Stad i julljus - | Konferensvärlden
Reportage > Stad i julljus

Stad i julljus

Det storslagna arrangemanget Julstaden Göteborg, som med ljus- och jultema lyser upp vintermörkret, har blivit en lönsam nisch för staden. Under november och december strömmar besökarna till Göteborg och såväl handels- som hotell- och konferensbranschen jublar.

9 september 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Text: Kristin Fridholm


…och julen varar än till… om inte påska så åtminstone nyår!
I år utökar nämligen Göteborg konceptet Julstaden Göteborg till att pågå fram till och med nyårsafton. Tidigare har evenemanget avslutats dagen innan julafton*. Leif Nilsson är vd för Göteborg & Co som marknadsför och utvecklar destinationskonceptet Julstaden Göteborg.

– Tanken är att föra hela satsningen ett steg längre. Med att fortsätta även över mellandagarna hoppas vi få med oss handeln ännu mer och även öka antalet personer som väljer att övernatta på hotell och liknande under de dagarna, berättar han.

Nyårsfirande på Avenyn
Julstaden Göteborg kommer sedan att avslutas med ett festligt nyårsfirande på Götaplatsen längts upp på Avenyn.

– Med succéfirandet vid millennieskiftet som inspiration tänkte vi i år starta en ny tradition här i Göteborg, fortsätter Leif Nilsson. Vi kommer att avsluta det här året och hela julsatsningen med nyårstal och nedräkning och vi hoppas att både göteborgare och besökare kommer att sluta upp och möta det nya året med oss.

Ljusstråk genom centrum
Arrangemanget Julstaden Göteborg tog sin början med det oerhört populära Jul på Liseberg som anordnades för första gången för tio år sedan. Den julsmyckade parken med sina ljusklädda träd, konsthantverksbodar, isbana och isbar lockade tusentals besökare och väckte staden ur sin vinterdvala.

Under åren har så julkonceptet utvecklats och kommit att omfatta stora delar av centrala Göteborg. Från Liseberg, som fortfarande är det största dragplåstret, fortsätter ett tre kilometer långt ljusstråk genom staden med hundratals ljussatta husfasader, träd, torg och broar. Varje år får olika designers vara med och forma nya unika ljussättningar och uppfinningsrikedomen är enorm.
På flera håll visas också ljusshower och filmer i storformat. Bland annat spelas en specialproducerad julfilm upp på konstmuseets 1 500 kvadratmeter stora fasad.

Utomhushockey
Andra tillställningar som Leif Nilsson tror kommer att locka besökare till Göteborg i jul är Eldsjälsgalan som TV 4 direktsänder från Lisebergshallen den 30 december och hockeymatchen mellan Frölunda och Färjestad på Ullevi den 28 december.

– Att vi äntligen får ha en elitseriematch utomhus känns väldigt roligt. Det kommer höja hockeyintresset ännu mer i den här staden, säger han.
Frågan om det omtalade pariserhjulet som föreslås uppföras i hamnen intill Göteborgoperan är fortfarande inte avgjord. Förslaget har överklagats så byggnationen, som först planerades komma igång nu i höst, har skjutits på framtiden.

– Det hade varit fantastiskt om vi kunde få inviga hjulet i samband med Julstaden, men det är än så länge mycket oklart hur det blir, säger Leif Nilsson.

Juliga konferenser
Arbetet med Julstaden Göteborg startade redan i våras och nu väntar en massiv marknadsföringskampanj i både Sverige, Norge och Danmark. Evenemanget är mycket populärt bland utländska besökare som ofta bokar en eller ett par hotellnätter i samband med sitt besök.
Som mötesstad har Göteborg mycket att erbjuda året runt och tiden kring jul är naturligtvis inget undantag.

– Här på västkusten är det fisk- och skaldjur som dominerar på många restaurangers julbord och det i sig kan vara en upplevelse för dem som är vana vid den mer traditionella julmaten. Se bara till att boka lokaler, restauranger och hotell i tid! säger Therese Brusberg, marknadsansvarig för Evenemang på Göteborg & Co.

– Och varför inte ta med sig sin personal på Liseberg, en julkonsert och en sväng på stan? Inom ramen för Julstaden Göteborg erbjuds mängder med juliga, stiliga och nyskapande upplevelser till bra priser och mycket är dessutom med fri entré.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.