Möte med Riga - | Konferensvärlden
Reportage > Möte med Riga

Möte med Riga

För bara några månader sedan lanserade Rigas turistorganisation varumärket Meet Riga, för att marknadsföra Lettland och Riga som ett resmål för konferenser och event.

24 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Riga är Baltikums största stad och bebos av nästan en tredjedel av Lettlands befolkning. Den mest välkända attraktionen för stans besökare är Rigas historiska centrum, som sedan 1997 är listat som ett av UNESCOs världsarv, bland annat på grund av sina välbevarade historiska byggnader. En av sevärdheterna är husen som kallas Three Brothers: tre hus intill varandra som alla är från olika århundraden mellan 1400- och 1700-talen. Men Riga har drabbats hårt av krig, och därför ligger moderna hus sida vid sida med historiska byggnader.
Riga delas i två av floden Daugava, som mynnar ut i Östersjön någon mil norr om staden. Centrum finns på flodens östra sida, och flygplatsen ligger bara en knapp mil väster om stadskärnan.

Baltikums största konferenscenterRigas turismorganisation är ung; Riga Tourism Development Bureau (RTAB) bildades hösten 2009 av kommunen, AirBaltic och de lettiska rese-, hotell- och restaurangbranscherna. Staden marknadsförs som resmål under varumärket Live Riga, som fungerar som paraplyorganisation för de fyra underbolagen Meet Riga, Feel Riga, Stay Riga och Work Riga.
Min guide under de två dagarna jag spenderar här är Meets Rigas marknadschef Aigars Smiltans, som har jobbat inom turismen i många år. Det märks att han kan väldigt mycket om Riga och har många historier att berätta om det mesta vi passerar i staden. Vi besöker Radisson Blu Hotel Latvija, som är ett av Rigas största hotell med sina 571 rum fördelat på 21 våningar. Jag visas runt av Aigars och hotellets försäljningschef Janis Priede, som berättar att konferens- och eventavdelningen här är den största inte bara i Lettland utan i hela Baltikum. Hotel Latvija och systerhotellen Elizabete Hotel och Ridzene Hotel är sedan bara ett år tillbaka Radisson Blu-hotel, och ingick förut i Reval Hotels, Baltikums största hotellkedja.

2 000 kvadratmeter för mötenFör ett par år sedan öppnade lyxiga spakonceptet ESPA en anläggning i anslutning till hotel Latvija, och det faktum att hotellets gäster får ett lägre entrépris än övriga gäster, i kombination med Rigas lägre prisnivå överlag, gör ett besök på ESPA otroligt prisvärt för svenskar. För mindre än 130 svenska kronor får en hotellgäst fritt tillträde till tre olika bastur, en 18 meter lång bassäng för sköna simturer, bubbelpool, uppvärmda bänkar och duschar i olika varianter.
Event- och konferensdelen ligger på hotellets andra våning, där den största salen Omega rymmer upp till 1 100 personer i teatersittning, eller 500 vid middagsdukning. Här är nästan fem meter i takhöjd, och salen kan delas i två. Vid den bakre väggen finns en utdragbar sektion som bildar en amfiteater i rummet. När jag tittar in är det dock teatersittning som gäller, och det är fullt pådrag bland personalen som springer ut och in för att förbereda dagens konferens.
På det grekiska alfabets-temat heter de övriga lokalerna Beta, Gamma, Epsilon och så vidare, och gör plats för allt mellan 22 och 365 personer. Konferens- och eventcentret är totalt över 2 000 kvadratmeter stort, och inkluderar också mötesrummet SkyPoint på 27: e våningen, där upp till 60 deltagare kan avnjuta utsikten över Riga. På våningen under finns den populära baren SkyLine, som erbjuder denna fantastiska utsikt även för allmänheten. Jag gör en snabbvisit en sen torsdagskväll, och det är nästintill fullt i den stora lokalen som är en blandning av stilren bar och nattklubb.

Konkurrerar med SkandinavienNågra minuters promenad från Hotel Latvija ligger systerhotellet Elizabete Hotel. Här är mötesrummen mindre och färre, och antal hotellrum är 228. Mitt i byggnaden finns ett atrium, med en utomhusterrass där måltider kan avnjutas sommartid. Bara en liten del av hotellets rum har fönster mot gatan, varför denna innergård står för största delen av det naturliga ljuset.
Hotellet är nybyggt, och fyller nu det tomrum som funnits i kvarteret sedan den tidigare byggnaden förstördes under andra världskriget. Fasaden är av glas, och är smyckad med strofer från kända lettiska dikter, kallade Dainas. Janis och Aigars berättar att Radisson Blu-hotellen numera står för 10 % av Rigas totala antal hotellrum, och att Elizabete är ”the newest kid on the block”. Hotellen Elizabete, Latvija och Ridzene ligger i en triangel i centrala Riga, med bara några hundra meter mellan sig. Ofta arrangerar de större event tillsammans, och kan med gemensamma krafter konkurrera med kongresscentren i både Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors. 2006 hölls till exempel ett NATO-möte här, med gäster som George W Bush och Condoleezza Rice.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.