Möte med tystnaden - | Konferensvärlden
Reportage > Möte med tystnaden

Möte med tystnaden

I naturens mötesrum, med tystnad som arbetsredskap, får även de bästa tankarna plats.

11 december 2013, uppdaterad: 11 december 2013

Text: Sandra Hiort Foto: Tommie Taguchi

Lika obekväm som tystnaden kan vara vid ett tillfälle – lika efterlängtad och underbar kan den vara vid ett annat. Den kan locka fram saker i oss som vi inte visste fanns. Stänger vi ute ljud som pockar på vår uppmärksamhet och istället lyssnar inåt kan vi få höra vad som verkligen är viktigt för oss, just nu. I tystnad får vi utrymme att tänka klart tankar, släppa dem och lämna plats åt nya, fräscha, kreativa tankar och idéer.

– Vi jobbar mycket med tystnaden, det är kanske vår allra viktigaste produkt, säger Claes Jörgen Pohl på Bearfoot North. Av samer även kallad ”pojken från marken” på grund av sitt jordnära sätt att vara.

Claes Jörgen tar med företag och grupper ut i Lapplands oändliga landskap. För vad är det som säger att en konferens eller ett möte inte kan ske under bar himmel med mäktig utsikt över fjälltoppar lika gärna som kring ett bord i en lokal? Genom skogar, över fjäll och genom eller över vattendrag guidar han grupper mot möten långt bort från stress och oljud. Och låter naturen tala sitt eget språk, även om han ibland tolkar den åt dem som vill – visar spår av järv, lockar på fåglar med rätt läten och pekar ut bästa stigen att gå. Claes Jörgen är uppvuxen här i norr, åkte runt på vägarna redan som liten med sin mamma som var distriktssköterska. Lärde sig konsten att leva i symbios med naturen av sin mormor och morfar. De fiskade, upptäckte växter och djur, levde nära den samiska kulturen. Efter det har han hunnit flytta runt i Sverige, jobba i kostym och jobbat med både teamträning och grupprocesser av olika slag. Innan han återvände till naturen och lugnet igen.

– Här kommer samarbete, kommunikation och lagarbete helt naturligt. Gruppen blir tvungen att hålla ihop och får se nya sidor av varandra, hitta lösningar för att ta sig fram på ett bra sätt. De lär sig uppskatta och ta tillvara på kollegors kunskaper och egenskaper. Det behövs egentligen inga speciella övningar, allt det där går av sig självt. Och vill man lösa problem kan man slänga ur sig en fråga som kollegorna tar med sig under dagen – sen lovar jag att du kommer att få bra svar!

Vandringarna kan gå till Kebnekaises topp, i Sareks vildmarker, från Abisko eller utifrån vad gruppen vill göra. Det kan vara med kängor, snöskor, skridskor eller skidor på fötterna. Fordon som hundspann, skoter och helikoptrar går också bra men får Claes Jörgen välja så föredrar han det enkla.

– Ofta är det helt enkelt det bästa. Naturen i sig kan bjuda på så många oväntade upplevelser som du lätt missar om du bara åker förbi.

Som klippformationer, en sällsynt blomma, is som sakta smälter i solsken, spår av rovdjur eller ett örnpar som stolt brer ut sina vingar, blir två meter breda och segelflyger i en hastighet av 150 km/timmen. Då är det lätt att känna sig långt från stan, livet kan uppfattas som gränslöst och en känsla av oövervinnelighet ta vid. En liknande känsla kan också infinna sig när du efter en lång dags vandring får en rykande varm kaffekopp i din hand och en bit rökt renkött att tugga på.

– Min roll är att se till att alla ha det bra, säger Claes Jörgen, att du har det du behöver innan du vet att du ville ha det. Och du ska kunna komma hit utan krångel. Bara kliva på tåget eller planet, landa här, komma ut i naturen, plocka åt dig en färdigpackad väska och fokusera på vad du vill ha ut av upplevelsen.

Är det tid och rum att fundera och verkligen jobba igenom saker, då hamnar du rätt. För i naturens mötesrum finns inget tak för dina tankar.

Mer om Bearfoot North: http://www.bearfootnorth.se/Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.