Strandflickorna väcker liv i societetens badortstraditioner - | Konferensvärlden
Reportage > Strandflickorna väcker liv i societetens badortstraditioner

Strandflickorna väcker liv i societetens badortstraditioner

Med badrocken fladdrande kring benen skyndar sig en uppsluppen skara över berget. På andra sidan möts de av en tvättäkta badmadam à la 1850 som i tidstypisk hel baddräkt inviger gruppen i havsbadets hälsosamma hemligheter.
Hos Strandflickorna i Lysekil blir historia nutid och konferensen en upplevelse att minnas länge.

31 augusti 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Text: Kristin Fridholm

Pulsen rusar och det kalla havsvattnet får huden att sticka under de få sekunder som kroppen är under ytan. Men när vi ögonblicket senare står i lä på bryggan bakom en stor utskjutande klippa, med den väntande bastun bakom ryggen och ett champagneglas i handen kommer den där underbart avslappnade känslan. Huden är fortfarande lite kall efter det kyliga doppet, men den tidigare bastuuppvärma kroppen håller fortfarande värmen och vi ångar som ett par kokta korvar.

Badande societet
I Lysekil finns en nästan tvåhundraårig badtradition med såväl kalla som varma bad. Här samlades förr Stockholmssocieteten för att koppla av, kurera sig med salta bad, tång, alger och frisk havsluft. Än idag finns tydliga spår från denna epok med det anrika kallbadhuset, träbelagda promenadstråk nere vid vattnet och vackra trävillor.
För att logera de många välbärgade gästerna byggdes bland annat det pampiga Strandhotell 1 ett stenkast från vattnet. Här huserar fortfarande badsugna gäster i det som numera är det välskötta Strand Vandrarhem och Kusthotell.
Bakom Strand står Bettina Salejsö som tillsammans med kollegan Åsa Nilsson driver Strandflickorna Hotell och Konferens. I verksamheten ingår även Havshotellet som också byggdes runt sekelskiftet, men då som ett vilohem för "mindre bemedlade".

Föränderliga rum
"Man hafva glada dagar hos Strandflickorna i Lysekil". Så har Bettina och Åsa valt att välkomna sina gäster via hemsidan. Och det är verkligen med ett glatt leende som vi blir bemötta i Havshotellets entré. Ett leende som smittar av sig och som bara blir bredare ju mer vi får se av hotellet och de övriga byggnaderna.
Det gamla röda trähuset är omsorgsfullt och fantasifullt inrett med antika möbler som speglar fornstora dagar. Matsalen är ljus och hemtrevlig med vita trämöbler och de 15 hotellrummen har alla sin speciella stil, inspirerade av historiska personer som betytt mycket för Lysekil och för hotellet. Här finns till exempel Förste badvaktmästaren, Friherrinnan von Platon och Konservfabrikant Boviks rum. Kung Oscar II var på sin tid en ofta sedd gäst i Lysekil och längst upp i huset hittar vi majestätets svit med eleganta soffor och vackra porträtt av kungen och hans gemål.
– Rummen förändras hela tiden allteftersom vi hittar nya möbler eller föremål som vi känner passar in i miljön, berättar Bettina Salesjö.

Middag med Taube
Havshotellet har två egna konferensrum, Sir Stanleys kolonialloge som rymmer 14 personer och Havsateljén med sin helt bedårande utsikt ut över havet, som tar 16 konferensgäster. Strandflickorna också ett väl utvecklat samarbete med andra aktörer i Lysekil som har större konferenslokaler. Den största ligger i societetshuset ett stenkast bort och rymmer totalt 200 personer.
Ett annat tätt samarbete finns med restaurang Ferdinand, som ligger i det som kallas Gamlestan en kort promenad från Strand och Havshotellet.
– Det tar egentligen bara knappt tio minuter att gå mellan Havshotellet och Ferdinand, men för dem som inte har så bråttom brukar vi arrangera en rolig poängpromenad eller spännande skattjakt på vägen. Då kan det lätt ta upp till en timme, berättar Bettina. De gamla stadsdelarna och dess innevånare har så mycket att berätta och efteråt brukar våra gäster ha med sig många spännande berättelser att delge de andra vid middagen.
På Ferdinand är det stjärnkocken Johanna Halleröd som håller i trådarna och vid vårt besök trollar hon fram sin omtalade mustiga skaldjurssoppa och en otroligt vällagad torskrygg.
Vill man ha underhållning till middagen kommer västkustens mytomspunne poet Evert Taube (till vardags Pegge Haglund,) på besök till restaurangen. Då varvas en trerätters supé med musikala godbitar och berättelser om skaldens fängslande liv.

Humor och personlighet
Utöver dessa kringaktiviteter erbjuder även Strandflickorna en hel hög olika aktiviteter från lugna guidade turer med ett minitåg till vågade prova-på-dyk, eller skattjakter till havs. Men viket man än väljer så levereras det med humor och en personlig touch och det är det som framför allt kännetecknar Lysekils strandflickor.


Lite historia om badkulturen
Under mitten av 1800- och början av 1900-talet var det populärt bland societeten att åka på kurbad. Vare sig man led av en krånglande mage, kliande hudutslag eller reumatism ansågs saltvatten, tång, alger och den friska havsluften kunna kurera det.
Längs Bohuskusten spred sig badkulturen och det ena badhuset efter det andra uppfördes. I Lysekil startade baderan under 1840-talet och tack vare "badläkaren" Carl Curman, som var en mycket väl ansedd läkare i Stockholm, kom Lysekil att bli just stockholmarnas speciella badort på västkusten.
Med så kallade "luftkurer" seglade Lysekilsborna badgästerna ut bland skären och lät dem lukta på saltvattnet. Ju längre från land man kom och ju längre utöver relingen man lutade sig mot det salta havet; ju hälsosammare ansågs det vara.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.