Möte med det nya Oslo - | Konferensvärlden
Reportage > Möte med det nya Oslo

Möte med det nya Oslo

Utland De senaste åren har Oslo genomgått omfattande förändringar. Holmenkollen och Karl Johan har fått ta ett steg tillbaka för det nya Oslo med en kaxig futuristisk arkitektur längs hamnstråket.

Text: Susanne Hushagen

9 april 2013, uppdaterad: 17 juni 2013

Oslo befinner sig i en dynamisk förvandling. Tanken är att hela city och vattnet ska knytas ihop via gångbroar och promenadstråk som tar vid när den tunga trafiken leds ner i tunnlar. En förnyelse som innebär att centrum bli ännu mer kompakt.

– Det som gör Oslo till en attraktiv konferensdestination är just närheten, både i centrum och mellan natur och stad. Dessutom finns ett brett utbud av aktiviteter, från kultur och nöjen till friluftsliv på fjorden, i skärgården och uppe på Nordmarkaområdet som passar för skidåkning, vandring och cykling, säger Anne Wallin Rødven, kongresschef på Visit Oslo.

Oslo kan beskrivas som en hybrid av naturromantik och urban chic. En fräsch liten storstad omfamnad av fjäll och fjord. Ute från fjorden på gamla Johanna, en segelskuta från 1885, har vi en fin blick över Oslos nya hamnfront med Tjuvholmen på ena sidan och Operan på den andra. Vi går iland mitt emellan, vid Rådhuset och Akershus fästning.

Modernt hamnstråk med historia
Jag vandrar längs de breda kajerna förbi Aker Brygge, de gamla hamnmagasinen och före detta skeppsvarvet, som när det byggdes om på 80-talet blev en symbol för det moderna Oslo då uteserveringar och inglasade shoppingkvarter bröt av mellan gammal och ny tid. Men det är redan historia eftersom hela Bryggen nyligen totalrenoverats och länkats ihop med Tjuvholmen. Och det är där, lite längre ut som det händer nu.

På halvön Tjuvholmen reser sig nya kvarter i en djärv nydanande design med bostäder, kontor, restauranger och konstgallerier. Allt omringat av vatten förenat av kanaler, broar och promenadstråk. Längst ut på udden i hamninloppet öppnade i höstas det moderna konstmuseet Astrup Fernley med egen strand, skulpturpark och granne med Oslos nyaste hotell, The Thief.

– The Thief är ett livsstilshotell med arkitektur, konst och gastronomi i fokus. Hög kvalitet och elegans men på ett avslappnat sätt, säger hotellets chef Marcus Majewski, hotellchef på The Thief.

Den vita mötesplatsen
Staden expanderar även på andra sidan fjorden, kring Jernbanestationen och Operan med sina sluttande väggar och terrasser av kritvit marmor. Den säregna vitt lysande byggnaden har blivit ett kaxigt landmärke i hamnen.

– När operahuset invigdes 2008 var många skeptiska att det skulle bli ett skrytbygge för kultureliten men idag är det en av Oslos populäraste mötesplatser, vare sig man går på en föreställning, äter en middag eller tar ett glas vin. Den är också en vacker inramning för en cocktail eller större event, säger Anne Wallin Rødven.

De senaste åren har även Vulkan-området uppe vid Akersälva blivit trendigt med sin unga, kreativa, medie- och designprofil. Här ligger bland annat Konsthögskolan, Dansens hus, Norges design- och arkitekturcenter dogA och Oslos nya saluhall Mathallen.

Mycket nytt att upptäcka
För den som inte varit här på ett tag finns det med andra ord mycket nytt att upptäcka, inte minst när det gäller kultur, nöjesliv, gastronomi, arkitektur och design. Förr var boende- och möteskapacitet ett problem i city men idag finns över 11 500 rum. Det innebär en stor bredd och en stor valfrihet från femstjärnigt Radisson Blu Plaza och det klassiska Holmenkollen Park Hotel Rica till de nyöppnade Comfort Hotel Grand Central, The Thief och Scandic Vulkan.

– Men vi är fortfarande lite exotiska och okända. Tyvärr har också många svenskar fortfarande fördomar om att allt här är väldigt dyrt. Vi är ingen budgetdestination, men Oslo är ”good value for the money” och våra konferenspaket är mycket prisvärda, säger Anne Wallin Rødven.

Fakta Oslo
Invånare: ca 600 000
Ta sig hit: Flygplatsen Gardemoen ligger 20 minuter med snabbtåg från city. Flera dagliga flygförbindelser med Stockholm, Göteborg, Köpenhamn med SAS och Norwegian. Buss från Göteborg: ca 3 timmar 40 minuter med Swebus Express och Bus4you. Tåg: från Stockholm, ca 6 timmar och Karlstad, ca 3 timmar.

Konferera i Oslo
Oslo visitors & Convention bureau hjälper till med planläggning koordinering av conventions, kongresser och konferenser i Oslo med fri information om Oslo, förslag på aktiviteter och sociala arrangemang, möteslokaler, boende och transporter.
www.visitoslo.com/meetings

Restauranger
Michelin-restauranger:
Två stjärnor: Maaemo
En stjärna: Bagatelle, Statholdergaarden, 
Bib Gourmand: Lille B, Restauranteik, Oro Bar & Grill
Andra toppklassrestauranger: Tjuvholmen Sjømagasin, Lofoten Fisk Restaurant, Onda, Restaurant Argent (Operan), Eik 2n etage.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.