Mord till middag - | Konferensvärlden
Reportage > Mord till middag

Mord till middag

Nöjesproducenterna är en teatergrupp som inte bara spelar för sin publik, utan också med sin publik. Med sina interaktiva mordmysterier involverar de åhörarna och låter dem lista ut vem mördaren är, i bästa Agatha Christie-stil.

Text: Matilda Andréasson

21 december 2010, uppdaterad: 28 maj 2013

Jag möts i dörren av doktor Pontus Olmark som visar mig in på sin mottagning. Egentligen är det ingen läkarmottagning, utan Teater Replica på Kungsholmen i Stockholm, och Pontus är en av skådespelarna i gruppen Nöjesproducenterna. De är just i färd med att repetera en specialskriven föreställning för en grupp läkare från hela Norden, som har samlats i Stockholm för att diskutera en pågående förändring i arbetet på akutmottagningar. Nöjesproducenternas specialitet är dock interaktiv teater med en mordgåta i centrum. Med hjälp av ledtrådar ska publiken lösa gåtan under kvällens gång, medan de äter en trerättersmiddag. Pontus är den som skriver grundmanus, men hur föreställningen blir är mycket upp till publiken.
– Vi lämnar luckor i manus där det är fritt för publiken att vara med, och sedan återgår vi till manus när vi tycker att det är dags, berättar Pontus.

Helg med mordmysteriumNöjesproducenterna bildades för ungefär ett år sedan och består av totalt tio frilansande skådespelare som underhåller företagsgrupper på konferensanläggningar runtom i Sverige och Norge. Förutom mordgåtor spelar de också förväxlingskomedin Schlagerfesten, där ett brudpar stöter på patrull i form av en trubadur. Även i denna föreställning får publiken vara med genom att sjunga schlager-karaoke. Pontus berättar att gruppen också har en hel del nya koncept som kommer att erbjudas framöver, som till exempel ”murder mystery-weekend”, där skådespelet börjar redan fredag kväll när gästerna anländer. Under natten sker sedan ett mord och lördagen ägnas åt att leta ledtrådar. I det här formatet blir deltagarna mer involverade och får egna roller som de ska spela.
– Alla får skapa sin egen figur och välja ett namn, och vi delar ut små uppgifter som de får utföra, berättar Pontus.

Specialskrivna manusEn viktig del i föreställningarna är att gästerna från början inte vet vilka som är skådespelare, och vilka som är anställda på konferensanläggningen.
– Men vi är noga med att gästerna alltid ska veta i förväg att något ska hända, så de är beredda, försäkrar Pontus.
Nöjesproducenterna skriver också om sina manus för att få in till exempel lokala händelser på den plats de spelar på, eller specialskriva hela pjäser. Utöver underhållning hjälper de också företagsgrupper med kommunikationsövningar. Men nu inför jul jobbar de mest med sina egna föreställningar – vad sägs om ett julmord till julbordet?Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.