Spännande miljöer hos Vasakronan - | Konferensvärlden
Vasakronan
Vasakronan
Vasakronan
Vasakronan
Vasakronan
Vasakronan
Vasakronan
Vasakronan
Reportage > Spännande miljöer hos Vasakronan

Spännande miljöer hos Vasakronan

Mötestrender Sättet vi arbetar på har förändrats i grunden under de senaste decennierna. Tack vare den digitala utvecklingen är vi inte längre knutna till det fysiska kontoret på samma sätt som tidigare, utan är fria att arbeta var vi vill. Att detta paradoxalt nog gör att kontoret blir viktigare än någonsin är utgångspunkten för fastighetsbolaget Vasakronans nytänkande kring arbetsmiljö och kontorslokaler.

27 mars 2017,

I ett så kallat aktivitetsbaserat kontor är det du själv som väljer vilken arbetsplats som passar bäst för stunden. Det kan vara soffan, skrivbordet eller tysta rummet.

Ett aktivitetsbaserat kontor är ofta uppbyggt i olika zoner med uppgift att stödja olika typer av arbete. Zonerna skapas genom möblering och förhållningssätt och kan kallas vad som helst: tysta zonen, mysiga zonen, saccozonen, möteszonen eller något helt annat. Fasta arbetsplatser saknas och var och en väljer istället den miljö och den arbetsplats som passar bäst just för tillfället.

Reception som påminner om en hotellobby

På Vasakronans huvudkontor, Klara Zenit, i Stockholms innerstad har man förverkligat dessa idéer ut i minsta detalj. När man kommer in på kontoret möts man inte av en traditionell reception direkt i entrén, utan känslan är mer som att träda in i en hotellobby, med bekväma – och snygga – soffor och bord. I en av soffgrupperna har företagets juristavdelning ett avstämningsmöte och i en annan sitter en anställd och läser tidningen i väntan på sin kollega.

Först lite längre in i lokalen ligger receptionen, som mer för tankarna till en italiensk espressobar och som – med sitt goda kaffe – även fungerar som kontorets samlingspunkt. Och ytterligare längre in skymtar såväl ett färgglatt cirkustält som en byggnadsställning, som båda används som mötesplatser för personalen.

- Tanken med att utforma våra lokaler så här är att vår utgångspunkt är att människor måste trivas och vilja komma till jobbet, berättar Britt Lindqvist, utvecklingschef på Vasakronan. Ingen har en fast plats och kontoret är inte byggt för att klämma in så många som möjligt, utan för att skapa trivsel.

Olika zoner

Zonerna i ett aktivitetsbaserat kontor kan utformas i princip hur som helst, så länge de stödjer det behov som finns hos medarbetarna. De vanligaste behoven brukar vara koncentrerat eget arbete, kreativt arbete och teamarbete.

- En öppen mötesyta genererar snabba och informella möten mellan medarbetarna, medan en tyst zon stödjer de som behöver koncentrera sig. Mellan zonerna kan medarbetarna röra sig fritt, och byta arbetsplats utifrån hur de själva känner sig och vilka behov de har just den här dagen, förklarar hon. En bärande tanke är att vi också vill skapa sätt för folk att ”krocka” med varandra, vilket gör att spännande möten uppstår mellan anställda som kanske annars inte alls skulle ha något med varandra att göra.

Konferera i öppna rum

Och att ha sådana här öppna mötesytor istället för stängda rum är något som även konferensbranschen borde fundera på, menar Britt Lindqvist.

- Måste man verkligen alltid stänga in sig i ett rum med fyra väggar för att kunna ha en effektiv konferens? Jag tror snarare tvärtom – att en öppen, spännande mötesplats kan vara så mycket bättre för ett lyckat möte. Det kan vara oerhört inspirerande att se andra i kreativa processer och det kan man ju just få möjlighet att göra om man håller sina konferenser i denna typ av öppnare mötesplatser.

Olika teman på inredningen

Men Vasakronans idéer stannar inte bara vid tanken om att ha flexibla arbetsplatser och öppna mötesplatser. Även inredningen är något man tänkt mycket på och något som ger en ytterligare dimension till hur man som anställd trivs på sin arbetsplats. Ett växthus, en pergola eller en lounge skapar en fysisk miljö som bidrar till något mer än de vanliga skrivborden, stolarna och konferensborden.

- Eftersom vi har många olika lokaler i vårt fastighetsbestånd, bestämde vi oss för att också inreda delar av vårt kontor på några av dessa teman. Så har vi till exempel en del som vi kallar Butiken, som inspirerats av en klädbutik, med bland annat kläder på hängare och inrett i mjuka färgtoner. En annan del av kontoret kallas Blomsteraffären och här har vi inrett med en massa olika växter i lådor och på väggarna. Och i Lekstugan kan våra anställdas barn leka och spela spel om de behöver följa med sina föräldrar till jobbet någon gång.

Påverkar vårt beteende

Idag vet man från forskningen att arbetsplatsen och dess utformning i högsta grad påverkar människorna som jobbar där, deras mående och beteende.

- Vi har också mer och mer börjat förstå vikten av en arbetsplatsstrategi, det vill säga – hur en arbetsplats där medarbetaren är den viktigaste råvaran, ska utformas för att bäst bidra till verksamhetens utveckling och mål. Varje företag har sina utmaningar och lösningar. Inget kontor är det andra likt och alla måste skräddarsys. Men vi ser idag att fler och fler företag väljer – och uppskattar – aktivitetsbaserade och kreativa kontor, förklarar Britt Lindqvist avslutningsvis.

Fakta – Vasakronan:

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd värderat till 112 miljarder kronor. Företaget äger, förvaltar och utvecklar centralt belägna kontors- och butiksfastigheter i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Lund.

Konferensanläggningar med inspirerande och annorlunda möteslokaler

Artipelag, Stockhoms skärgård
Auktionsverket Kulturarena, Göteborg
Swing by Golfbaren, Stockholm City
Gothia Towers, Göteborg
Johan & Nyström, Stockholm City
Kajskjul 8, Göteborg
Silverskär, Åland
Sky High Meetings - Turning Torso, Malmö
Vildmarkshotellet i Kolmården
Villa Aske, Bro

Taggar/Etiketter
Arbetsliv  Konferens  Stockholm  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.