blir guidade till konferensavdelningen av en vänlig vakt i hotellobbyn. I ett hörn arbetar några snickare in i det sista med något och det luktar fortfarande lite målarfärg och nytt trä. När jag gjorde ett reportage om Stockholm Waterfront för två år sedan fanns byggnaden bara på en pappersskiss. Jessica Karlsson, kongresschef, berättar att det varit två intensiva veckor sedan de öppnade.
– Det är jättespännande och en utmaning att arbeta med en helt ny anläggning av den här storleken. Alla moment blir större när människor ska förflytta sig och det gäller att tänka rätt kring rörelsen i ett stort hus. Mängderna blir större, oavsett om det är mat eller anteckningsblock. Vi måste känna en ödmjukhet för huset och inse att ingen är expert från början, säger hon.

Multifunktionella ytorOmkring två miljarder kronor har bygget gått på, men så har man heller inte sparat in på någonting när det gäller möteskapacitet. Hotellet och kongresscentret har ritats av White, en skandinavisk arkitektbyrå, och inredningen står företaget RPW Design för. Anläggningen är en uppvisning i öppna ytor och rymd. Läget är kanske den allra största behållningen, därefter de stora ytorna och utsikten över stadshuset. Efter en rundvisning kan jag konstatera att egentligen finns det inga begränsningar gällande hur ytorna kan användas. Det finns mängder av skjutväggar, mingelytor, och breakout-areas där det går att ha allt från after work till mässor och middagar. Allt går att anpassa efter kundens behov; färg på ljuset, bakgrunden, sittning, storleken på lokalen, var de vill inta middagen, lunchen eller kaffepausen.

Står på tre benAnläggningen består av tre delar; hotell, konferens och kongress. Vi börjar med att besöka konferensavdelningen, som sträcker sig över två våningar och rymmer 14 mindre konferensrum, mingelytor och en stor sal som går att dela av och som tar upp till 600 personer.
– Många tänker stora möten när de tänker på Stockholm Waterfront. Men vi kan lika gärna ta emot en liten grupp som en stor, säger Jessica.
Vi lämnar konferensavdelningen och går över till det stora audiotoriet där förberedelserna inför en stor bankett och konferens pågår för fullt. Auditoriet har en takhöjd på 17 meter och är stort nog för en publik på upp till 3 000 personer. Anläggningen har också en bankettsal med plats för 2 000 gäster, och i direkt anslutning till auditoriet finns ännu en stor multifunktionell yta. Utsikten över stadshuset är magnifik, och det är framför allt vyn som skiljer anläggningen från andra. Drar man bort mörkläggningsgardinerna får åskådarna en panoramautsikt över Riddarfjärden och stadshuset. Även här går det att dela upp salen om gruppen inte fyller hela auditoriet.
– Vi har redan haft en variation av arrangemang och använt auditoriet mycket. Konferenser, stora middagar och en modevisning med olika typer av sittningar är exempel på vad vi kan åstadkomma här, säger Jessica.
På vägen tillbaka till hotellet går vi förbi två barer som Jessica tror kommer att bli populära; de så kallade hörnbarerna med fri utsikt över Riddarjärden och Stadshuset. De går att boka separat för en after work eller fest. Utöver barerna finns även hotellets restaurang.
– Det går naturligtvis att välja var man vill äta. Vi kan duka upp lunch i konferensavdelningen eller så kan gästerna äta i vår en egen konceptrestaurang, RBG Bar & Grill som serverar både nationella som internationella rätter och rymmer upp till 230 sittande matgäster, säger Jessica.

Ett lyft för StockholmAtt Stockholms innerstad fått en ny anläggning av den här storleken är ett lyft för hela området runt Centralstationen.
– Det kommer naturligtvis att märkas för såväl restauranger som hotell och andra verksamheter i området. Vi har 414 hotellrum på Radisson Blu Waterfront Hotel, men vid riktigt stora arrangemang och liknande kommer många av de närliggande hotellen att fyllas med deltagare.
Utanför huvudentrén, precis runt hörnet vid Centralstationen, finns även en stor utomhusyta som ska användas till event av olika slag.
– Säg att Scania ska ha ett event och visa upp en lastbil, då kan vi utnyttja den här planen framför entrén. Möjligheterna är obegränsade och läget kunde inte bli bättre, säger Jessica.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.