Showen där alla sitter på första parkett - | Konferensvärlden
Reportage > Showen där alla sitter på första parkett

Showen där alla sitter på första parkett

Mötestrender När du inte kan gå på aw med jobbgänget, ja då får väl aw:n komma till dig. Så resonerar magikern John Houdi som i ett trollslag förvandlat sin show och gjort den digital.
– Det är nästan så att jag kommer ännu närmare min publik nu, säger han.

Text: Mia Bornberger

15 april 2021,

När coronarestrikonerna gick ner till att max åtta personer fick träffas i grupp var det tack och adjö till de flesta liveframträdanden. Men för underhållaren John Houdi blev det början på något helt nytt. I stället för att stänga trolleributiken konverterade han sina shower och gjorde dem digitala. I november rullade han ut sin första aw via Zoom. 

Det som först var tänkt som en enkel efter jobbet-öl med John som underhållare växte snabbt till något betydligt mer avancerat, med företagsgig för uppemot 500 personer via något av de många digitala mötesforum som finns att tillgå.

– Showmannen i mig kom fram, jag började köpa lampor och teknisk utrustning för att göra det så proffsigt som möjligt. Det ska vara en riktig upplevelse, inte bara en platt bildruta med ett ansikte. Jag älskar nerven på scen och vill vara nära publiken oavsett form och mediekanal. Allt jag gör framför kameran är live och jag ser alla som medverkar i galleriet på skärmen och kan skämta och rikta mig till precis vem jag vill. Publiken är nära och högst delaktig hela tiden. 

Ett bestående hantverk

John Houdi har sedan tidigt 1990-tal varit ett välbekant ansikte på den svenska magiker- och ståuppscenen. Under årens lopp har han också hunnit agera programledare och skådespelare och mycket mer, men det är hans säregna kombination av magi, ståupp och buktaleri som banat väg för hans popularitet, både i Sverige och internationellt. 

Trolleri har han pysslat med sedan barnsben och redan som 13-åring började han ta hem utmärkelser och priser i genren. Bland förebilderna finns bland andra David Copperfield och Siegfried & Roy. Att hantverket trolleri kommer bestå och fascinera, trots annan teknik som pockar på vår uppmärksamhet, är han fast övertygad om.  

– Magi är en fantastisk hobby som man kan vara intresserad av på så många olika plan. Allt från att bara titta på, till att kanske lära sig några enkla trick som man kan visa upp vid en middagsbjudning eller fest. Det finns också hur mycket litteratur som helst, både i bokväg och på nätet, för den som vill djupdyka i ämnet. 

Förtrollande minuter

En digital aw brukar pågå under cirka 15–20 minuter, men den kan ibland bli lite längre då både John och publik sveps med och glömmer tid och rum. Den virtuella showen görs under klubbnamnet ”Exclusive 49” som han startade när man ännu kunde vara 50 stycken samlade i en grupp. 

– Jag var då den femtionde personen och det projektet drog jag igång redan i mars i fjol. Jag gillade namnet så det fick följa med även när jag övergick till virtuella shower. Jag tänkte först att det skulle vara stendött med en digital show – men inget kunde var mer fel. Folk skriker, kommenterar och skrattar och stämningen är på topp. 

Magiker pratar mycket när de uppträder, är det för att flytta publikens fokus från händerna?

– Haha, det skulle det kunna vara. Nej, pratar gör jag för att föra handlingen framåt. Det går inte att stå på scen och påstå att man har ett sjätte sinne, det finns det ingen som köper. När man däremot lägger till humor och pratar och skojar, så blir det en extra dimension till själva tricken. 

Du är även buktalare, hur kommer det sig att du började med det?

– Det var ett olycksfall i arbetet och kom till vid ett gig i Norrbotten för många år sedan. Vid ett tillfälle frågade jag en man i publiken om det var hans kort jag höll upp och han mumlade något ohörbart halvsurt ”jo”. Jag svarade med ett gnälligt ”ja” i ena mungipan, vilket resten av publiken tyckte var oerhört kul. Min dåvarande ståupp-kollega Ronny Eriksson, som jag turnerade med, föreslog att jag skulle fortsätta med buktaleri och det gjorde jag. 

Kan alla lära sig trolla?

– Ja, det tror jag. Men bara för att man köper ett piano så blir man ju inte Robert Wells över en natt. Man måste lära sig grunderna och få en känsla för hantverket. Att öva in några trick är en sak, att sätta upp en hel show och göra dem inför publik är en helt annan. Det är som med allt annat, man måste öva, öva, öva...

 Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.