Palace i ny storslagen kostym - | Konferensvärlden
Reportage > Palace i ny storslagen kostym

Palace i ny storslagen kostym

Dinera och konferera med våra allra mest älskade svenska sekelskifteskonstnärer. Nyöppnade Palace lyfter med modern teknik och spännande designeffekter fram sin fantastiska historia.

Text: Kristin Fridholm

28 januari 2013, uppdaterad: 17 juni 2013

När jag sitter med min kopp te efter maten slås jag av insikten att här satt en gång Carl Larsson, ivrigt samspråkande med kollegorna och kurskamraterna från Valands konstskola, Anders Zorn och Bruno Liljefors – kanske över en kopp te som jag idag.

I november slog Palace i Göteborg återigen upp sina portar efter en grundläggande renovering. Palatset har fått ett helt nytt koncept och ny interiör, designad av företaget Stylt Trampoli. Restaurangen på nedervåningen har fått sig en rejäl ansiktslyftning och fest- och konferensutrymmena har uppgraderats till vackert utsmyckade och toppmoderna lokaler, anpassade efter alla möjliga – och omöjliga krav från mötesdeltagare och festarrangörer. Ett utvecklat samarbete finns med Palace Hotell som ligger vägg i vägg, men som ägs av företaget Ess hotell.

Fürstenbergska galleriet
Grunden till byggnaden som Palace ligger i uppfördes redan under mitten av 1700-talet och användes då som sockerbruk, men dess moderna historia tar sin början i mitten av 1800-talet med Pontus och Göthilda Fürstenberg som skapade sig ett hem här mitt i det mest centrala av Göteborg. Paret vurmade för den svenska konsten och därför lät de sitt palats bli en samlingspunkt för samtidens radikala konstnärer. Högst upp på fjärde våningen låg Fürstenbergska galleriet där konstnärerna fick visa upp sina alster för privata sällskap, men även för allmänheten vilket var något nytt för den tiden. Galleriets 223 konstverk kom sedermera att bli basen i Göteborgs konstmuseum.

Uppdateringen av Palace innebär att den tidigare nattklubben har lagts ner och nu satsar VD Mikael Skager istället på att – i sann mecenatanda – bli en betydande aktör på Göteborgs musikscen.

– I salongen på andra våningen kommer vi att låta duktiga lokala musiker få presentera sin musik. Tre kvällar i veckan kommer livemusik att spelas och vi utlovar såväl välkända som nya lovande musiker, säger han.

Tavlorna i inredningen
Men även om renoveringen har varit omfattande har man varit noga med att bevara och lyfta fram det kulturhistoriska arvet. I galleriet har exempelvis väggarna fått tillbaka sin röda sidentapet och sina guldutsmyckningar, samtidigt som man har byggt in dolda uttag för datorer, undangömda ljuskanoner och så vidare. Tanken är att rummen ska kunna användas för många olika ändamål. Samtliga möteslokaler har sin alldeles egen design, inspirerade av någon av de kända konstnärerna.

– Vi har till exempel rummet Nordisk sommarkväll som flödar av skandinaviskt ljus hämtat från Richard Berghs välkända oljemålning med samma namn. Eller ta Natteffekt, vars fantastiska mörkröda och vita tygkreation i taket har fått inspiration av klänningen i Anders Zorns tavla.

Folkligt och elegant
Maten på Palace håller mycket hög klass utan att bli överpretentiös.

– Vi vill servera riktigt bra mat, men ändå hålla det folkligt, förklarar Mikael Skager.
Från à la cartemenyn kan nämnas Tournedos Rossini och Rimmad torskrygg. På brasserimenyn syns rätter som Mecenatens räksmörgås och Kalvburgare ”ouvert”. Från Göteborgsredaktionen ser vi nu fram emot sommaren när vi återigen kan sitta på Palace uteservering och koppla av och titta på folk för tack och lov har det fantastiska läget mitt i centrum inte ändrats.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.