Trosa – den levande sagostaden - | Konferensvärlden
Reportage > Trosa – den levande sagostaden

Trosa – den levande sagostaden

Förstklassiga restauranger, nära till havet samt en levande stadskärna. Oavsett budget och årstid finns det mycket att uppleva i konferensstaden Trosa.

Text: Astrid Feldreich

12 september 2011, uppdaterad: 19 april 2013

Ulf Westman flyttade till Trosa för drygt ett år sedan och nu driver han företaget Trosa Event och Konferens. Han har många års erfarenhet av att producera event och möten och startade bland annat Aktivitetsbolaget i Stockholm i början på 90-talet. Som nyinflyttad Trosa-bo såg han direkt möjligheterna för stadens aktörer att samarbeta för att visa det breda konferensutbudet.
– Fördelen med Trosa som konferensdestination är att staden lever hela året. Det har hänt mycket här på bara några år och butikerna vid torget har öppet även höst- och vintertid, vilket är positivt för konferensgrupperna, säger han.

Mysig stadskärnaJag besöker Trosa en varm sensommardag. Torget är nästan tomt eftersom jag prickat in en måndag mellan höstens konferenser och sommarturismen. Stadskärnan är pittoresk och inget hus är över tre våningar högt. Enligt Ulf passar Trosa bäst för små och mellanstora konferensgrupper.
– För att verkligen kunna utnyttja vad Trosa har att erbjuda bör det inte vara en större grupp än 100 personer. Jag brukar rekommendera att man lägger in lite tid att bara uppleva staden och ta en promenad längs med ån, säger han.
Trosa är hotell- och restaurangtätt. Trosa Stadshotell och Bomans är de två största och mest kända aktörerna. Båda hotellen har runt 45 rum och kapacitet för större konferensgrupper. I stadskärnan finns även mindre hotell som Vega och Ågården. För grupper som vill spara in på boendet tipsar Ulf om Snipan, ett vandrarhem som ligger vid hamnen, ett stenkast från restauranger och torget.
– Bokar man ett billigare boende kan budgeten läggas på andra saker, som mat eller upplevelser, säger han. Närheten till havet och gästhamnen mitt i Trosa gör att det är lätt att boka havsnära aktiviteter som sälsafari eller en tur med RIB-båt till närliggande öar. Inom en timmes avstånd ligger Oaxen krog, Sävö och Landsort.
– Kråmö skärgårdsby ligger bara ett par distansminuter från hamnen, och är ett populärt utflyktsmål med ett naturreservat och mysiga stugor. Där finns varken el eller vatten men bra förutsättningar för femkamp och liknande aktiviteter, tipsar Ulf.

Nygammal mötesplatsTrosa Kvarn är en gammal mötesplats med nyrenoverade lokaler. Kvarnen har rötter i sent 1600-tal då den utnyttjades av skärgårdsbönder och hantverkare. Numera används den gamla kvarnen framför allt till kulturevenemang. Mellan 1995 och 2008 drevs den av kommunen, men sedan 2008 heter ägaren Trosa Kvarn AB. I dag hyr Trosa kommun nedervåningen, där kommunala företagsgrupper kan mötas i de ljusa och nyrenoverade lokalerna med ån som granne.
– Jag arrangerar catering till olika typer av evenemang här i kvarnen. Främst fester, konferenser och föreläsningar. Lokalen används även mycket till kulturella ändamål och konstutställningar, säger Lena Lilliehöök, som driver kvarnens kafé och restaurang.
Kvarnen har plats för 120 sittande personer och utrustning för såväl fest som konferens. Utanför brusar ån och det går bra att paddla eller åka med en liten båt från kvarnen ner till hamnen i Trosa.

Nytt spa i stadenFörra året invigde Trosa Stadshotell sitt nya spa. I den totalrenoverade spaavdelningen kan konferensgäster koppla bort vardagen med ett träningspass i gymmet, ång- eller torrbastu, varma bad, aromaterapi och skönt loungehäng med snittar och ett glas vin. Spat går att boka trots att man inte bor på Stadshotellet och ligger i en separat byggnad intill hotellet. Det finns även ett brett utbud av behandlingar som går att boka till konferensen och ett skönt aromarum för avkopplande möten. Trosa Stadshotell har även flera konferensrum och en ombonad bar för avkoppling efter bastubad.

