Teknik skapar nya sätt att mötas - | Konferensvärlden
Reportage > Teknik skapar nya sätt att mötas

Teknik skapar nya sätt att mötas

Miljövänlig, interaktiv och spännande. Teknik skapar nya möjligheter att mötas, men utan rätt kunskap kan mötet snarare bli sämre av sladdar och datorer. Tekniken måste integreras på ett sätt som gör att den lyfter diskussionen. Med hjälp av Anders Müller, mötesproducent på LiveBrand, fortsätter vi att kartlägga olika mötesformat. Den här gången handlar det om teknikens intåg i mötesrummet.

12 september 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

iVoteOm man vill ha ett sätt att engagera och aktivera en publik och samtidigt samla in information och synpunkter är iVote extremt kraftfullt. Mentometer-teknik ligger i grunden för iVote-formatet. Frågan visas på en bildskärm, publiken röstar och resultatet redovisas direkt på videoskärmen. Som format är det snabbt, direkt och ger snabbt svar på frågor. Med hjälp av mentometersvar är det lätt att ta reda på den allmänna opinionen.

Webb-tvEtt annat sätt att mötas är att använda webben som en tv-kanal. Fördelen med webb-tv är flera: Miljöaspekten, minskade kostnader och hastigheten. Att snabbt kunna kommunicera med sin målgrupp via en webb-sändning är fortfarande underskattat, mycket beroende på att kunskapen om hur man köper tjänsten fortfarande är för låg. Att sända ett program via webben behöver inte kosta som ett Robinson-program. Det går med mycket enkla medel att få till något väldigt kraftfullt. Och det är trots allt budskapet som räknas…

VideokonferensDet finns många myter om videokonferens som inte alls stämmer. Numera är det hög kvalitet på bild, ljud och hastighet och väldigt effektivt. Men precis som i en tv- sändning eller en presentation krävs det en väl förberedd agenda (manus), en facilitator (programledare) och ett förhållningssätt till kameran som man behöver ha kunskap om. Formatet är enkelt att hantera om företaget lägger lite tid på detta. Besparingarna är enorma, och rätt hanterat är en videokonferens något fantastiskt. Anders har använt formatet med elva städer i Sverige samtidigt och har även använt tekniken för att göra tv internt.

iDialogiDialog är ett sätt att koppla samman människor genom ett datanätverk. Deltagarna ställer frågor och får svar direkt. Systemet kan också användas för att underlätta gruppdialoger och aktiviteter. Svar eller frågor kan projiceras på en stor skärm eller enskilda datorskärmar. iDialog hjälper till att initiera och stimulera intressanta diskussioner vid företagsevent och regleras av en eller flera redaktörer som kan samla in och bedöma dialog, följa diskussioner och lyfta individer eller grupper.

Tyst möteEtt tyst möte genomförs med hjälp av tolkutrustning. Det innebär att man i samma lokal kan ha ett antal olika presentationer som pågår samtidigt. Deltagaren väljer vilken kanal/ presentation han eller hon vill lyssna på i sina hörlurar. Fördelar är att inget stör, att man deltar och att flera andra i rummet lyssnar på samma sak. Man kan på detta sätt tillgodose flera informationsbehov på kort tid. En grupp på 200 personer från ett företag som har olika intresseinriktningar kan på detta sätt lyssna på fyra olika föreläsningar samtidigt i samma lokal.

Skype/BambuserAtt utnyttja Skype är som att ha en videokonferens, med den skillnaden att en talare eller keynote medverkar över nätet. Bambuser är ett kostnadseffektivt sätt att sända ett möte till andra, som dock inte kan interagera direkt. Däremot går det alltid att komplettera formatet genom att chatta. Bambuser livestreamar till sin sajt, där man kan logga in och titta. Kameran är en vanlig mobiltelefon med inbyggd kamera. Den här typen av mötesformat är gratis, och kommer att fortsätta utvecklas i framtiden. Dessutom är de attraktiva för den yngre målgruppen av mötesdeltagare.

Chatt-rumAtt ha ett möte över nätet i form av en live-chatt kan vara både effektivt och spännande. Alla kan säga vad de tycker, kommentera och interagera direkt. En chatt sätter man enkelt upp med olika typer av webb-verktyg. Det mest effektiva är Campfire som kan hantera stora mängder deltagare. Där kan man även lägga in material under mötet som alla mötesdeltagare kan se, addera och editera i. En framtidsmöjlighet som troligtvis kommer växa mer och mer.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.