”Tydlighet varar längst” - | Konferensvärlden
Foto: Peter Knutson
Reportage > ”Tydlighet varar längst”

”Tydlighet varar längst”

Jobbsmart I en snabb och ombytlig värld förändras också rollerna i arbetslivet. Det gäller inte minst sättet på vilket vi styr våra företag. Men vilka utmaningar står vi inför? Vilka kvalifikationer ska framtidens ledare ha? Vi frågade föreläsaren och coachen Alexander Holmberg.
– Enkelt. En bra chef är tydlig, flexibel och vågar ställa krav.

25 mars 2019,

Hur ser verkligheten ut för dagens chefer? 

– Världen förändras snabbt och med det ökar också kraven på att snabbt kunna ställa om. Tidigare har tyngdpunkten legat i rutiner och struktur och chefen har suttit högst upp och pekat med hela handen. Det vi ser nu är en helomvändning i sättet att se på ledarskap – ett paradigmskifte om man så vill – där transparens, kreativitet och tydlighet är ledstjärnorna. För att lyckas nu och i framtiden så måste man anpassa sig efter det, så enkelt är det. 

Och rent konkret, hur gör man? 

– Man tar ansvar för sitt ledarskap i sin roll på företaget och för sin kommunikation. En bra chef ska ha en klar målbild, våga ställa krav och kunna tala om och leverera både dåliga och goda nyheter. Medarbetare som inte förstår vad chefen säger kommer heller inte att följa honom eller henne – kommunikation är nyckeln till allt. Det finns ingen teknik som kan lösa det.

Det sägs att en del människor är födda till ledare. Håller du med?

– Nej. Jag vågar påstå att ledarskap är en förmåga och inte en medfödd egenskap. Alla är ledare på ett eller annat sätt någon gång i livet och det är något man kan öva sig i till en viss gräns, precis som allt annat. Att vara förälder, tränare för knattelaget eller driva ett projekt på jobbet är ledarskap i allra högsta grad. 

Kan du ge exempel på en ”modern” chef?

– Petter Stordalen. Han är genuin och väldigt rak med vad han brinner för och inte vill. Det han säger, det menar han och det gillar folk. Han är passionerad. En modern chef är lyhörd, tydlig och flexibel. Annie Lööf är en intressant retoriker på många sätt, som också förmedlar passion och mod i sitt ledarskap. 

Det talas mycket om transparens. Men vad betyder det, egentligen? 

– Transparens är oerhört viktigt. Det kan handla om att öppet redovisa sina intentioner när det kommer till exempelvis hållbarhet och miljö och att vara rak med vad som gäller internt i företaget. Men framför allt måste man vara mottaglig för det som händer runt omkring, vara på tårna, nyfiken, lyhörd och öppen för nya idéer och arbetssätt. Är man inte det är risken stor att man ganska snart blir akterseglad.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.