Sköna svenska skärgård - | Konferensvärlden
Vraksafari i skärgården
Vraksafari i skärgården - Dalarö
Vraksafari i skärgården
Vraksafari i skärgården
Vraksafari i skärgården
Vraksafari i skärgården
Historisk vandring på Utö
Historisk vandring på Utö
Historisk vandring på Utö
Historisk vandring på Utö
Historisk vandring på Utö
Historisk vandring på Utö
Siggesta Gård
Så ett frö för blomstrande möten på Siggesta Gård.
Siggesta Gård
Så ett frö för blomstrande möten på Siggesta Gård.
Reportage > Sköna svenska skärgård

Sköna svenska skärgård

Nöje Odla dina egna grönsaker och njut av en smakrik middag med det bästa en köksträdgård kan bjuda. Flanera längs natursköna klippor på en historisk fascinerande vandring eller ta dig ut till sjöss för ett rafflande möte med skeppsvrak från stormaktstiden. En konferens i vår hänförande arkipelag lämnar ingen oberörd.

Mia Wibacke Bornberger

23 mars 2020,

Vraksafari i skärgården

Många känner till dem men få har sett dem, alla de skeppsvrak från stormaktstiden och framåt som ligger förlista i Stockholms skärgård. Men det finns en unik möjlighet att beskåda denna världsunika samling på riktigt nära håll – utan att dyka.

”Det står ett skepp och seglar här nere”. Det var det första dykaren Jan-Erik ”Nalle” Johansson flämtande ropade i radion när han år 2003 fick se det 350 år gamla örlogsfartyget Bodekull på en klipphäll utanför Dalarö – 30 meter under ytan. Fartyget var en ren sensation. Det var så gott som helt intakt och det är hitintills ett av världens bäst bevarade lämningar från den här tiden. Två av masterna står fortfarande upp.

Bodekull byggdes under kriget mot danskarna på order av Karl X Gustav och efter hans död tog sonen Karl XI över beställningen, det sjösattes runt 1660 och förliste under en leverans av proviant knappt 20 år senare. I dag är ”Dalarövraket”, som det oftast kallas, en av de kittlande hållplatser man får uppleva under en vraksafari i vattnen runt Dalarö, ett område som sedan 2014 är klassat som marint kulturreservat.

– Ända fram till 1900-talet skedde i stort sett all trafik och transport till Stockholm med båt och Dalarö har alltid varit en central punkt i den sjöfarten, i synnerhet under 1600- och 1700-talet då hamnen här länge var den enda tillåtna. Alla båtar söderifrån gick den här vägen, det var dåtidens E4:an, och därför är det väldigt tätt med vrak här. Dessutom är de välbevarade eftersom det i Östersjön inte finns någon skeppsmask som angriper träet, berättar guiden Lars-Olof Landin.

Styr din egen undervattenskamera

Säsongen pågår under perioden april–september och turen tar cirka tre timmar totalt, varav halva tiden är till havs och man utgår från Tullhuset i Dalarö. De upp till 30 personerna ombord får en härlig tur på sjön och samtidigt en spännande historielektion om den svenska stormaktstiden – fast ur ett helt nytt perspektiv: Varför sjönk just det här skeppet? Vilka fanns ombord? Vem hann simma i land? Har man hittat några skatter därnere?
– Vår båt är utrustad med fjärrstyrda undervattenskameror och bildskärmar så att man kan se vad som händer under ytan samtidigt som guiderna berättar. Det är en helt unik totalupplevelse och det finns också möjlighet att boka ett specialprogram där gruppen själva styr undervattenskamerorna.

Om man som företag vill göra utflykten till en kickoff eller minikonferens så skräddarsys turen och den kan då inkludera fika, lunch eller middag. Och söker man efter konferenslokaler i anslutning till båtturen så är det vackra Tullhuset perfekt för det ändamålet, där finns det plats för upp till 60 personer.

Historisk vandring

Vikingar, järnmalm och härjande ryssar. Ja, skärgårdsidyllen Utös historia är både kittlande och full av intriger. Spetsa konferensen med en guidad vandring och få en unik inblick i öns spännande förflutna.

Utö är en av Stockholms södra skärgårds största öar. Den ligger någon mil utanför Nynäshamn och är den sista biten torr mark man har under fötterna innan det vidöppna Östersjön tar vid. Den bofasta befolkningen på ön är liten, turisterna som årligen kommer hit för att lapa sol på klippor och stränder är desto fler.

