Sjögården – ett konferenshotell med affärsanda - | Konferensvärlden
Reportage > Sjögården – ett konferenshotell med affärsanda

Sjögården – ett konferenshotell med affärsanda

Bengt Gustafsson som driver Sjögården på Orust är en riktig entreprenör och sann affärsman. Konferenshotellet med sitt nybyggda spa och nyrenoverade kök är ett av flera uttryck för hans drivkraft. Så för det konferenssällskap som letar efter en inspirerande talare för sitt möte – varför inte fråga hotellägaren själv!

Text: Kristin Fridholm

31 januari 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Kanske är jag lite influerad av det vintriga landskapet utanför, men när jag kommer in i receptionen på Sjögården associerar jag automatiskt till en svensk fjällanläggning. Här finns en liten shop med vackra bohuslänska souvenirer, sköna fåtöljer invid de stora fönstren och en anslagstavla som berättar om olika aktiviteter som arrangeras just nu.
Inredningen är relativt enkel, men känns fräsch och sportig och det är svårt att förstå att hotellet var helt nergånget när Bengt Gustafsson köpte det i september för sju år sedan. Då ägdes det av Svenska Sjömanskyrkan och hade fått förfalla under många år.
– Jag hade aldrig drivit eller ens arbetat på hotell eller med konferenser innan jag köpte Sjögården, men hade alltid närt drömmen om ett eget hotell. Emellertid hade jag ett brett kontaktnät efter att bland annat ha drivit en stor grossistfirma med handel i Asien under många år, så jag tänkte att så svårt kan det väl inte vara, berättar Bengt och ler lite åt sin egen naivitet.

Miljön viktigFör riktigt så enkelt som han trodde att det skulle bli har det inte varit, men idag står här ett modernt konferenshotell med fyra konferensrum, drygt 50 hotellrum och en nybyggd spa-anläggning på 650 kvadratmeter.
– Vi har renoverat och förbättrat i stort sett allt sedan övertagandet och det är ett arbete som fortgår hela tiden. När konjunkturen störtdök under 2008 passade vi på att renovera köket, så nu när vi ser att konfererandet äntligen börjar ta fart igen så står vi rustade med ett nytt fräscht kök. Dessutom har vi blivit medlemmar i Svenska Spahotell och kan stoltsera med att Sjögården blivit utvald av Svenska Möten efter att klarat av sin Svanenmärkning.
Att arbeta för att skapa en miljövänlig verksamhet är viktigt för Bengt, och han är inte mannen som vilar på lagrarna när han ser möjligheter till förbättring. Bland annat har han varit med och initierat en ny fliseldad fjärrvärmeanläggning i Ellös där hotellet ligger.
– Tidigare värmdes hela hotellet och även intilliggande företagsbyggnader med olja. Jag räknade ut att det bara här nere i Ellös hamn eldades upp över 1 000 liter diesel per dag och det ville jag ändra på. Det har tagit lite tid, men idag finns fjärrvärmecentralen här och både vi, ett par andra företag samt skola och äldreomsorg får sin värme därifrån, berättar han.

Tagit ut svängarnaFör det är så Bengt resonerar. Ingenting är omöjligt och med samarbete kommer man längre. Ett sådant tankesätt borde skapa goda förutsättningar för att skapa ett bra konferensklimat tänker jag när vi går runt och tittar på anläggningens övriga faciliteter.
Restaurangen är stor och rymmer ungefär 130 ätande gäster. Dock känns den trivsam och ombonad då den är uppdelad i sektioner med olika höjd och dessutom har en mysig bar att hänga i. Efter maten rekommenderas att ta kaffet med sig och gå in i biblioteket som med sin murriga engelska stil har en skönt avslappnande effekt.
Genom fönstren i biblioteket ser vi in till spa- och relaxavdelningen, och när vi sedermera går in genom dörrarna möts vi av underbara dofter och en avspänd, New England-inspirerad design. Här erbjuds alla traditionella behandlingar och dessutom en japansk tvagningsritual som gästerna utför själva med olika spa-produkter.
– Jag har arbetat med färg och form i hela mitt liv och här har jag tagit ut svängarna lite extra. Utebadkaren i trä har jag exempelvis köpt under en av mina många affärsresor till Kina och de specialtillverkade ledstängerna till övervåningen är gjorda av Herrljunga ledstångsfabrik.

AvstressandeEn slogan som Sjögården använder sig av i sin marknadsföring är ”Sjögården – där stressen är ovälkommen som gäst”. En plats att stressa av på är det gamla sjömanskapellet som ligger intill hotellbyggnaden. Idag finns inga kristna symboler kvar i kapellet, men atmosfären känns ändå på något sätt andlig när vi kommer in genom dörrarna.
– Här brukar vi ha yogapass och andra lugna aktiviteter och det lämpar sig byggnaden med sin rymd och sitt vackra ljusinsläpp verkligen till, säger Bengt.
Ursprungligen, under mitten av 1800-talet, var Sjögården en lantbruksfastighet och kvar från den tiden är den gamla ladugården som idag är ett nyrenoverat, åretruntöppet vandrarhem som ligger vid sidan om kapellet.
Innan jag lämnar Sjögården känner jag att jag vill se lite mer av ön och det uppmuntrar Bengt ivrigt.
– Orust är en fantastisk ö och vi vill verkligen att de gäster som kommer hit ut inte bara ska se vårt hotell utan hela ön med allt den har att erbjuda. Vi har samarbeten med många aktörer runt om och lämnar gärna tips på fina platser och intressanta stopp på vägen.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.