Nätverka på promenaden - | Konferensvärlden
Reportage > Nätverka på promenaden

Nätverka på promenaden

Jobbsmart Tycker du att det är svårt att få in regelbunden motion i ditt liv? Det tyckte affärsmingelproffset Sophia Sundberg och skapade Walk and Talk, med motion och professionellt nätverkande i ett.

Text: Malin Svensson

17 januari 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Sophia Sundberg är affärsnätverkare och håller föreläsningar och utbildningar i mingelteknik. Hon hjälper till att röra om i grytan och skapa förutsättningar till möten som ger nya idéer, samarbeten eller affärsmöjligheter. De senaste åren har hon rest runt mycket i Sverige och medverkat på konferenser, kickoffer och omorganisationer. I en kringflackande tillvaro kände Sophia själv behov av att få in bättre motionsvanor i sitt liv. Då kom idén att träffas över en promenad istället för lunch, fika eller after work. Hon fick genast positiv respons, och för drygt ett år sedan startade hon sina första nätverkspromenader Walk and Talk, där man promenerar och affärsnätverkar på samma gång.

Win-win-win
I snitt har varje människa 100 kontakter i sitt nätverk. Tanken med Walk and Talk är att hjälpa varandra att hitta fler möjligheter genom att öppna upp för varandras nätverk. Tanken är inte att sälja på deltagarna sin produkt eller tjänst, utan det är större och mer långsiktigt tänkande som gäller i denna form av nätverkande menar Sophia.

– Vinsterna är enorma. Du får nya kontakter, bygger relationer, skapar affärsmöjligheter, bollar tankar och idéer, hittar samarbetspartners och leverantörer – allt detta medan du får frisk luft, miljöombyte och motion. Det blir en win-win-win-situation, säger hon.

Idag finns Walk and Talk på 26 orter, och varje ort har en egen Facebook-grupp. Walk and Talk fungerar som ett franchise-koncept med en ambassadör som leder gruppen genom den nätverksmetodik som Sophia har utvecklat.

Bygger relationer
Sophia har promenader i Järfälla varje fredag och i Nacka varannan måndag. Det finns inga krav på att man måste komma tillbaka, men de flesta gör det för det är då effekten uppstår, förklarar hon.

– Att byta visitkort och promenera i tio minuter vid ett tillfälle ger självklart nya möjligheter, men det är genom att följa upp sina kontakter och träffas regelbundet som man bygger sina affärsrelationer.

Hon tycker att det är nödvändigt att ha en strategi för hur man bygger och vårdar sina relationer, och Walk and Talk är ett sätt som dessutom stärker hälsan.

– Man kan ha som mål att äta lunch med sina kontakter fem dagar i veckan, det skulle inte jag klara av eftersom jag reser mycket. Det gäller att hitta en strategi som funkar för en själv.

Sophia gick på sitt första affärsmingel för fyra år sedan. Då kände hon sig väldigt osäker men insåg samtidigt potentialen i att kunna marknadsföra sig genom att möta människor i nätverksform. Hon bestämde sig därför att sopa undan den otrygghet hon kände, började öva och blev allt bättre. Så pass att vännerna och de nya affärskontakterna ville ha hennes hjälp, vilket ledde till hennes nya yrke.

Mingeltrender
Mingel är ett begrepp som används lite överallt just nu, men att nätverka professionellt är ingen trend i sig, det har i stort sett alltid funnits, menar Sophia.

– Trenden är snarare att det finns så många nätverk idag, och att sociala medier har gett nätverkandet en ny dimension. Det har blivit enkelt att hitta både gamla och nya kontakter och att skapa olika nätverk utifrån det.

På sikt tror hon att det kommer finnas fler strategier kring relationsmarknadsföring, och att det blir lika självklart att ha en budget för det som man har för annan typ av marknadsföring.

– Jag tror att de större företagen inser värdet av nätverkande, och kanske har vi en ny roll som nätverksansvarig inom en snar framtid.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.