Möten med sex sinnen - | Konferensvärlden
Kusenbergs Herrgård
Kusenbergs Herrgård
Vadstena Klosterhotell
Vadstena Klosterhotell
Friiberghs Herrgård
Friiberghs Herrgård
Villa Aske
Villa Aske
Thoresta Herrgård
Thoresta Herrgård
Reportage > Möten med sex sinnen

Möten med sex sinnen

Majestätiska slott och eleganta herrgårdar är idag moderna mötesplatser, varsamt renoverade för att passa nutidens krav på tekniska lösningar och hög standard. Ambitionerna kring måltider är höga och man erbjuder kulinariska gourmetpaket, läckra afternoon teabufféer och dignande skaldjursbord.
De historiska vingslagen är påfallande närvarande – inte alltför sällan vittnar gäster om vänliga spöken från en svunnen tid som skymtar fram runt hörnen.

Text: Katarina Niss

20 april 2022,

Känslan är mäktig när du checkar in för en avkopplande weekend på någon av landets historiska herrgårdar. Krattade grusgångar, prunkande blomplanteringar på steniga trappor, tunga trädörrar och tjusiga kristallkronor. Att få njuta av en elegant afternoon tea med nybakade scones och egentillverkad marmelad tillfredsställer kräsna gommar, för att inte tala om den vällagade gourmetmiddagen som avslutar dagens upplevelser.

Alla fem sinnen involveras i en mix av upplevelser - lukt, smak, syn, känsel och hörsel. Kanske även det sjätte sinnet kan uppfatta de vänliga spöken som verkar bo på många herrgårdar och slott. En extra krydda för konferensen eller weekendupplevelsen.

Vänliga spöken

Sägner om spöken är lika många som det finns herrgårdar och slott. Spökena kan vara allt från tjänsteflickor, adelsdamer, gamla ägare, till små barn. På konferensanläggningen Häringe Slott med anor från 1200-talet, sägs den sorgsna tvååriga pojken Alex spöka i Sjöflygeln. Han var son till Fältmarskalken Gustav Horn som ägde slottet på 1600-talet. Sonen vanvårdades av sina guvernanter och dog som tvååring.

Ett annat spöke hittar vi på 1600-tals herrgården Krusenberg vid Mälarens strand. Herrgården erbjuder skön sömn och god mat i samband med konferenser, spa, golf eller slottsweekend. Här huserar den vita frun som gärna sätter ljuskronor i gungning eller slamrar med porslin.

Vadstena Klosterhotell kombinerar konferenser, spa och bröllop och är inrymt i en av Sveriges äldsta byggnader, i den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet. En av dess byggnader sägs ha varit ett hospice och här finns en okänd, vänlig och pratglad dam som gärna håller gästerna sällskap vid sängkanten. En del gäster vittnar om att de försökt öppna dörren till sitt rum, men upplevt att någon håller emot på insidan av rummet.

Även på Sundbyholms Slott utanför Eskilstuna finns vittnesmål om dörrar som beter sig underligt, dessa öppnas när ingen ser och nycklar rasslar i öde salar. Här finns misstanken att det kan vara Riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm sonson till Gustav Vasa, eller Greve Nils August Cronstedt som dömdes till avrättning för att inte ha lytt order, men han frigavs trots allt.

För läckergommar

En stor behållning av en konferens eller weekend är minnesvärda måltider där smakupplevelsen höjer sig över förväntan. Det finns gott om herrgårdar och slott som bjuder på fantastiska måltidsupplevelser. På konferensanläggningen Villa Aske hämtas matinspirationen från Medelhavet och då främst från Italien. Råvarorna är svenska och håller högsta kvalitet och hotellet erbjuder förutom fyrarätters middagar även Sharing dinner, en rustik version av den italienska måltiden. Villa Aske är en italiensk renässansvilla och ligger på bekvämt avstånd från både Arlanda och Stockholm.

Även systeranläggningen Friiberghs Herrgård i Örsundsbro kan stoltsera med Sveriges godaste julbord, ett dignande sådant fyllt av havets läckerheter och skaldjur. Friiberghs Herrgård är välkänt för sitt kök och är en utmärkt plats för såväl konferens som för privatpersoner.

Blickar man några kilometer från Friibergh finns Thoresta Herrgård, ett exklusivt herrgårdshotell som med sitt prisbelönta kök håller hög svansföring på maten och utlovar extraordinära matupplevelser för finsmakaren. De serverar även lördagsbrunch vissa perioder och den är väl värd ett besök, det finns allt för den kräsne.

Historiska upplevelser

Gemensamt för de olika herrgårdarna och slotten är den närvarande historiken som gör sig synlig med slottsvandringar och historieberättande som ofta erbjuds på plats.

Det är väl värt att fånga personalen för att få en genomgång av historiska händelser och bakgrund till just den anläggning du befinner dig på, oavsett om det är på en företagskonferens eller som privatperson som avnjuter en weekend.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.