Teamkänsla, tävlingar och sol - | Konferensvärlden
Reportage > Teamkänsla, tävlingar och sol

Teamkänsla, tävlingar och sol

KonferensVärlden har pratat kickoff med två större företag och fått deras syn på val av destination och aktiviteter.

Text: Astrid Feldreich

25 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Blocket är Sveriges största köp- och säljsajt. På huvudkontoret i Stockholm arbetar 70 medarbetare som mestadels arbetar med utveckling. Johanna Wilkens, pressansvarig på Blocket, berättar att företaget alltid har en stor kickoff under försommaren. I år kände de av att resebranschen tagit fart igen efter lågkonjunkturen.
– Först hade vi tänkt att åka till Island men allt var fullbokat på den destinationen. I år var det lite svårare än vanligt att hitta en ledig destination med 70 deltagare, trots att vi var ute i god tid, säger Johanna.
Till slut föll valet på Malta, som är en allt populärare uppstickare bland konferensdestinationer 2011. Där ska gänget från Blocket testa en aktivitet som heter Conquest of Malta. Det är en konferensaktivitet som är inspirerad av Da Vinci koden där grupper ska tävla om att lösa gåtor i en antik miljö.
– Vi försöker hitta aktiviteter som passar alla på företaget. Eftersom vi vill att samtliga medarbetare ska vilja vara med på aktiviteten har vi inte valt de mest utmanande fysiska övningarna. Det viktigaste är trots allt att träffa kollegorna i gruppen, säger Johanna.

Sammansvetsat gäng
Enligt Johanna är Blockets kickoffer ett sätt för anställda att umgås mellan avdelningarna på ett mer informellt sätt.
– På en kickoff hinner du träffa personer från olika delar av företaget som du normalt inte pratar med. Det skapar ett sammanvetsat gäng vilket är positivt för oss, säger hon.
It-konsultföretaget HiQ har 1 200 anställda och är ett företag som satsar på att kombinera fysisk aktivitet med kickoffer. Anna Keszler är eventansvarig på HiQ. Hon ser många fördelar med att lägga in träningspass i programmet och berättar att många på företaget har blivit peppade att komma igång med sin träning tack vare engagemanget.
– Vi har märkt att alla i gruppen blir piggare och gladare när vi inleder dagen med någonting fysiskt. Oavsett syftet med kickoffen eller konferensen i övrigt planerar jag alltid in någon slags aktivitet. Ibland har det varit paddling, en annan gång började vi dagen med att alpina skidåkaren Janette Hargin ledde ett pass med pilatesboll för 60 personer. Att vi börjar konferensen med att röra på oss rensar hjärnan och gör att gruppen kommer på bättre idéer, menar hon.

Kickoff med tävlingsnerv
Eftersom HiQ har en stor säljorganisation åker säljarna på separata kickoffer ett par gånger om året. Under en säljkickoff menar Anna att det är viktigt att välja aktiviteter som både höjer pulsen och skapar temakänsla.
– Jag försöker alltid få in tävlingsnerven i kickoffens aktivieter samtidigt som det är viktigt att laget går före jaget. Sedan försöker jag tänka nytt och inte upprepa samma rutiner varje gång.
Kickoffer är framför allt ett sätt för anställda att träffas och knyta starkare band, och ge nya medarbetare en chans att lära känna sina kollegor. Därför försöker Anna skapa ett luftigt schema med tid för mingel mellan aktiviteter och konferenspass.
– Mitt tips är att inte göra ett för tätt program på en kickoff. Lämna tid för att bara umgås också. Pauser är viktiga för att få möjlighet att prata.
Vad är viktigast när du väljer destination?
– Det är inte destinationen utan vad vi fyller den med som är det viktiga. Vi lägger ner otroligt mycket tid på programmet och vilka vi samarbetar med. Det gäller allt från moderatorer till artister. Det ska vara hög energi rakt igenom och att det oväntade dyker upp. Att vi ibland reser till ett varmt land är bara en bonus, säger Anna.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.