På konferens i glasriket - | Konferensvärlden
Reportage > På konferens i glasriket

På konferens i glasriket

I juni invigdes ett nytt hotell i de småländska skogarna. Kosta Boda Art Hotel är något utöver det vanliga och fungerar som ett konstgalleri för glasbruket. 100 ton glas har använts, sju formgivare har designat olika utrymmen i hotellet och all konst i hotellet kan köpas av gästerna. Det är glasklart att en konferens på Kosta Boda Art Hotel blir en udda upplevelse.

Text: Livia Jakobsson

28 augusti 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Entreprenören Torsten Janssons New Wave Group köpte Orrefors Kosta Boda-koncernen 2005. För två år sedan påbörjades bygget av det nya hotellet, mitt i Kosta i Småland. Kosta är Sveriges äldsta glasbruk och har funnits sedan 1742. Orrefors Kosta Boda är Nordens största glasbruksgrupp, där Orrefors är mest känt för den klara kristallen och Kosta Boda för det mer konstnärliga uttrycket. Varje år besöker drygt en miljon turister glasriket och tidigare har det inte funnits tillräckligt med boende. Men sedan juni finns alltså ett nytt hotell, Kosta Boda Art Hotel.

Sju formgivare
Hotellet ligger mitt emot glasbruket och bredvid Kosta Outlet, ett 20 000 kvadratmeter stort shoppingcentra med allt inom inredning, mode och självklart glas. 100 ton glas har använts till hotellet, allt av egen produktion, och glasutsmyckningar beräknats ha kostat 50 miljoner kronor.
– Kosta Boda Art Hotel är som ett stort showroom för glaset. Vi vill att det ska bli en samlingspunkt i området där våra gäster får uppleva glasets förträfflighet, säger Anders Rickardsson, säljare på Kosta Boda Art Hotel.
Sju av glaskoncernens formgivare har fått vara med och sätta sin prägel på hotellet. De har fått designa varsin del av de publika utrymmena samt varsin korridor med hotellrum. Beroende på vilket av de 102 hotellrummen som gästen får så blir upplevelsen annorlunda, men handfaten i glas som finns på alla rum är redan en ”snackis.” På bottenplan ligger hotellets spa-avdelning, med ett spektakulärt poolområde. Formgivaren Kjell Engman har designat poolen som dels har ett vattenfall med hoppande glasfiskar samt installationsbås på botten även dessa med glasfiskar.
Stora möjligheter för företag
Förutom glasturister vill hotellet attrahera många konferens- och företagsgäster. Installationsbåsen i poolen kan bytas ut och företag kan profilera sina varumärken på poolbotten. Lobbyn har möjlighet att fungera som showroom för produktlanseringar. Hotellets bar har en bardisk helt i glas, med både glasgolv och glasstolar i en kornblå färg. Här finns också en scen som passar bra för musikuppträdanden.
– Jag själv tycker att baren är hotellets häftigaste ställe och kan varmt rekommendera att en efter-konferens-drink intas här, ler Anders.
Konferensavdelningen består av tio luftiga och stora lokaler, som alla innehåller annorlunda glasdetaljer. Fastnar ni för ett visst konstverk så kan ni, om plånboken tillåter, köpa det. På Kosta Boda Art Hotel är all glaskonst till salu. Självklart finns det många konferensaktiviteter knutna till glasbruket, alltifrån glasblåsning och hyttsill till guidade turer.
- Men egentligen är ju hotellet en upplevelse i sig. Vi har en jätteunik produkt att erbjuda och det känns otroligt bra, säger Anders.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.