Tre sommelierer och ett slott - | Konferensvärlden
Reportage > Tre sommelierer och ett slott

Tre sommelierer och ett slott

Det finns få slott i landet som specialiserar sig på enbart konferenser. Lejondals Slott är ett av dem. Där satsar man helhjärtat på att erbjuda konferensgästerna förstaklassig mat och dryck. Ambitionen är att alltid servera ett vin som förhöjer smakupplevelsen till varje måltid. Bakom den ständigt uppdaterade vinlistan finns tre sommelierer och en välfylld vinkällare.

27 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Atmosfären känns ombonad och varm. I den öppna spisen sprakar en brasa och en mängd olika godsaker står uppdukade på silverfat längs väggen. En grupp kvinnor med fikapaus står eller sitter i rummets mitt. Utanför fönstren breder Lejondalssjöns snötäckta vidder ut sig. Det svaga sorlet och en doft av nybryggt kaffe i näsan skapar snarare en hemtrevlig känsla än den av att befinna sig i ett pampigt slott. Faktum är att Lejondals slott är ett av Sveriges yngsta i Wasastil från 1892. I marknadsföringen används ordet ”sagoslott”. Och med alla tinnar och torn känns det som ett passande epitet. Mjuka soffor, orientaliska mattor och blanka mahognymöbler förstärker intrycket av att ha förflyttats till en trivsam berättelse som utspelar sig någonstans i de Skotska högländerna vid sekelskiftet.

Slottets tre vinmästareVD: n Michael Lerner visar mig runt på anläggningen. Vi får röra oss tyst på övervåningen eftersom slottets samtliga konferensrum är upptagna dagtid. På kvällen höjs volymen och slottets tre matsalar fylls med hungriga konferensgäster. I en av dem arbetar Anders Karlsson, Carin Dahlén och Markus Andersson med att förbereda middagen. De är talangerna bakom anläggningens breda vinlista.

– Perfekt symbios mellan mat och dryck är lite av vårt signum, förklarar Anders Karlsson. Han har jobbat på Lejondals Slott i sammanlagt åtta år och kan allt som är värt att veta om vin och whiskey.

Lejondals Slott har en egen vinkällare med klimatanläggning och ett brett sortiment med över 200 viner. Att en konferensanläggning har tre heltidsanställda sommelierer hör inte till vanligheterna. Anders, Carin och Markus arbetsdag börjar vanligtvis med att de bestämmer vin till kvällens meny och diskuterar valet med någon av gästerna. De anordnar även dryckesprovningar.

– I början av kvällen pratar vi med gästerna och hör om de har några särskilda önskemål. Den bästa bekräftelsen på att vi behövs är när en gäst kommer fram och frågar vilket vin vi serverat och var man kan köpa det, säger Carin som vunnit en rad utmärkelser i sommeliersammanhang, bland annat silver i Årets Lily 2008.

– Eftersom vi har ny meny varje vecka kräver det att vi lägger en hel del tid på att hitta rätt vin till maten. Att ständigt hitta nya viner kräver ett nära samarbete med köket, tillägger Anders.

Behövs det verkligen tre sommelierer?
– Vi kompletterar nog varandra på ett sätt som är fördelaktigt för kunden. Alla tre har helt olika smak och gillar inte samma viner vilket gör att vår vinlista blir bättre och bredare, säger Anders och sneglar på Carin och Markus som nickar instämmande.


Traditionellt och nischatLejondals Slott har bara öppet under terminerna och har riktat in sig på övernattningskonferenser och lyckade middagar. Så är slottet också Sveriges mest prisbelönta konferensanläggning. Till skillnad från många liknande slott tar de inte emot privatpersoner eller bröllop över huvud taget. I stället berättar Michael att de fokuserat på fina och välutrustade konferensrum samt god mat och dryck. Inga konstigheter med andra ord. Vilket verkar vara ett lyckat koncept som fungerat i många år. Slottet har varit konferensanläggning sedan 1974. Michael Lerner köpte driften 2006, efter att ha arbetat på slottet mellan 1996 och år 2000. Konferensgästerna bor i hus på gården. Där finns alla bekvämligheter, men det är inte tack vare rummen de har så många återkommande gäster.

– Lejondals Slott drivs med en enkel och tydlig ambition, gästerna på företagen ska efter vistelsen bidra till att nå sina mål och öka sin tillväxt. Vi har en uttalad inriktning på mat och dryck samt konferenser med övernattning. Vi serverar god traditionellt mat som vi vet att folk tycker om men på ett kreativt sätt. Jag tror inte på att krångla till vare sig meny eller grundtanken, säger han.


Konferensfakta16 konferensrum med plats för upp till 90 personer i biosittning
Totalt 80 enkelrum och 10 dubbelrum.
3 matsalar
Biljardrum
Bar

Priser och utmärkelser
Brons i sommelier SM 2007
Silver i Årets Lily 2008
Guld i world cup i matlagning 2006
Sveriges bästa kök 1999, 2006 och 2007.
Årets mötesanläggning 2007
Sveriges bästa totalupplevelse 2006
OS-silver i matlagning 2005
Sveriges bästa hotellfrukost 1999Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.