Riga Latvian Society House - | Konferensvärlden
Reportage > Riga Latvian Society House

Riga Latvian Society House

Riga är en modern och växande stad, men kanske är det de historiska byggnaderna som lockar mest, med sina pampiga salar och speciella atmosfär. En av dessa byggnader är Riga Latvian Society House, som erbjuder en mängd olika lösningar för stora och små tillställningar.

Text: Matilda Andréasson

24 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Riga Latvian Society (RLS) är Lettlands äldsta kända organisation, och bildades 1868 av välbärgade akademiker som ville främja landet och dess kultur. När livegenskapen upplöstes i regionen blev bönderna fria att röra sig som de ville, och många flyttade in till städerna. Allt fler skaffade sig högre utbildning, och denna nya intelligentia bildade RLS. Ett år av missväxt i grannlandet Estland utgjorde anledningen till en sammanslutning, som genom att arrangera konserter, föreläsningar och teaterföreställningar i Riga samlade in pengar till grannlandet. I RSL:s stadgar skrevs att organisationen skulle hjälpa behövande, sprida kunskap och andlig upplysning bland letterna, och stod framledes för en stor del av utvecklingen inom landets utbildning och kultur. Under den ryska tiden stoppades RLS:s verksamhet, från år 1940, men föreningen återuppstod för drygt 20 år sedan och har idag 675 medlemmar.

Historiska målningarMitt i Riga ligger Riga Latvian Society House, som idag används för möten, konferenser, event, fester och konserter. Många av salarna i huset har blivit försiktigt restaurerade under senare år, och särskilt Big Hall gör intryck. Här finns en stor teaterscen, en balkong som sträcker sig över tre av väggarna och plats för 700 personer. Salen restaurerades år 2000, och används idag för konferenser, middagar, baler och framträdanden av olika slag.
Under en rundtur i huset får jag veta att många av de historiskt värdefulla målningarna och utsmyckningarna målades över under den sovjetiska makten på 1900-talets andra halva. Ett vackert målat glasfönster i trappan mellan två våningar täcktes över med träskivor i förebyggande syfte, medan vissa saker inte går att restaurera. Som den takmålning som döljer sig under den vita färgen i Ligo Hall. Genom åren har också mycket av de gamla möblerna och föremålen försvunnit från byggnaden, och en del förstördes under branden 1908. Men här, liksom i många andra historiska byggnader i Riga, har värdefulla saker efter hand funnit sin väg tillbaka genom donationer.

Flygel till kaffetI nästan alla salar finns en flygel där pianister kan spela under en kaffepaus, en fördrink, eller hålla en hel konsert. Mest populär för konserter är Gold Hall, som är känd för sin fantastiska akustik och där man har investerat i en flygel från Steinway & Sons.
I de mindre salarna hålls ofta möten och presskonferenser, och i det allra minsta rummet, Saloon of the Gold Hall, har många presidenter hållit små möten och mottagningar, bland annat användes det av den förre amerikanske presidenten George W Bush vid hans besök under NATO-mötet 2006.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.