Stora Sjöfallets tystnad - | Konferensvärlden
Reportage > Stora Sjöfallets tystnad

Stora Sjöfallets tystnad

Många konferensanläggningar skyltar med att de ligger naturnära, långt från storstadens brus. Men få lever upp till det som Stora Sjöfallet. Här är det inte nära till något annat än tystnaden, forsande vattenfall, norrsken och vidsträckta fjällområden.

Text: Astrid Feldreich Foto: Michael Renström / www.mrphoto.se

29 november 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Stora Sjöfallets nationalpark sträcker sig tvärs över högfjället, från barrskogarna i söder till norska gränsen i väster. Från Gällivare är det 140 kilometer till Stora Sjöfallet, längs Laponiavägen. Nationalparken är Europas äldsta, har en yta på 1 278 kvadratmeter och har varit ett skyddat område sedan 1909. Namnet kommer från det breda vattenfall i fem nivåer som Luleälv en gång hade. Stora Sjöfallet ingår i världsarvet Laponia, vilket innebär att området är utsett av FN-organet Unesco som ett av världens främsta natur- och kulturhistoriska objekt.

Naturliga mötenStora Sjöfallets fjällanläggning ligger mitt i nationalparken, 20 mil norr om polcirkeln. Ägaren Inger Junkka kallar Stora Sjöfallet sin plats på jorden. Hon började arbeta här 1987 och tog över verksamheten i egen regi för elva år sedan. 2009 bestämde hon sig för att ha öppet alla dagar, året runt. Fjällanläggningen har en mindre och en större konferenslokal med plats för mellan 15 och 40 personer i biosittning. Sammanlagt finns det 36 rum och 60 bäddar. Men hit kommer grupper inte enbart för att sitta i ett konferensrum. Ett måste är förstås att blanda upp konferensen med lite utflykter i fjällvärlden. Varför inte prova skotertur eller en kura skymning-konferens?
– Jag brukar skoja om att vi har två husfjäll i stället för husspöken. Gruppen kan göra en dagsvandring på strax under och över en mil. En annan populär aktivitet är midnattssolsfiske. Då flyger vi upp gruppen till en fjällsjö på 1 000 meters höjd och så fiskar de i skoteroverall i midnattssolens sken. På vintern följer en guide med och lagar mat medan gruppen sitter runt en sjö och pimplar eller konfererar på ett renskinn i en backe, säger Inger som menar att det inte finns någon färdig manual för konferenserna.
Ett vanligt upplägg är dock att gruppen kommer till Stora Sjöfallet med hyrbil eller en minibuss efter att gästerna landat på Gällivare flygplats. Resan mellan Gällivare och Stora Sjöfallet tar runt en och en halv timme och de anländer vid 11-tiden. Efter lunchen och ett mötespass kan gruppen ge sig ut på en längre promenad eller bada bastu och badtunna innan det är dags att göra sig i ordning för kvällen och den lappländska buffén.
– Sedan har det hänt att vi avbrutit middagen eftersom det är ett helt otroligt norrsken, och äter vid tiotiden i stället. Det kan vara snöstorm och åskväder; och är det strålande solsken tar jag inget extra för det, säger Inger skämtsamt.

Retreat och service på fjälletTre helger i september är vigda åt kvinnor och deras kroppsliga och själsliga njutning. Kvinnor som driver företag från hela norra Sverige inom bland annat manikyr, hud, träning, hälsa, healing och underkläder kommer till Stora Sjöfallet för att dela med sig av sin kunskap till gästerna. Lite senare i november är det grabbarnas tur att få en egen helg. De får exempelvis prova på skyttestimulator, träffa en person som gör knivar, se på modevisning och underhållning. Inger försöker liva upp hösten med olika retreat och hon menar att det är en underskattad årstid.
– Jag tror att alla behöver en november när de bara kan mysa inomhus och kura skymning.
Inger berättar att hon brinner för service och värdskap. Det innebär bland annat att hon har som sport att lära sig gästernas namn.
– Jag är en utpräglad servicemänniska och gillar att läsa av människor och se deras behov.
Förutom service är god mat och dryck något som Inger satsar mycket på.
– Vi har vad jag brukar kalla en ”femgrytig” lappländsk restaurang. Kockarna jobbar bara med lokala råvaror och fiskare som bor ett stenkast från oss kommer med sik och röding på morgonen. Därför får vi anpassa menyn efter dagens fångst, och vi lagar alltid maten på plats.

Längtan till tystnadenStora Sjöfallets affärsidé är att göra människors längtan till verklighet. Det är en ambitiös målsättning och jag undrar vilken den vanligaste längtan hos Ingers gäster är?
– Längtan kan se olika ut, så det är en utmaning varje gång vi tar emot en grupp. Jag erbjuder ett utbud för livsnjutare. De kanske är intresserade av norrsken men tycker det är för mycket störande ljus på andra ställen. Eller så söker de efter lugnet. Människor som kommer från storstadsområden är ofta speedade och tycker att de hamnat mitt i ingenstans. Det brukar ta ett dygn innan de har gått ner i varv. Sedan finns det gäster som inte fixar lugnet. De brukar bli desperata när de inser att deras mobil inte har täckning. Då frågar jag om de har Telia, för det är bara det som fungerar här. Annars får ni läsa mailen när ni kommer hem igen.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.