Upplev 1800-talet på Nääs Slott - | Konferensvärlden
Reportage > Upplev 1800-talet på Nääs Slott

Upplev 1800-talet på Nääs Slott

Efter ett besök på Nääs slott utanför Göteborg stannar känslan kvar länge. Det är en blandning av rofylldhet, upptäckarglädje och historisk samhörighet. Inte undra på att till och med Selma Lagerlöf på sin tid valde just Nääs Slott för att komma ifrån och kunna vara sig själv.

Text: Kristin Fridholm

12 september 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Säger man namnet Nääs i konferenssammanhang tänker de flesta på det gamla bomullsspinneriet Nääs Fabriker som i modern tid omvandlats till hotell och konferensanläggning. Men KonferensVärlden har besökt Nääs Slott inte långt därifrån, och fascinerats av dess välbevarade och mycket närvarande historia. Här konfererar ni i lugn och vacker miljö, intill sjön Sävelången endast 30 kilometer från Göteborg och får samtidigt med er en bit svensk historia.

Orört 1800-talsslottSjälva slottet är idag museum och är ett måste om ni besöker Nääs. Slottets senaste ägare var affärsmannen August Abrahamson och hans unga hustru operasångerskan Euphrosyne Leman. De renoverade och möblerade slottet i överdådig modern stil, och när August gick bort 1898 bildade han en stiftelse till vilken han testamenterade slottet. Sedan dess har ingenting förändrats. De olika rummen har alla sin särpräglade stil med dyrbara textilier och konstverk. Men trots all prakt i övervåningarna – missa inte att besöka köket. Varje vrå är fylld med spännande redskap och dåtidens snillrika lösningar för att bevara och tillaga livsmedel.
Det vackra vita slottet flankeras av två flyglar, norra och södra, och dessa fungerar idag som konferenslokaler och gästboenden. Särskilt den södra flygeln har en intressant historia att berätta, för här spenderade nämligen författarinnan Selma Lagerlöf många av sina somrar.
– Det började med att Selma besökte Nääs slöjdskola år 1892 och då samtidigt kom att lära känna författarkollegan Sophie Elkan som var systerdotter till ägaren August Abrahamsson, berättar Rose-Marie Nielsen, turist- och bokningsansvarig på Nääs slott. De båda kom att utveckla en nära relation, en del säger en kärleksrelation, andra endast en nära vänskap. De kom i alla fall att tillbringa somrarna här ända fram till Sophies död 1921.

Bo i tsarens sommarhusUtöver flyglarna finns ytterligare fyra byggnader som är anpassade för möten och utrustade med all nödvändig modern teknik. De flesta har boende och konferenslokaler i en enhet och maten kan antingen serveras enskilt eller i den gemensamma restaurangen.
Den största lokalen kallas Lekhuset och är en gymnastiksal från tidigt 1900-tal. Här ryms de riktigt stora festerna med upp till 250 sittande gäster. Dock endast under årets varma månader då lokalen inte är isolerad.
En byggnad som verkligen sticker ut bland de andra är Björkenääs. Den stora trävillan sägs vara en kopia av den ryske tsarens sommarhus på Krim.
– Enligt berättelserna kom en rysk delegation hit till Nääs för att lära sig mer om det svenska slöjdarbetet. De hade förmodligen med sig influenser från sitt hemland som resulterade i denna spännande byggnad, förklarar Rose-Marie. För ett konferenssällskap på 12 till 15 personer är Björkenääs en mycket trevlig byggnad med konferensrum och sju sovrum med plats för totalt 16 personer.
För mötesdeltagare som vill lära sig mer om slöjd finns möjlighet att göra specialarrangemang med exempelvis enklare träslöjd, blomsterbinderi eller ulltovning.
– För dem som vill ha lite mer fysiska aktiviteter brukar vi rekommendera islandshästridning som finns här i närheten eller kanske en femkamp kollegor emellan.
Att laga mat med slottets kock är också en populär aktivitet. Det ger samtidigt en chans att lära sig mer om hur man lagar mat med säsongsknutna och lokala produkter.Bildtexter:
Alla foton: Nääs Slott

Basketdamer:
Här spelas Sveriges första basketmatch.

Bjorekaas 1:
Kopia på en av byggnaderna vid tsarens Lividia. Villan går att hyra i sin helhet med konferensrum och boende.

Bjorkenaas 2:
Björkenääs på det historiska seminarieområdet som tillhör Nääs Slott.

Naas slott:
Slottet är idag ett museum.

Matsal slottet:
Så här kunde det se ut när slottsherren bjöd in till middag under 1800-talets senare del.

Vanhem matsal:
Vänhems matsal med plats för 120 sittande gäster.

Vanhem seminarieomradet:
Detalj av Vänhem på seminarieområdet.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.