Men Utö är så mycket mer än bara strandliv. Ön ruvar på en lång och emellanåt mörk historia. Charlotte Schröder är skärgårdsbo och guide och håller i historiska vandringar i och runt samhället Gruvbyn, där båten från fastlandet angör.
– Det finns så mycket att visa och berätta. Utö var bland de öar som brändes ner till grunden vid rysshärjningarna runt 1719. All bebyggelse blev aska och först runt 1725 kunde man börja bygga igen. Bland det första man uppförde var en krog, det som i dag är Stenhotellet. Det berättas om en kroggäst som dog en plågsam död efter att ha fallit ner från en stol på krogen – utan att någon märkte det. Jag brukar berätta om hans osaliga ande som lär hemsöka huset än i dag, säger Charlotte Schröder och ler.

Sveriges äldsta järnmalmsgruva

Utö har varit bebott åtminstone sedan vikingatiden. Ön är hem för vad man tror är Sveriges äldsta järnmalmsgruva. Malmbrytningen startade redan på 1100-talet, och kom att bli extra viktig under stormaktstiden, då vapenindustrin slukade järn i massor. Så småningom blev gruvorna olönsamma och 1879 stängde man verksamheten för gott och ön tömdes på det sista som fanns av värde.

Några år senare hamnade Utö i händerna på den kontroversielle grosshandlaren Ernst Wilhelm Levin, vars dröm var att förvandla det gamla utarmade gruvsamhället till en exklusiv badort för överklassen med flotta villor och hotell. Vilket han också gjorde.

Charlotte Schröder är barnbarn till författaren och redaktören Hans Zetterström, alias Hasse Z, en av det tidiga 1900-talet kändisar som kom att skaffa sommarnöje på Utö.
– Utö var det hetaste stället om somrarna ända fram till andra världskriget. Här samlades arkitekter, konstnärer och skådespelare, alla möjliga kända ansikten. Anders Zorn och Evert Taube sågs ofta sitta och läppja på ett glas punsch på det så kallade societetshusets veranda, berättar Charlotte Schröder.

Guidad tur bland rosalila blommor

Det finns ett flertal anläggningar för konferens på Utö, däribland Utö Värdshus och Gula Villan. En guidad tur tar mellan 60 och 90 minuter, beroende var gruppen väljer att starta, och leder sedan genom Gruvbyn och avslutas vid kvarnen från 1791, öns mest kända landmärke. Konferera och ta del av en säregen historia i en miljö som också är biologiskt intressant. Håll utkik efter öns jättebalsamin, en växt från Tibet med stora rosalila blommor som skjuter ut sina frön med en smäll vid minsta vindpust.

Så ett frö för blomstrande möten

Odla egna grönsaker och örter tillsammans med kollegorna och laga mat utomhus med råvaror direkt från köksträdgården. På skärgårdsnära Siggesta Gård växer det på bredden och längden och man utökar nu med ett växthus inför den kommande säsongen.

Miljön på och kring Siggesta Gård på Värmdö utanför Stockholm är som gjord för jordnära aktiviteter med ett hållbart tänk. Att gården har en egen brunn, eget reningsverk, fastigheterna kyls av med regnvatten och råvarorna är härodlade är bara några i raden av miljövänliga lösningar. Med den nya köksträdgården, som hade premiär förra sommaren, tar man nu ytterligare steg mot självförsörjning.
– Jag och mina medarbetare är så stolta och glada över det här projektet där allt odlas helt biodynamiskt och växer makalöst bra. Nu bygger vi ut köksträdgården och kompletterar med ett växthus och välkomnar samtidigt våra konferensgäster till en matig och lärorik aktivitet, säger Susanne Blomberg som är vd för anläggningen.

Teamwork i köksträdgården

Konferensgäster kan lägga in odling som en aktivitet på cirka 45 minuter. Gården står för allt material – som pallkragar, jord, gödsel och frön – och företagsgruppen odlar. Gruppen gör en liten ritning över odlingen, bestämmer vad som ska planteras, fyller pallkragen med rätt jordmängd och gödsel, planterar och vattnar.
– Vi tänker oss sex personer per pallkrage, som vi då skyltar med det företag deltagarna representerar. Man kan sedan också komma hit och skörda sina egna grönsaker, exempelvis plocka sina egenodlade tomater och få med sig ett recept på gårdens tomatsoppa, men framför allt är det en rolig aktivitet och ett sätt att bidra till den närodlade produktionen, säger Susanne Blomberg.

Smakfull minimarknad

På Siggesta arbetar man med teman som hållbara organisationer, hållbar livsstil och hållbar miljö. Konferensen får gärna vara aktiv, med syfte att stimulera både kropp och knopp. Andra aktiviteter på matområdet är ”Smaka på Siggesta Deli” och ”Outdoor cooking”.
– Att smaka på Siggesta betyder att vi byter ut förrätten vid konferensmiddagen mot en liten minimarknad där man får provsmaka av det lokala, det som vuxit upp i vår köksträdgård och som är förädlat här på gården. Vid vår outdoor cooking lagar vi mat över öppen eld. Då skördar man från köksträdgården och tillagar allt utomhus. Det kan knappast bli godare än så.

 



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.