Orientaliskt på Sturebadet Marina Tower - | Konferensvärlden
Reportage > Orientaliskt på Sturebadet Marina Tower

Orientaliskt på Sturebadet Marina Tower

Hälsa & Spa Sturebadet Marina Tower är ett nytt lyxigt spa som gränsar till Stockholms skärgård. Här har spa-drottningen Kerstin Florian skapat sitt första hamam i en spännande mix av turkiska badtraditioner och svensk spa-kultur.

Text: Malin Svensson

26 november 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Sturebadet Marina Tower ligger vackert i Saltsjöqvarn som sträcker sig längs vattnet i Nacka vid Stockholms inlopp. Trots att det bara är tio minuter dit med båt från Nybrokajen så känns det redan som att man är ute i skärgården. Här stoltserar gamla Saltsjöqvarn från 1890 i sin höga rödmurade skepnad som numera inhyser Elite Hotel Marina Tower, ett modernt affärs- och konferenshotell.

I entréplanet ligger den nya spa- och träningsanläggningen där Kerstin Florian, världsberömd för sina spa-koncept och produkter, byggt upp sitt första autentiska hamam tillsammans med arkitekt Per Öberg, som är specialiserad på spa-miljöer.

– Kerstin Florian har inspirerats av den traditionella turkiska hamam-upplevelsen och sedan skapat sin version av den för att passa dagens moderna spa-anläggningar. Hon är väldigt inspirerad av olika kulturer, gamla kurtraditioner och hur man genom historien har behandlat och helat kropp och själ. Hon väver sedan in detta i sina klassiska behandlingsformer, vilket är hennes signum, säger Andrea Berglöf som är marknadschef på Sturebadet.

Essensen av hamam-behandlingar är användandet och flödet av vatten. Andrea tror att även många män kommer att lockas av denna behandling.

– En skrubbehandling kan upplevas som mer rejäl och det tror vi tilltalar män mer. Den ger en djup känsla av renhet som sitter kvar långt efteråt och den är väldigt meditativ vilket gör att den ger positiva verkningar både kroppsligt och mentalt, säger hon.

Ritual à la Kerstin Florian
Jag har bokat en 50 minuter lång hamam-upplevelse med en spa-terapeut och får en handduk, en badrock, badtofflor och en peshtamal som är en tunn turkisk linnehandduk. Väljer man att göra spa-ritualen själv i något av de privata tvagningsrummen inne i hamamet, får man även med en tas pan, en silverskål att hälla vatten över sig med. Insvept i min peshtamal och en turban på huvudet möts jag av en värme i ett svagdimrat rum med den klassiska navelstenen i mitten, en varm liggbänk av marmor med plats för vila och löddrande vattenritualer. I kupolen rakt ovanför den lyser ”fönster” i färgat glas med former som är inspirerade av tengriism, turkarnas forna religion.

Det känns lyxigt att få värmas upp i ”halvet”, den ångande bastun längst in, inredd med svart- och vitguldskimrande mosaikväggar med ett välvt tak och infälld belysning som strålar som skepp om natten ut ur de mörka vattendimmorna. De varma sittbänkarna är av finaste carraramarmor och bredvid rinner porlande vatten ner i mjölkvita karvade handfat. En doft av jasmin skönjer förbi och ögonen sluts av välbehag. 30 pulssänkande minuter senare får jag gå till ett rum strax intill för hamam-behandling med kazan (vattenkärl), kese (skrubbvante) och mjukgörande turkisk tvål.

Uttänkt handduksteknik
För att behålla integriteten har Kerstin Florian skapat en väl uttänkt handduksteknik som gör att man aldrig blottas helt – en elegant detalj som anpassats till vår svenska kultur. Täckt av små handdukar lägger jag mig på den varma stenbänken och över mig sköljs vatten i olika temperaturer ur kärlen som hon fyller på under tiden som jag sjunker in i ett allt djupare tillstånd. Ett berg av löddrande tvål lägger sig som ett varmt och mjukt hölje över mig och jag får en skön och avslappnade lätt massage. Sen skrubbas kroppen noggrant med den turkiska vanten och tvålen för att återigen sjunka in i ett mentalt djup med renande och lenande sköljande vatten, en masserande hårtvätt och en väldoftande kroppsspraydusch. Ritualen avslutas med ett svalkande bad i poolen, en bastu och slutligen en sista vila i ”camecan”. Som pånyttfödd!

Spakonferera
• Som hotell- och konferensgäst på Elite Hotel Marina Tower har du tillgång till bad med pool och jacuzzi, träning och bastu. Inträde till hamamet tillkommer.
• Mental avslappning med en terapeut i mötesrummet, 15-30 min.
• Privat gruppträning i pool med en instruktör.
• Hamamupplevelse i grupp med en terapeut.
• Hyr hela Sturebadet Marina Tower (lördagar och söndagar efter kl 19).

Så påverkas kroppen
En behandling ger både fysiska, känslomässiga och mentala effekter:
• De fysiska effekterna är att blodtrycket sänks och blodcirkulationen ökar vilket ger bättre syre och näringstillförsel till kroppens celler samt bättre utrensning av slaggprodukter. Spänningar och stelhet minskar, smärta lindras och immunförsvaret stärks.
• De känslomässiga effekterna är att vid fysisk beröring utsöndras hormonet oxytocin som aktiverar kroppens lugn- och rosystem, en motsats till det kamp- och flyktsystem som aktiveras när vi känner oss stressade. Det gör oss lugna, sociala och nyfikna på vår omgivning.
• De mentala effekterna är minskad stress, bättre humör och möjlighet till ett förbättrat minne och inlärning. Sömnen och koncentrationen förbättras.

Spa-kuriosa
SPA betyder ”Salus Per Aqua”, det vill säga ”hälsa/läkning genom vatten”. Hamam betyder ”spridare av värme”. Hamam var själens vistelseplats där man via vettenterapier nådde den yttersta reningen för att läka och revitalisera kroppen, sinnet och själen.

Det islamska hamamet utvecklades från de romerska och grekiska baden. Det var inte förrän profeten Mohammed kom underfund med att varmt vatten kunde främja kvinnors fruktsamhet som hamam integrerades och även öppnades för kvinnor. Till skillnad från de romerska stora, öppna baden som var avsedda för umgänge, var hamamen ofta små och inneslutna med dämpad belysning för att inspirera till fromhet och reflektion. Med tiden blev hamamen ett sätt för folk att umgås och den allmänna badritualen lever fortfarande kvar i allra högsta grad i de turkiska, tunisiska och marockanska kulturerna.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.