Personlig design på BomansKristin Boman äger och driver familjeföretaget Bomans Hotell, som ligger precis vid hamnen. Företaget Bomans har växt och är numera inte bara ett designhotell. I anslutning till hotellet ligger Bomans Trädgård, Bomans Njutbar och Hamnmagasinet. Kristin berättar att de kan ta emot både stora och små konferensgrupper. I hotellet finns ett flertal fullt utrustade konferensrum och för en större fest på kvällen passar Hamnmagasinet tvärs över gården bra. Innergården kan användas till mingel, konserter eller lunch. Samtliga konferensrum har fått Trosa-inspirerade namn, som Östra gatan, Briggen och Barken. På väggarna återspeglas namnen i tapeten som Kristin låtit trycka upp efter fotografier.
Att Kristin Boman brinner för inredning märks överallt på hotellet. Hotellrummen är en upplevelse i sig och inget rum är det andra likt. Gillar du skor är Manolo Blahnic-rummet ett måste. Som väggdekoration står skor från den kända designen som gästen får låna till middagen. En annorlunda och stämningshöjande detalj är att i de flesta hotellrum står badkaren mitt i rummet i stället för i badrummet. Förutom intressanta designdetaljer hittar vinintresserade mötesdeltagare en av Sörmlands vassaste vinlistor på hotellet.

LakritsprovningEn av fördelarna med Trosa är att det finns många mindre butiker med delikatesser och presenter i stadskärnan. Längs med Östra Långgatan ligger den bästa shoppingen medan Västra Långgatan har ett större kulturutbud. Tuija Räsänen äger och driver butiken ”Choklad & Lakrits” på Östra Långgatan 37, med kvalitetschoklad och lakrits från hela världen. Hon är även med och arrangerar Lakritsfestivalen, ett årligt återkommande evenemang för lakritsfantaster. Konferensgrupper som vill ha en smakupplevelse utöver det vanliga, med en hel del nostalgitrippar, kan boka en lakritsprovning med Tuija i butiken. Hon har bland annat rest till Italien för att besöka lakritsodlingar och kan allt som är värt att veta om den populära roten.
– Alla har sin bild av vad lakrits är. Vissa tycker att det är saltlakrits medan andra gillar mjuk och söt lakrits. Det som inte alla vet är att lakrits förstärker smaker, är bra för matsmältningen och växer vilt på sydligare breddgrader, säger Tuija och plockar fram gamla tablettaskar som tar besökarna på en tidsresa tillbaka till barndomen.
Under provningen går Tuija igenom lakritsens historia, olika typer av lakrits, ursprung, tillverkning, medicinska egenskaper och vad som skiljer salmiak från lakrits. Efter provningen har smaklökarna har fått sig en omgång och jag har nya kunskaper att briljera med nästa gång någon plockar fram en godispåse.

Naturnära på ÅdaÅda Golf & Konferens ligger ett par kilometer utanför centrala Trosa. Det är inte bara en golfklubb, utan även en bra konferensdestination för grupper som vill vara nära naturen och boka ett ställe för sig själva. Lena Starck Friberg är driftansvarig på Åda. Hon berättar att hon och maken Stig har haft en fantastisk säsong och att de nu ska satsa lite extra på konferensgästerna.
– Här får grupper mycket för pengarna med hög standard på boendet i nybyggda rum. De kan spela golf på 18-hålsbanan eller testa på jaktaktiviteter. Många uppskattar att de kan boka hela Åda och konferera helt för sig själva för ett rimligt pris. Det är inte långt till butikerna i staden heller, säger hon.
Förutom golf är jaktupplevelser någonting som Åda vill satsa på. Klubben ligger mitt i ett vilthägn så naturen är ständigt närvarande.
– Det dyker upp en och annan älg bland golfentusiasterna på banan. Vi har gott om vildsvin och i närheten ligger en skjutbana där grupper kan ägna sig åt lerduveskytte. För mindre grupper är en middag i jaktköket på Åda Gods en spännande upplevelse, säger Lena.

Tullgarns Värdshus och OrangeriVackert beläget vid en havsvik några minuters bilfärd från Trosa ligger Tullgarns Värdshus, Stallkafé och Orangeri. Tullgarns Slott är ett av de kungliga slotten och här jagar kungligheter fortfarande vildsvin. Den vackra parken med sina biologiska dammar och slingrande stigar är öppen för allmänheten. Nancy Lindgren driver verksamheten i Värdhuset, Stallet och Orangeriet, och satsar på att sätta ihop weekendpaket och erbjuda konferensbesökare temamiddagar i historisk miljö. Såväl Tullgarns Värdshus som Orangeriet har öppet året om för middagar, event och julbord.
– Fredagskvällar under sommaren dukar vi upp en härlig buffé och grillar vildsvin i parken vid Tullgarns Slott. Utomhus finns det drygt 100 sittplatser med utsikt mot havet eller slottsparken. Vid regnväder går det bra att sitta inne i de gamla spiltorna i Drottning Viktorias Hovstall som gjorts om till sittplatser med bord, säger Nancy.
För mindre grupper finns möjlighet till övernattning på Värdshusets mysiga bed and breakfast. I den vackra slottsparken ligger även Orangeriet som går att boka till företagsfester och middagar.
– Tack vare Orangeriets stora fönster är det nästan som att sitta utomhus och vi kan variera dukningen. Ibland slår vi upp stora partytält här på gräsmattan utanför, berättar Nancy.
Ett fint sätt att ta sig till och från middagen på Tullgarn är att åka båt från Trosa, då Skärgårdsturen blir en upplevelse i sig.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.